Velikonoční beránek - 4 základní formy i recept

V zeleném krepáku hovící si bělostný velikonoční beránek, mašličku kolem krku s rolničkou a místo očí dvě zrnka kávy. Také si vybavujete sladkého velikonočního beránka svého dětství od maminky či babičky? Že už jste beránka dlouho neměli? Možná jste jen opomněli zvednout velikonoční štafetový kolík. Přesně tak, možná jste s pečením beránka na řadě právě vy! Ještě pořád máte čas na tradici navázat a zachránit ji. Ještě pořád máte čas zapsat se vašim dětem beránkem do paměti stejně tak, jako vám vaše babička či maminka. Tak do toho velikonoční beránek čeká.

Dobrou zprávou je, že na pečení beránka není nic složitého, stačí se jen zorientovat v nabídce beránkových forem a najít ten správný recept, ať už na listech zažloutlé ručně psané kuchařky nebo použít tento recept na karamelového beránka.

Jakou formu na beránka použít?

Stačí si jen vybrat podle vašich preferencí a zkušeností s pečením běžných moučníků, jako je například bábovka. Pokud se vám pracuje s formou na bábovku, co máte doma, dobře, potom jistě nic nepokazíte, koupíte-li si i formu na beránka ze stejného materiálu.

Forma_na_pečení_beránka-1440x1080

4  základní druhy forem na velikonočního beránka

  1. Kameninová forma - Chcete-li ovšem navázat na tradici, jistě nebude na škodu pohledat babiččinu kameninovou formu na beránka. Ani dnešní mladé ženy nedají na tuto klasiku dopustit, ať už po babičce, nebo nově zakoupenou.
  2. Silikonová forma - Dáváte přednost vymoženostem moderní doby, nebo nemáte kde robustní kameninovou formu skladovat? Potom pro vás jistým řešením může být forma na beránka silikonová, která je velmi praktická, co se jejího skladování týče.  Ostražití byste však měli být, jde-li o zemi původu a výrobce. Kupujte silikonové formy pouze od prověřených výrobců, kteří vám certifikáty zaručí, že je materiál zdravotně nezávadný a že se z něj neuvolňují žádné nežádoucí, například rakovinotvorné, látky.
  3. Plechová forma - Zdá se vám kameninová forma na beránka příliš drahá na to, abyste v ní pekli jednou ročně moučník, ale přitom ve vás silikonová forma nevzbuzuje důvěru? Dobrým cenovým kompromisem pro vás může být plechová forma s nepřilnavým povrchem.
  4. Vykrajovátko - Existuje také forma ve stylu vykrajovátka na cukroví. Můžete ji použít právě buď jako vykrajovátko anebo do ní můžete nalít klasické těsto na beránka.

Kamenina je jedním z druhů keramiky. Skládá se z několika druhů jílů, přidává se do ní kaolin, taviva, ostřiva či barvící kysličníky. Kamenina se pálí při teplotě nad 1200 °C. Při poklepu kameninový výrobek jakoby zvoní, zkrátka je tvrdý a pevný jako kámen. Jde o užitkovou keramiku, která vám vydrží hodně dlouho, po generace.

Velikonoční beránek s karamelem a ořechy

Ingredience:

Beránek

  • 100 g krystalového cukru
  • 50 g nasekaných ořechů
  • 100 ml horké vody
  • 6 vajec střední velikosti
  • 150 g moučkového cukru
  • 250 g hrubé mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • tuk na vymazání formy

Postup:

  1. Na pánvi rozpustíme krystalový cukr a za stálého míchání jej necháme zkaramelizovat.
  2. Žloutky, moučkový cukr smícháme s vychlazením karamelem do husté pěny.
  3. V mouce (240 g) rozmícháme kypřící prášek a ořechy.
  4. Z bílků vyšleháme tuhý sníh.
  5. Všechny tři díly opatrně smícháme dohromady dvěma stěrkami.
  6. Těsto vlijeme do tukem vymazané a zbylými 10 g mouky vysypané formy.
  7. Pečeme 40 minut v horkovzdušné troubě předehřáté na 170°C.