Přehled - rostlinná mléka– která se hodí na pečení?

Nedělá vám laktóza dobře? Nebo jen nechcete z nejrůznějších důvodů konzumovat klasické mléko, ale bojíte se, že bez něj nic moc neupečete? Neklesejte na mysli. Existuje totiž nepřeberná nabídka obsahující rostlinná mléka, která se dají použít úplně stejně jako to klasické. Navíc mají spoustu zdraví prospěšných benefitů.

S rostlinnými mléky se dá bez problémů i péct. Vůbec nejlepší je na pečení mléko mandlové, které pokrmu dodá krémovou chuť a oříškovou vůni. Využít ale můžete i ostatní „mléka“, záleží na vaší chuti a preferencích.

Rostlinné mléko si oblíbili vegani

Rostlinná mléka se vyrábějí lisováním a fermentací různých surovin rostlinného původu. S klasickým mlékem mají společný tedy jen název a na rozdíl od něj mohou rostlinná mléka konzumovat i vegani, pro které jsou důležitým zdrojem vlákniny. Z kterých mlék můžete vybírat?

Mandlové mléko

Jak už jsme zmínili, pro pečení je ideální mléko mandlové. Má jemně nasládlou oříškovou chuť, pro kterou si ho zamilujete. Navíc je skvělým zdrojem fosforu, hořčíku, draslíku a vápníku.

rostlinná-mléka1

Kokosové mléko

Kokosové mléko je bohaté na vitamíny skupiny B, hořčík, vápník, fosfor a vlákninu. Má velmi jemnou a lahodnou chuť a jde o vůbec nejhustší rostlinné mléko. Při pečení ho proto využijete všude tam, kde byste jinak sáhli po smetaně nebo jogurtu.

Ovesné mléko

Stačí ovesné vločky a voda a rostlinné ovesné mléko je na světě. Je bohaté na vitamíny B a E, železo, mangan, selen, měď i hořčík. Při pečení vám bude dobrým pomocníkem. Nehodí se ale pro celiaky – kvůli tomu, že obsahuje menší množství lepku.

Makové mléko

Makové mléko je velmi bohaté na vápník, proto je ideální pro vegany, kteří ho jinak mohou mít nedostatek. Má zajímavou lehce nahořklou chuť. Připravit si z máku můžete kromě mléka i smetanu, která je vhodná nejen jako omáčka na vaření, ale i přísada do dezertů při pečení.

rostlinna-mleka2

Sójové mléko

Nejrozšířenější a také nejlevnější alternativa klasického mléka je to sójové. Používá se často při vaření, ale využít ho můžete i při pečení. V pečených dezertech se chuť rostlinného mléka většinou ztratí, i proto můžete raději sáhnout po sójovém mléku, které je cenově dostupné.

Rýžové mléko

Rádi byste si vychutnali rostlinné mléko, ale jste alergičtí na sóju i na ořechy? Sáhněte po rýžové variantě. Má neutrální chuť, pouze lehce nasládlou. Je snadno stravitelné a oblíbili si ho zejména sportovci, protože obsahuje hodně sacharidů a téměř žádné tuky. I rýžové mléko se hodí na pečení a klidně si ho můžete nalít také do kávy.

rostlinna-mleka3

Chcete si být jisti tím, co vaše rostlinné mléko obsahuje? Připravte si ho doma. Na pomoc si vezměte spolehlivý mixér, nakupte ingredience a za chvíli budete mít hotovo. Domácí rostlinné mléko chutná skvěle, je zdravé a dokonale při pečení nahradí to klasické.

Tip: Tato skvělá a zároveň zdravá pochoutka nemůže obejít vaši kuchyni. Připravte si nepečené matcha kuličky, po kterých se jen zapráší.