Pravé italské tiramisu: Kde vzniklo a jak si snadno připravit vlastní

Piškoty namočené v kávě, lahodný sýr mascarpone a kakao. Pravé italské tiramisu je dezert, který válcuje žebříčky oblíbenosti už několik dekád a stále si na něm rádi pochutnáme po nedělním obědu. Prozradíme vám, kde tiramisu poprvé vzniklo a co o něm musíte vědět.

Pochoutka ze severní Itálie

Psal se rok 1970, když ve městě Treviso v severní Itálii přišlo na svět neodolatelné tiramisu. Ačkoliv podobné recepty vznikaly už v dobách renesance v Sieně, Florencii a Benátkách, moderní obdoba této pochoutky se objevila teprve před necelými padesáti lety.

Představil ji cukrář Carminantonio Iannaccone. Jak sám uvedl, připravil tiramisu tak, že smíchal každodenní ingredience používané v regionu – silnou kávu, krémové mascarpone, vejce, likérové víno marsala a piškoty. Zdokonalit recept do současné podoby mu údajně trvalo dva roky.

Z Itálie do celého světa

Tiramisu v překladu znamená „povzbuď mě“, název vznikl díky obsahu silného espressa. V průběhu let si cukráři napříč Itálií přizpůsobovali recept podle svého a oblíbené tiramisu se z rodného Trevisa rozšířilo do celé země i za hranice. Dnes je jedním z vůbec nejznámějších italských receptů.

prpave-italske-tiramisu1

Chcete si doma připravit pravé italské tiramisu? Máme pro vás recept, podle kterého to zvládnete snadno. Tiramisu je jednoduché na přípravu a navíc je rychle hotové.

Recept na pravé italské tiramisu

Ingredience: 

  • 6 vaječných žloutků v pokojové teplotě
  • 4 vaječné bílky
  • ½ hrnku krystalového cukru
  • 2 hrnky mascarpone
  • 36–48 cukrářských piškotů na tiramisu
  • 1 a ½ hrnku italské kávy (nejlepší je ta z moka konvičky), vychlazené
  • 2 lžíce marsala likérového vína
  • ¼ hrnku kakaového prášku
  • 60 g tmavé nebo polosladké čokolády připravené na hoblinky

prave-italske-tiramisu2

Postup:

  1. Připravte kávu a nechte ji vychladnout do pokojové teploty.
  2. Ve velké míse smíchejte vaječné žloutky a čtvrt hrnku cukru, dokud se nespojí a nezvětší se jejich objem.
  3. Přimíchejte po částech mascarpone.
  4. V jiné velké míse rozmixujte vaječné bílky a zbytek cukru, dokud nebude směs tuhá a lesklá.
  5. Směs vaječných bílků přidejte do směsi s mascarpone.
  6. Do kávy přilijte 2 lžíce marsala vína.
  7. Namáčejte piškoty v kávě a pokládejte je dospodu připravené formy. Každý piškot namočte vždy rychle a nenechávejte ho v kávě příliš dlouho, jinak bude výsledné tiramisu kašovité.
  8. Rozetřete polovinu mascarpone směsi na piškoty.
  9. Přidejte další vrstvu namočených piškotů.
  10. Rozetřete na piškoty zbytek mascarpone směsi. Dejte vychladit minimálně na 8 hodin do ledničky. Náplň se díky tomu usadí a piškoty změknou a absorbují kávu.
  11. Poté vytáhněte tiramisu z ledničky a posypte kakaovým práškem a čokoládovými hoblinkami

prave-italske-tiramisu3

Pravé italské tiramisu je na světě! Připravte si ho kdykoliv, kdy na něj zrovna dostanete chuť. Vsadíme se, že do několika chvil zmizí.

Tip: Panna cotta s kokosem a pomerančovou omáčkou je lehký a vynikající dezert, který se musí stát součástí vašeho jídelníčku.