Kdo nemá dětství spojené se sladkým Míšou, pravděpodobně vyrůstal v jiné zemi nebo v úplně jiném vesmíru. Míša řezy jsme zbožňovali nejen jako malé děti, často se po této dobrotě můžeme utlouct i dnes. Víte, jaká je jeho historie?
Míšu si vychutnáváme už přes 50 let
Míša se začal vyrábět v roce 1962 v pražské továrně Laktos, původně ale vznikl ve výrobním závodu Zdounky. Nanuk z tvarohu, smetany a cukru si brzy získal srdce všech milovníků sladkostí. Děti si zamilovaly i typického medvídka, který nanuky zdobil.
V průběhu let se obal oblíbeného nanuku nezměnil, a dnes si tak můžeme v obchodě koupit stejnou pochoutku jako před několika dekádami. Časem se hospodyňky sladkým Míšou inspirovaly v kuchyni a začaly připravovat vynikající Míša řezy. Krém a poleva u nich chutná podobně jako oblíbený nanuk a spousta rodin si tuto pochoutku připravuje jako nedělní dezert nebo rychlou dobrotu.
Lahodné Míša řezy si můžete vychutnat i v bezlepkové variantě. Připravili jsme pro vás recept, podle kterého je budete mít hotové raz dva, a jen co je upečete, tak se po nich zapráší.
Recept na bezlepkové Míša řezy
Ingredience:
Na těsto:
- 6 vajec
- 6 lžic cukru
- 2 lžíce oleje
- 6 lžic bezlepkové mouky
- 1 prášek do pečiva
- 3 lžíce kakaa
Na krém:
- 250 ml šlehačky ke šlehání
- 1 vaničku tučného měkkého tvarohu
- 200 gramů zakysané smetany
- cukr nebo med podle chuti na oslazení
- lžičku rumu na provonění
Na polevu:
- 120 g čokolády na vaření
- 100 g másla
- 2 lžíce mléka
Postup:
Nejprve si připravte těsto:
- Oddělte žloutky od bílků a žloutky dejte do mísy, kde je utřete s cukrem.
- Přidejte olej, kakao, mouku a prášek do pečiva. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a postupně ho vmíchávejte do těsta.
- Těsto vylijte na vymazaný a vysypaný plech a rozetřete jej.
- Pečte v troubě předehřáté na 180 °C a upečený korpus nechte vychladnout.
Mezitím, co se vám peče korpus, si připravte tvarohovou náplň:
- Ušlehejte do tuha šlehačku, přimíchejte tvaroh a zakysanou smetanu a lžičku rumu.
- Nakonec oslaďte podle chuti cukrem nebo medem.
- Až korpus vychladne, potřete ho rovnoměrně tvarohovým krémem.
Poslední zbývá poleva:
- Ve vodní lázni rozehřejte máslo, přidejte nalámanou čokoládu a míchejte, dokud vám nevznikne hladká hmota.
- Za stálého míchání do ní přidejte mléko.
- Vzniklou polevou potřete tvarohovou vrstvu a urovnejte.
Míša řezy jsou hotové! Oblíbenou pochoutku máte hotovou během chvilky a zaručeně s ní potěšíte malé i velké strávníky.
Tip: Připravte si doma zdravý a navíc výborný chia pudink s ovocem, který si zaručeně zamilujete!!!