Míša: Kde se vzala oblíbená pochoutka a jak si připravit bezlepkové Míša řezy

Kdo nemá dětství spojené se sladkým Míšou, pravděpodobně vyrůstal v jiné zemi nebo v úplně jiném vesmíru. Míša řezy jsme zbožňovali nejen jako malé děti, často se po této dobrotě můžeme utlouct i dnes. Víte, jaká je jeho historie?

Míšu si vychutnáváme už přes 50 let

Míša se začal vyrábět v roce 1962 v pražské továrně Laktos, původně ale vznikl ve výrobním závodu Zdounky. Nanuk z tvarohu, smetany a cukru si brzy získal srdce všech milovníků sladkostí. Děti si zamilovaly i typického medvídka, který nanuky zdobil.

V průběhu let se obal oblíbeného nanuku nezměnil, a dnes si tak můžeme v obchodě koupit stejnou pochoutku jako před několika dekádami. Časem se hospodyňky sladkým Míšou inspirovaly v kuchyni a začaly připravovat vynikající Míša řezy. Krém a poleva u nich chutná podobně jako oblíbený nanuk a spousta rodin si tuto pochoutku připravuje jako nedělní dezert nebo rychlou dobrotu.

Lahodné Míša řezy si můžete vychutnat i v bezlepkové variantě. Připravili jsme pro vás recept, podle kterého je budete mít hotové raz dva, a jen co je upečete, tak se po nich zapráší.

misa-rezy-2

Recept na bezlepkové Míša řezy

Ingredience:  

Na těsto:

  • 6 vajec
  • 6 lžic cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 6 lžic bezlepkové mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 3 lžíce kakaa

Na krém:

  • 250 ml šlehačky ke šlehání
  • 1 vaničku tučného měkkého tvarohu
  • 200 gramů zakysané smetany
  • cukr nebo med podle chuti na oslazení
  • lžičku rumu na provonění

Na polevu:

misa-rezy-1-1024x683

Postup:

Nejprve si připravte těsto:

  1. Oddělte žloutky od bílků a žloutky dejte do mísy, kde je utřete s cukrem.
  2. Přidejte olej, kakao, mouku a prášek do pečiva. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a postupně ho vmíchávejte do těsta.
  3. Těsto vylijte na vymazaný a vysypaný plech a rozetřete jej.
  4. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C a upečený korpus nechte vychladnout.

Mezitím, co se vám peče korpus, si připravte tvarohovou náplň:

  1. Ušlehejte do tuha šlehačku, přimíchejte tvaroh a zakysanou smetanu a lžičku rumu.
  2. Nakonec oslaďte podle chuti cukrem nebo medem.
  3. Až korpus vychladne, potřete ho rovnoměrně tvarohovým krémem.

Poslední zbývá poleva:

  1. Ve vodní lázni rozehřejte máslo, přidejte nalámanou čokoládu a míchejte, dokud vám nevznikne hladká hmota.
  2. Za stálého míchání do ní přidejte mléko.
  3. Vzniklou polevou potřete tvarohovou vrstvu a urovnejte.

Míša řezy jsou hotové! Oblíbenou pochoutku máte hotovou během chvilky a zaručeně s ní potěšíte malé i velké strávníky.

Tip: Připravte si doma zdravý a navíc výborný chia pudink s ovocem, který si zaručeně zamilujete!!!