Klasika slaného pečení: Pizza – vše, co jste chtěli vědět

Byli jste někdy v italské Neapoli? Pokud ano, tak už jistě víte, jak chutná ta pravá pizza. „Obyčejnou“ sýrovou pizzu na rajčatovém základu, která ovšem chutná jako z jiného světa. Není divu, vždyť v Neapoli přišel tento celosvětově oblíbený zázrak na svět!

Jak šel čas s pizzou

Bylo to ale opravdu takto? Pizza, jak ji známe dnes, má své kořeny v Neapoli. Nicméně její historie údajně sahá až do starověku na Blízký východ. Řekové, Egypťané, Arméni, Izraelci a Babyloňané – ti všichni vytvářeli pokrmy podobné dnešní pizze. Většinou pekli placatý chléb v hliněné peci. Zejména Řekové, Římané a Egypťané pak upečený chléb potírali olivovým olejem a kořením. Dnes jejich výtvor známe jako focacciu.

Kolem roku 1522 se do Evropy dostala z Peru rajčata. Původně se o nich tradovalo, že jsou jedovatá, ale postupem času si našla své místo ve stravě chudších obyvatel Neapole. Ti pokládali rajčata na kynuté těsto, čímž vytvořili první vzorek pizzy, jak ji známe dnes. Tyto pizzy byly velmi oblíbené, protože chudí pracovníci měli k nakrmení svých rodin obvykle jen mouku, olivový olej, sádlo, sýr a bylinky.

V Neapoli se také otevřela první pizzerie. Poprvé přivítala zákazníky v roce 1830 a jmenovala se Antica Pizzeria Port’Alba. Neapolská pizza se brzo rozšířila do okolí a do dnešního dne ji krajani považují za nejlepší pizzu v zemi (a samozřejmě i na světě).

pizza2

Nejslavnější Margherita a její příběh

Psal se rok 1899, když italský král Umberto I. přijel do Neapole společně se svou manželkou – královnou Margheritou. Na počest svého příjezdu si vyžádali, aby vyhlášený pekař Raffaele Esposito připravil dokonalou pizzu. Ze tří různých pizz, které Esposito připravil, si královna Margherita zamilovala tu v barvách italské vlajky – červená (rajčata), zelená (bazalka) a bílá (mozzarella). Legenda praví, že díky tomu se tento druh pizzy pojmenoval po italské královně.

Pizza v dnešní době má nejrůznější variace

Dnes si můžeme pochutnat na obrovském množství různých pizz. Zatímco Italové (a zejména ti z Neapole) nedají dopustit na sýrovou klasiku, v ostatních koutech světa vznikají mnohdy až bizarní kombinace. Dejte Italovi na pizzu ananas a vyhostí vás ze své země. Přitom pizza Hawai je nejen v našich končinách velmi oblíbená. Stejně tak se v českých pizzeriích setkáte s tvarůžky nebo klobásou na pizze, což by pekař Esposito pravděpodobně neschvaloval.

Ve světě je populární také pizza prosciutto – se šunkou a se sýrem. Setkat se můžeme rovněž s různými základy, například smetanovým anebo se základem pouze z olivového oleje.

Záleží na vás, kterou pizzu máte rádi a jak si ji připravujete. Důležité je, že vám chutná. Tak co si pizzu připravit třeba k pondělní večeři a zpříjemnit si začátek týdne?

pizza1

Tip: Vyzkoušejte skvělý sýrový koláč s cherry rajčátky.