Jak na klasický piškotový korpus? Tipy a nápady, aby se povedl + recept na bezlepkovou variantu

Nadýchané piškotové dorty nám nepřipomínají jen bezstarostné dětství, ale narozeniny a oslavy vůbec. Neprozradila vám babička tajemství křehkého piškotu? Poradíme vám, jak docílit toho, aby se váš piškotový korpus tomu od babičky vyrovnal!

Bez kvalitních ingrediencí to nepůjde

Je jasné, že náhražky a levné suroviny vám nevykouzlí dokonalý korpus. Při výběru surovin proto dbejte na to, aby byly kvalitní. Vždy používejte čerstvá vajíčka a pracujte s nimi, až když mají pokojovou teplotu. Do těsta můžete přidat kypřicí prášek, určitě to s ním ale nepřehánějte, postačí půl lžičky. Příliš mnoho kypřicího prášku by způsobilo, že by byl výsledný korpus tvrdý.

Dokonale vyšlehané žloutky a bílky

Chápeme, že šlehání vajec je otrava. Jinak ale nadýchaného korpusu nedosáhnete. Žloutky vyšlehejte ručním šlehačem a přidávejte postupně cukr. Krásně vyšlehanou pěnu získáte nejdříve za 10 až 15 minut, obrňte se proto trpělivostí.

Poté začněte šlehat bílky. Ty musí být vyšlehané do tuha, nevzdávejte to dříve s nadějí, že „to stačí“. Nestačí, korpus by zdaleka nevypadal tak, jako ten od babičky.

piskotovy-korpus1

Přidejte limonádu

Zkuste změnu a během přípravy piškotového korpusu přilijte do těsta limonádu. Zdá se vám to zvláštní? Nedivíme se. Díky bublinkám ale bude váš piškot jemný a nadýchaný. Těsto bude krásně vláčné a nenajdete v něm ani jednu hrudku. Navíc vám „bublinkový“ korpus vydrží i několik dní.

Jak upéct piškot – hlavně opatrně

Pokud se vám povedlo dokonalé těsto, soustřeďte se, aby vám pečení nezničilo veškerou snahu. Piškotové těsto dávejte do formy, která má vymazané pouze dno. Od vnitřních stěn odříznete korpus pomocí ostrého tenkého nože.

Dejte si pozor na to, abyste při předávání formy do trouby s formou nijak „netřískli“. Jinak by se těsto mohlo srazit. Pečte v troubě předehřáté na 175 °C (v horkovzdušné na 160 °C).

První půlhodinu troubu rozhodně neotvírejte, jinak by vám korpus spadl a nebyl by vůbec tak nadýchaný a křehký, jak chcete.

Pečení bude trvat asi 45 minut, korpus můžete zkontrolovat pomocí špejle.

piskotovy-korpus-2

Připravte si vlastní bezlepkový piškotový korpus

Představili jsme vám praktické tipy, podle kterých si upečete krásný a nadýchaný piškotový korpus. Navíc pro vás máme recept na bezlepkovou variantu. Připravte si snadný piškot doma sami.

Ingredience:

  • 8 vajec, rozdělte si bílky a žloutky
  • 240 g krupicového cukru
  • 266 g Jizerky
  • 66 g rozpuštěného másla
  • lžičku vanilkového extraktu

Postup:

  1. Bílky ušlehejte do tuhé pěny a během šlehání na třikrát přidejte cukr.
  2. Žloutky promíchejte s vanilkovým extraktem, dobře vyšlehejte a zamíchejte do sněhu.
  3. Ke směsi opatrně prosejte Jizerku a důkladně zamíchejte.
  4. Na závěr přidejte rozpuštěné vychladlé máslo a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
  5. Pečte v troubě předehřáté na 160 °C až 175 °C asi 45 minut.
  6. Upečený korpus nechte vychladnout, zabalte ho do potravinové fólie a nechte do druhého dne v lednici. Při rozkrajování se vám tak bude méně drobit.

piskotovy-korpus3

Věříme, že s našimi tipy si zvládnete připravit dokonalý a nadýchaný piškotový korpus, se kterým vytvoříte ty nejlahodnější dorty. Ať už na oslavu nebo jen tak pro radost.

Tip: Naučte se vážit bez váhy, je to hračka.