Dóza na sůl Emile Henry granátová 350 ml

Kód: EH340201
815 Kč / ks
Skladem (1 ks)

Dóza na sůl Emile Henry je ručně vyrobena ze speciální burgundské keramiky, která je velmi odolná. Dóza na sůl má průměr 10 cm a objem 0,35 l. Tvar je uzpůsoben pro snadnou dosažitelnost

Detailní informace

Detailní popis produktu

CZ_domycky

POPIS

Keramická dóza na sůl od výrobce Emile Henry je vyrobena ze speciální burgundské keramiky, která je odolná proti nárazům, poškrábání a teplotním šokům. Dóza na sůl je vyrobena ručně podle generacemi ověřených postupů a má krásný francouzský design v granátové barvě. Barvy jsou přírodní a jedná se o precizní ruční práci. Dóza je glazovaná pouze vně, aby se sůl nespojovala a nevytvářela solné hrudky. 

Nádoba na sůl Emile Henry

Keramická dóza na sůl Emile Henry bude nejen ozdobou vaší kuchyně, ale především praktickým pomocníkem při skladování soli a pro přesné odměření soli během vaření. Můžete ji samozřejmě použít i na stole místo slánky při dochucení hotových pokrmů. Dóza má průměr 10 cm (včetně vstupního otvoru) a její celkový objem je 350 ml. Tvar dózy je uzpůsoben pro snadnou dosažitelnost soli. Dóza je otevřená (bez víčka). Dávkujete jednoduše rukou.

Expedujeme do dvou pracovních dní od objednání.

SPECIFIKACE

Průměr: 10 cm

Objem: 350 ml

Materiál: keramika

Barva: granátová

 VÝHODY A NEVÝHODY

plus

Nádoba na sůl je vyrobena ze speciální burgundské keramiky, která je odolná proti poškrábání, nárazům a teplotním šokům.

Ručně vyrobeno.

Krásný francouzský design.

Nádoba na sůl je vhodná do trouby, do mikrovlnky, do myčky, do lednice i do mrazáku.

Tvar uzpůsoben pro snadnou dosažitelnost soli.

PRAKTICKÉ RADY

Vhodné do myčky: Ano

KUCHYŇSKÁ SŮL

Kuchyňská sůl neboli chlorid sodný (NaCl) je chemická sloučenina, která se v přírodě vyskytuje ve formě nerostu halitu (halit = minerál krystalizující v krychlové soustavě), který se označuje jako sůl kamenná. Kuchyňská Sůl důležitá pro životní funkce většiny organismů. Sůl se rozpouští ve vodě. Vyskytuje se v mořské vodě - tzv. mořská sůl. Využití soli je především v potravinářském a chemickém průmyslu. V kuchyni se používá denně při vaření, k ochucování pokrmů a ke konzervaci masa. V chemickém průmyslu se využívá při výrobě jedlé sody, sodíku, chloru, kyseliny chlorovodíkové a dalších sloučenin. Další využití je ve sklářství, při výrobě mýdel a solí do koupele, v papírenském průmyslu nebo při výrobě barev. A také je důležité použití ve zdravotnictví na výrobu fyziologického roztoku (pomáhá při nitrožilním podávání léků). 

hrubozrnná mořská sůl

VLIV SOLI NA zDRAVÍ

Kuchyňská sůl (NaCl) je důležitá pro normální funkci orgánů a tkání. Ionty sodíku a chloru jsou nezbytné spolu s dalšími minerály a stopovými prvky pro udržování rovnováhy tekutin v těle a pro udržován výšky krevního tlaku, což má vliv na správnou funkci srdce, svalů a nervů, ale také pro vstřebávání látek v ledvinách a ve střevech. Chlor je navíc ve formě kyseliny hlavní složkou žaludečních šťáv. 

KTERÉ POTRAVINY OBSAHUJÍ NEJVÍC SOLI?

Nejvíce soli obsahují průmyslově zpracované potraviny (asi 75 %), 15 % soli se přidává do pokrmů během jejich přípravy a dochucování a jen asi 10 % soli je obsaženo v přírodních surovinách a potravinách. Největším zdrojem soli jsou průmyslově konzervované masné výrobky, uzeniny, výrobky z ryb, potraviny ve slaných nálevech, dresinky do salátů, některé tvrdé a plísňové sýry, instantní polévky, instantní omáčky, kořenící směsi, masové extrakty, slané pochutiny, paštiky a slané pečivo. Glutaman sodný (látka zvýrazňující chuť potravin) se přidává do řady potravinářských výrobků. 
Nejméně soli naopak obsahuje čerstvá zelenina, čerstvé ovoce, mléko a mléčné výrobky (jogurty, tvarohové sýry), čerstvé ryby a maso (ne to nakládané, ale připravené doma), těstoviny, rýže, vejce, domácí ovocné šťávy, ale také neslané pečivo a potraviny bez soli nebo se snížený obsahem soli.

KOLIK SOLI JE ZDRAVÉ KONZUMOVAT?

Dospělému člověku stačí denní příjem soli asi 2 - 6 g (závisí na množství fyzické aktivity - čím větší aktivita, tím můžete přijmout více soli). Průměrně však spotřebujeme více než 16 g soli za den. Dlouhodobá nadměrná konzumace soli má nepříznivý vliv na kardiovasklulární (srdečně-cévní) systém (následkem může být až infarkt, selhání srdce), poškozuje ledviny a cévy, ničí chuťové buňky (snižuje citlivost na slanou chuť), dochází ke zvyšování krevního tlaku a zadržování vody v organismu. 
Vyřadit sůl z jídelníčku úplně je však také zdraví nebezpečné - způsobuje silný pocit žízně, únavu, závratě, křeče svalů nebo až kolaps.

mořská sůl

KDY ZAČÍT PŘISOLOVAT POKRMY DĚTEM?

Děti mají omezenou kapacitu ledvin a větší dávky soli by u nich mohly způsobit poškození ledvin. Proto musí být jejich příjem soli přiměřený a vyrovnaný. Doporučená denní dávka soli závisí na věku dítěte. Dítě mladší 6 měsíců nesmí překročit 1 g soli / den, dítě ve věku 7 - 12 měsíců může přijímat denně 1 g soli, 1 - 3leté dítě zvládne 2 g soli denně, 4 - 6leté 3 g, 7 - 10leté 4 g a 11 - 14leté již může přijímat 5 g soli za den.
Při vaření pokrmů pro kojence nesolte vůbec. Starší kojenci mohou dostat v malém množství pečiva, sýrů a dalších potravin s přídavkem soli, nesmí však příliš slané potraviny jako masové konzervy, uzeniny, solené pochutiny, nakládanou zeleninu, slané sýry a pečivo sypané solí.

JAK SNÍŽIT DENNÍ PŘÍJEM SOLI?

Zvyšte příjem čerstvého ovoce, zeleniny.
Při vaření solte s mírou a zkuste nahradit sůl bylinkami, česnekem atd. 
Používejte kvalitní sůl. 
Omezte konzumaci sterilizovaných a konzervovaných potravin, uzenin, sladkých pochutin.

Himalájská sůl

DRUHY SOLI

Mořská sůl se získává odpařováním z mořské vody, na rozdíl od soli kamenné obsahuje více minerálních látek, sodíku, hořčíku a navíc jód, který je důležitý pro správnou funkci štítné žlázy. Hrubozrnná mořská sůl má výraznější chuť než mletá sůl a výhodou je, že ji můžete namlít v mlýnku na sůl na takovou hrubost, jako zrovna potřebujete.
Himalájská sůl obsahuje železo, a proto má narůžovělou barvu. Získává se těžením. Je v ní obsaženo hodně minerálů (hořčík, draslík, vápník, fosfor, zinek, sodík, selen, měď, jód). Má jemnější chuť než mořská sůl.
Uzená sůl se udí na dřevě a má intenzivnější chuť, díky tomu se používá zejména při přípravě masa, do omáček atd.
Černá sůl je tzv. lávová sůl, která obsahuje síru a další minerální látky. Má černou barvu a výraznou chuť i vůni připomínající vajíčka. Obsahuje méně sodíku, a tak je ideální při dietách, kde je nutné omezit sůl. Pomáhá při zažívacích a střevních potížích. 
Epsomská sůl je nazývána také jako hořká sůl a používá se vnitřně k čistí organismu (jako projímadlo) a zevně jako koupelová sůl - ulevuje od křečí a bolestí, zklidňuje organismus, pomáhá při zadržování vody v organismu, odbourává stres, podporuje dobrou náladu a zlepšuje spánek.

Doplňkové parametry

Kategorie: Doplňky pro servírování
Záruka: 10 let
Barva: Granátová
Typ produktu: Dóza na potraviny
EAN: 3289313402016

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: