Česnek je zelenina (koření, bylinka – v taxonomii česneku nepanuje shoda), která má typicky štiplavou, výraznou chuť a typické aroma. Není možné ho nahradit žádnou jinou surovinou, to pak prostě není ono. Česnek má nezastupitelnou roli v kuchyních celého světa, v masových, sýrových i zeleninových jídlech. Možnosti jeho využití i jeho „nekuchařské“ vlastnosti jsou prostě úžasné.
Česnek jako koření i lék
Česnek pochází pravděpodobně z Mongolska, odkud se dostal do Číny, časem do Evropy a do celého světa. Znali ho ale už starověcí Egypťané a Římani, kteří hojně využívali jeho posilující účinky. Nyní je vyhledáván pro své charakteristické aroma a kuchařskou všestrannost jako oblíbené koření. Ale i lék: kdo by neznal česnečku jako účinný lék na kocovinu. Je bohatý na vitamíny A, B a C, selen, vápník a jód, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu, má antiseptické účinky. Ve spojení s medem spolehlivě funguje při nachlazení, pomáhá i proti nadýmání. Vskutku zázračná bylina!
Český česnek ano!
Pokud to je možné, dávejte přednost českému česneku. Ať už z přesvědčení nebo prostě proto, že je mnohem aromatičtější a chutnější než odrůdy, které k nám putují několik týdnů přes půlku světa. Název český česnek je mimochodem chráněná známka: lze tak označit pouze česnek vypěstovaný u nás. Momentálně se doprodává sklizeň z loňského roku, ale farmáři už přijímají objednávky na tento rok. A pokud jste nažhavení na čerstvý, zkuste divoký česnek medvědí. Už teď je k dostání na farmářských trzích. Z jeho natě připravíte výtečné pesto.
Sirloin steak s česnekovým máslem
Skvělým příkladem použití česneku ke steaku je hovězí svíčková s česnekovým máslem. Na másle rozhodně nešetřete, jeho chuť je pro zdárný výsledek klíčová. Celé vaření vám zabere jen 30 minut a je to hotové v 7 krocích.
Ingredience:
- 1/2 šálku másla
- 2 čajové lžičky česneku v prášku
- 4 stroužky česneku
- 1800 g steaků z hovězí svíčkové
- pepř a sůl podle chuti
Postup:
- Stroužky česneku rozdrťte v lisu na česnek.
- Předehřejte gril nebo grilovací pánev na vysokou teplotu.
- V jiné pánvi rozpusťte máslo na středním ohni s česnekovým práškem a drceným česnekem. Dejte ho stranou.
- Posypejte obě strany každého steaku solí a pepřem – tato úprava přímo vyžaduje kořenit steaky už před tepelnou úpravou. Můžete také steaky (nebo gril) zlehka potřít olivovým olejem, ale pokud máte kvalitní pánev, není to potřeba.
- Grilujte steaky 4 až 5 minut na každé straně, nebo na požadovaný stupeň propečenosti.
- Steaky servírujte na předem vyhřátých talířích.
- Steaky bohatě potřete pomocí štětce česnekovým máslem a nechte odpočinout 2 až 3 minuty před podáváním.