Pepřová omáčka ke steakům

Tato smetanová pepřová omáčka ke steakům vás donutí blaženě přivírat oči při každém soustu. Hodí se nejen k hovězím, ale i k vepřovým, kuřecím a dokonce rybím steakům. Stačí červené víno v receptu zaměnit za bílé víno, pokud chcete pepřovou omáčku podávat k rybě nebo drůbežímu masu. Také můžete pro zvýraznění chuti přidat 2 lžičky brandy, portského nebo sherry a lžičku cibulového prášku, ale není to nutné. Zato je zásadní použití celého zeleného pepře, který omáčku nesmírně pozvedne. Máte-li čerstvý, tím lépe.

Postup

pepřová omáčka ke steaku

  1. V malé pánvi na středním plameni rozpusťte máslo.
  2. Přidejte zelený a černý pepř a vařte po dobu 20 sekund v bublajícím másle.
  3. Přidejte plamen, přilijte do omáčky víno a přiveďte k varu.
  4. Vařte po dobu 5 minut, než se z omáčky zredukuje alkohol.
  5. Přidejte smetanu a vařte dalších 5 minut, dokud omáčka mírně nezhoustne.
  6. Rozmíchejte zahušťovadlo s dvěma čajovými lžičkami studené vody a vmíchejte ho do omáčky.
  7. Vařte další minutu, než omáčka zhoustne.
  8. Hotovou omáčkou přelijte steak.
 

TIP: Zbytek omáčky vydrží v lednici po dobu až 2 dnů. Stačí ho ohřát na plotně a případně do něj přidat trochu vody, nebo ji ohřát v mikrovlnné troubě.