Domácí chléb jako od profíka

Domácí chléb patří již po celá staletí ke zcela základním pokrmům a obyčejný, v peci pečený bochník, který se jedl po celý týden, měl své právoplatné místo u každého rodinného stolu už odedávna. Provoňte i svůj domov nezapomenutelnou vůní čerstvého chleba a objevte radost z pečení tohoto klenotu.

Jak na první domácí chléb?  

Domácí chléb

Průmyslově vyráběný chléb se často plní chemickými přísadami. I proto se lidé čím dál více vracejí k domácímu pečení za použití formy na chléb nebo domácí pekárny. Mnozí nadšenci ale v počátcích tápou, proto pro vás máme jedinečné tipy od skutečných pekařských profíků.

Ti se shodují, že základem je výběr mouky.  Na trhu jich najdete nepřeberné množství, ale ta nejvhodnější pro pečení chleba je s vysokým podílem lepku. Často bývá označována jako chlebová. Před použitím by se mouka měla dostatečně prosít, a to hlavně proto, aby se těsto dobře nakypřilo a lépe kynulo.

K tomu dopomůže také pekařské droždí představující živoucí organismus. Jeho buňky mají schopnost přeměňovat přirozené cukry přítomné v mouce na alkohol a oxid uhličitý. A právě posledně zmiňovaný způsobuje kynutí těsta.

Pokud budete péct s většinovým podílem pšeničné mouky, jako základní poměr se v praxi osvědčilo dát 500 gramů mouky a 300 ml vody.

Hlavně nespěchat

To je základním předpokladem při přípravě těsta. U běžného pšeničného těsta musíte nechat kynout natřikrát, postup bude trvat minimálně tři hodiny, dokud se objem nezdvojnásobí. Čas kynutí se ale může lišit v závislosti na teplotě, na kvalitě mouky i na kvalitě droždí. Pak těsto vyklopíte na vál a než se vám rozpálí trouba, necháte v klidu dokynout.

Domácí chléb chutná nejlépe ještě teplý, namazaný máslem, tak neváhejte a pusťte se do toho!