Kdo maže, ten jede. A víc mu chutná

Na jazyk si dáte pár kapek, chvíli počkáte, aby se jemně zahřál a pak si ho jak se patří vychutnáte. O čem je řeč? Tak se přeci správně degustuje olivový olej. Pokud je vyrobený přirozeně, pak vám bude chutnat nejen v zeleninových salátech a na mase, ale i samotný či s pečivem.

Zapomeňte ale na levné olivové oleje, kam patří rafinované oleje a směsi. Vyrábí se pod velkým tlakem, při vysoké teplotě a jsou chemicky upravené, takže ztrácí na kvalitě a nutričních hodnotách. Lepší volbou je klasický panenský olej, který se sice neupravuje, ale pořád nemá takový podíl zdraví prospěšných látek jako extra panenský olivový olej. Ten se lisuje za studena, pomalu a přirozeně, díky čemuž má sytou chuť i aroma a typickou zelenou barvu. Nepřichází ani o své živiny, tedy nenasycené mastné kyseliny a vitaminy.

 olivovy_olej2

 

Prémiové extra panenské olivové oleje produkují často rodinné firmy, které začaly s jejich výrobou před desítkami let. Díky tomu mají dnes značky jako Farchioni nebo Codefa tak dlouhou tradici. Ty každoročně nabízí oleje v klasické i v BIO kvalitě, filtrované i nefiltrované. O extra panenském oliváči stačí vědět jen pár základních věcí:

1) Můžete ho používat v různých teplotách. Studený se hodí k pečivu, do polévek (výborné gazpacho), zálivek do salátů nebo jím pokapat grilované maso či zeleninu. Filtrované oleje mají navíc vysoký kouřový bod (až 204°C) na něm můžete i smažit – jeho aroma je pak méně výraznější.

2) Nefiltrovaný extra panenský olivový olej obsahuje kaly a má vyšší podíl výživných látek z obsažených zbytků oliv po lisování a plnější chuť. Víc si ho vychutnáte ve studené kuchyni.

olivovy_olej

3) Při smažení nepotřebujete velké množství. A co navíc, nepřipaluje se a zbytek z pánve můžete použít třeba do salátu, který k masu podáváte.

4) Pro lepší manipulaci se vyrábí i s odnímatelným rozprašovačem. Kromě přípravy pokrmů ho můžete použít i při zkrášlování. Olivový olej se používá i v kosmetice a umí zázraky s vlasy. Už jste to vyzkoušeli?