Jak správně vybrat tlakový hrnec

 Tlakový hrnec neboli papiňák, chcete-li, je skvělým pomocníkem v kuchyni. Díky němu jsou pokrmy nejen zdravé a chutné, ale hlavně rychle uvařené. I přesto však mnoho z nás chová tlakovému hrnci nedůvěru. Stejně tak jako oheň je dobrý služebník, ale špatný pán, o tlakovém hrnci bychom mohli říci totéž ještě před několika lety. Nehrozí vám žádné nebezpečí, budete-li s hrncem nakládat podle doporučení výrobce. Už se tedy jednou pro vždy přestaňte papiňáku bát a sklízejte sladké plody jeho všestrannosti.

Články_header papinak

Jak funguje tlakový hrnec?

Jak název napovídá, tlakový, neboli také parní hrnec, využívá k vaření vlastností páry, které pevně uzavřené víko tlakového hrnce neumožní utéct ven. Tento tlak a pára uvaří a zjemní všechno okolo. V tlakovém hrnci můžete připravit téměř cokoli – od rýže a brambor až po těstoviny či celé kuře.

 

Pára a tlak

Tlakové hrnce slouží jako alternativa smažení, pečení nebo vaření. Tyto hluboké hrnce mají vzduchotěsná víka, která uzavřou teplo uvnitř a nedovolí mu během vaření uniknout, čímž se vytváří velké množství páry a tlaku, který je vyvíjen rovnoměrně na každý kousek jídla uvnitř hrnce. Ačkoli se voda začne vařit při 100 °C, teplota v tlakovém hrnci může dosáhnout více než 120 °C. Na vytvoření páry v hrnci je zapotřebí alespoň ¼ litru kapaliny.

Velikost

Tlakové hrnce se liší jednak velikostí, designem, tak materiálovým zpracováním. Můžete si tak pořídit menší tlakový hrnec o objemu už od 2,5 litru až například po více než 8 litrů. Pro rodinu se hodí větší tlakový hrnec, nicméně ne vždy je zapotřebí vařit ve velkém, a proto si můžete pořídit jak velký, tak menší tlakový hrnec v sadě s univerzální poklicí, kterou můžete použít jak na malý, tak na velký hrnec. 

Aby bylo za co chytit

Tlakový hrnec by vám měl usnadnit nejen vaření samotné, ale i manipulaci s ním. Plný hrnec je těžký a kumuluje v sobě obrovský tlak a teplotu, proto by vám měla jeho rukojeť poskytovat maximální komfort při manipulaci, stejně tak jako přítomná ouška, abyste mohli hrnec bezpečně přemístit.

 

Vaření v tlakovém hrnci

Bezpečnost na prvním místě

  • Ještě před tím, než tlakový hrnec použijete úplně poprvé, přečtěte si návod na jeho obsluhu a nepouštějte k němu osoby, které nejsou s jeho použitím obeznámeny.

  • Vaříte-li v tlakovém hrnci, nepouštějte do jeho blízkosti děti.

  • Nikdy neumisťujte tlakový hrnec do trouby, teplota by poškodila držadla, ventily a bezpečnostní zařízení.

  • Nikdy neotvírejte tlakový hrnec násilím, než jej otevřete, přesvědčte se, že tlak z hrnce už zmizel. 

Jak s hrncem zacházet

  • Tlakový hrnec byste neměli nechávat dlouho bez dozoru.

  • Tekutina z hrnce se nesmí nikdy úplně odpařit, mohlo by totiž dojít k připálení potravin a k poškození hrnce.

  • Tlakový hrnec nikdy nenaplňujte více než do 2/3 jeho objemu. Jestliže tedy vaříte potraviny, které se tepelnou úpravou rozpínají, jako je například rýže či bulgur, naplňte hrnec maximálně do poloviny jeho objemu.

  • Hrnec udržujte podle návodu, ale nikdy nezasahujte do jeho bezpečnostních zařízení.

  • Vybírejte si takový tlakový hrnec, k němuž jsou náhradní díly snadno dostupné. Jelikož je tlakový hrnec technický spotřební předmět, jeho součástky se časem mohou opotřebit a při jakémkoli znaku opotřebení je musíte kvůli své vlastní bezpečnosti vyměnit.

  • I přes bezpečnostní pojistku nesmíte hrnec nikdy naplnit přes míru, jinak by mohlo dojít k příliš rychlému nárůstu tlaku. Nepřidávejte do tlakového hrnce ani příliš naťových bylinek, u nichž existuje riziko, že by mohly ucpat otvory v pojistce.

Materiály

Valná většina tlakových hrnců je vyrobena z nerezové oceli, která nabízí perfektní vodivost a dlouho tak udrží teplo uvnitř hrnce, zatímco babičky a maminky dříve používaly tlakové hrnce z hliníku nebo ze smaltu. Současné tlakové hrnce mají silné stěny a sendvičové dno, díky němuž se pokrmy hůře připalují. Plastové části na hrnci jsou vyráběny z vysoce odolného plastu, který se při běžném používání nezničí (kdybyste hrnec i s plastovými díly strčili do trouby, tak ano). Bez problémů můžete tlakový hrnec mýt i v myčce na nádobí. 

Výhody tlakového hrnce

Mnohostranné využití

  • Můžete v něm připravovat i hluboce zmrazené potraviny.

  • Zavařování. Pro zavařování používejte hrnce o objemu 6,5 – 8,5 l.

  • Výroba ovocných šťáv

  • Sterilizování. v tlakovém hrnci můžete rychle vysterilizovat kojenecké potřeby.

  • Příprava více pokrmů naráz. V hrnci můžete připravit jak maso, tak například přílohu, které od sebe navzájem oddělíte nástavci, přičemž jako první se bez nástavce vloží do hrnce pokrm s nejdelší dobou přípravy.

  • Výrobci kuchyňských potřeb kladou důraz na univerzalitu, a proto je časté jak nádobí na indukci, tak na ostatní typy sporáků v jednom a tlakové hrnce nejsou výjimkou. 

Zachovává chuť a nutriční hodnoty

Chuť, vůně a nutriční hodnoty, které se postupně při jiných metodách vaření z jídla vytrácejí, zůstávají tak díky tlakovému hrnci v potravině. Vlhkost z potraviny díky těsnění z hrnce neuniká, při běžném vaření se z jídla naopak vypaří. Aby bylo jídlo stále chutné, kuchaři jsou tak nuceni ztracenou chuť dodatečně přidávat silnými kořenícími směsmi, aby se vyhnuli kritickým řečem, že jídlo je bez chuti či mdlé. U tlakového hrnce naopak není potřeba tolik kořenit, jelikož si jídlo zachová své přirozené chutě a aroma. Nevyvaří se díky němu ani tolik vitamínů a minerálů, jako při jiných metodách vaření. Jestli ještě navíc použijete u tučnějšího masa rošt, který může být součástí některých tlakových hrnců, tuk odkape na dno nádoby a jídlo bude tak díky absenci tuku v mase méně kalorické. 

zelenina s vitaminy

Rychlost přípravy pokrmů

Díky tlaku a páře, které pracují uvnitř hrnce, je jídlo hotové o čtvrtinu rychleji, než kdybyste vařili jídlo konvenčními metodami. Například takové černé fazole, které se běžně vaří dvě hodiny, jsou v tlakovém hrnci uvařeny během 10 – 12 minut. Hnědá rýže bude hotová za 20 minut namísto 45 minut, brambory trvají 6 minut namísto standardní půl hodiny.

Můžete mýt v myčce na nádobí.

Kromě rukojeti a těsnění.

Nevýhody tlakového hrnce

Vyšší pořizovací cena

Cena opravdu kvalitních tlakových hrnců se běžně pohybuje od 2 500 Kč po přibližně 7 500 Kč. Investice do kvality se vám však vyplatí a mnohonásobně vrátí.

Nebezpečí opaření

Při neodborné manipulaci hrozí nebezpečí silného opaření, proto pozorně čtěte příbalový leták.

Jak vybrat tlakový hrnec?

Na trhu existuje množství značek tlakových hrnců, avšak v závislosti nejen na našich zkušenostech, ale i zkušenostech našich klientů vybíráme tyto tři značky tlakových hrnců, které se nám v praxi osvědčily nejvíce. Pokud si budete chtít vybrat spíše podle průměru či objemu, přehledně jsme je pro vás rozdělili. Stačí kliknout na konkrétní ikonku.

VYBERTE SI HRNCE PODle průměru i objemu

 

Vybrat tlakový hrnec

Tlakové hrnce od WMF

WMF je značkou kuchyňského vybavení se 160 let starou tradicí. Ve WMF kladou důraz jednak na dokonalý design, ale rovněž na funkci. V roce 1862 firma poprvé obdržela cenu na Světové výstavě v Londýně a od té doby se pravidelně umisťuje na stupních vítězů v různých soutěžích.

  • Všechny tlakové hrnce WMF se vyrábějí z nerezové vysoce leštěné oceli Cromargan®, která je mimo jiné velmi snadná na údržbu. Název je odvozen od slov chrom (crom) a stříbro (argentum). Cromargan® je registrovanou značkou WMF, která je slitinou ze 72 % z oceli, 18 % chromu (chrom zabraňuje rezivění) a 10 % niklu (nikl činí povrch odolný vůči kyselinám a dodává lesk).

  • Speciální dno TransTherm® je univerzální základna pro všechny typy sporáků včetně indukce. TransTherm® velmi rychle vstřebává teplo a rovnoměrně jej tak přenáší do pokrmu.

  • WMF poskytuje prodlouženou tříletou záruku na všechny tlakové hrnce. Design tlakových hrnců je navržen uznávanými designéry, jako je Jo. Laubnerem, Wolf Udo Wagner či Metz Kindler Produktdesign. Jedná se skutečně o luxusní záležitost jak po stránce vizuální, tak funkční.

Na výběr máte ze čtyř typů hrnců

TLAKOVÝ HRNEC PERFECT RDS WMF za 3 699,00 Kč 

Tlakový hrnec Perfect RDS WMF 18 cm 2,5 l

Klasika mezi tlakovými hrnci. Dlouhou dobu byl tento typ tlakového hrnce jedním ze základních kuchyňských pomůcek od WMF, a to ne jen tak pro nic za nic. Jeho design je nadčasový, zatímco jeho funkčnost odpovídá současným požadavkům na tlakové hrnce. Tento hrnec disponuje velkým ukazatelem vaření, který maximálně usnadňuje manipulaci.

 

Tlakový hrnec Perfect Plus WMF 18 cm 2,5 l_1

TLAKOVÝ HRNEC PERFECT PLUS WMF  za 4 399,00 Kč 

Tento tlakový hrnec v sobě kombinuje osvědčenou technologii a moderní design. Ovládací prvky jsou zabudovány v rukojeti. Barevné kroužky ukazují nastavení tlakového hrnce. Je tichý, snadno ovladatelný.

 

TLAKOVÝ HRNEC PERFECT PRO WMF za 4 999,00 Kč 

Tlakový hrnec Perfect Pro WMF 22 cm 3 l

Dynamický design a nápadná černá rukojeť odlišuje tento tlakový hrnec od všech ostatních. Svým jedinečným designovým zpracováním si také zasloužil cenu za design na iF Design Award v Hannoveru roku 2012 a rok před tím cenu za design Red Dot Award v roce 2011. Jeho sofistikovaná technologie umožňuje jednoduché ovládání: otevření a zavření jedním otočným knoflíkem, zvolit nastavení a regulovat automatické uvolňování tlaku. Ukazatel vaření se včasnou detekcí, integrované automatické zahřívání a mechanismus ukazující zbývající tlak v hrnci zaručují maximální bezpečnost, že by manipulaci s Perfect Pro zvládlo i malé dítě (obrazně řečeno).

Tlakový hrnec ultra wmf

TLAKOVÝ HRNEC PERFECT ULTRA WMF za 6 649,00 Kč 

Perfect ultra vás zaujme hned na první pohled svým futuristickým designem. Zcela jej ovládnete jen několika málo pohyby ruky: otevřít/ zavřít, nastavit úroveň vaření a odpařování páry. Systém uvolňování páry zajišťuje, že otevření tlakového hrnce je vždy bezpečné. Tento tlakový hrnec má odnímatelný časovač, který vás upozorní jak vizuálně, tak zvukovým signálem, že jídlo je již uvařené.

 

Každý jeden typ se vyrábí v různých objemových verzích od 2,5 do 8,5 litrů.

U těchto hrnců si můžete na rukojeti zvolit teplotu dle přednastavených teplot 110°C (pro jemné vaření zeleniny či ryb) nebo 119°C (pro vaření masa). Tato rukojeť je odnímatelná, proto můžete hrnec mýt i v myčce na nádobí.

Tlakové hrnce od WMF automaticky uvolňují páru, tudíž se nemusíte bát přetlaku při odstraňování víka, které je však opatřeno ještě navíc bezpečnostní pojistkou proti samovolnému otevření. Zároveň vás mechanický indikátor barevným značením informuje o tlaku v hrnci.

Tlakové hrnce od WMF disponují otočným regulátorem funkcí all-in one, který slučuje všechny funkce a díky němuž snadno otevřete i zavřete poklici a můžete usměrňovat páru i teplotu.

Díky měrným ryskám po stranách hrnce budete mít přehled o tom, kolik tekutiny se v hrnci nachází.

Vyrobeno v Německu.

Tlakové hrnce WMF

Tlakové hrnce od SILIT

Od roku 1920 vyrábí německá firma Silit nadčasové kuchyňské vybavení, které spojují tři základní znaky – kvalita, funkčnost a nadčasový design. Všechny kuchyňské produkty od výrobce Silit kladou důraz na zdravé, úsporné a rychlé vaření. Silit patří do skupiny WMF, proto se jistě nikdo nebude divit, že i výrobky od Silitu sklízejí různá produktová ocenění.

SICOMATIC TLAKOVÉ HRNCE od Silitu  jsou vyrobeny z vysoce kvalitní nerezové oceli opláštěné keramickým neporézním povrchem, který se nazývá Silargan ®. Tento materiál je jedničkou na trhu, co se týče trvanlivosti, tvrdosti a odolnosti proti poškrábání.

Jelikož je kvalita jedním ze základních stavebních kamenů Silitu, je proto na materiál Silargan® poskytována 30 letá záruka, přičemž 10 letá záruka na dostupnost náhradních dílů a 3 roky na produkt jako celek.

Silit vyrábí dva druhy tlakových hrnců

SICOMATIC T-PLUS za 3 899,00 Kč 

Tlakový hrnec Sicomatic t-plus Silit červený 18 cm 2,5 l

Na rukojeti poklice naleznete propracovaný posuvný ovladač (jezdec) s přednastavenými třemi stupni vaření, například pro přípravu zeleniny, ryb, masa a dušení masa. T-plus se vyrábí ve dvou rozdílných verzích: nerezové ušlechtilé oceli nebo ve verzi neobsahující nikl a tedy s funkční keramikou Silargan®. Tlakové hrnce Sicomatic t-plus jsou opatřeny bezúdržbovým ventilovým systémem.

 

Tlakový hrnec Sicomatic econtrol Silit černý 18 cm 2,5 l

SICOMATIC ECONTROL za 4 999,00 Kč 

Je vybaven inovativním otočným regulátorem, kterým hravě jednou rukou otevřete a zavřete poklici, změníte teplotu anebo uvolníte páru. Nevyrábí se ve verzi z nerezové ušlechtilé oceli, ale pouze ve verzi se Silarganem ®.

 

Tlakové hrnce Silit jsou vyráběny v různých barevných provedeních, např. divoká červená, zářivá oranžová, uklidňující zelená, konzervativní antracitová či tradiční stříbrná.

Dostupné jsou v objemech od 2,5 do 6,5 litrů.

Všechny tlakové hrnce Sicomatic jsou vybaveny automatickým uvolňováním páry, proto se nemusíte bát přetlaku při otevírání víka, dvojitou jistotu vám pak poskytuje bezpečnostní pojistka proti samovolnému otevření nacházející se na víku tlakového hrnce. Hrnec zobrazuje i zbytkový tlak nacházející se ještě uvnitř hrnce.

Díky měrným ryskám budete mít přehled o objemu připravovaného pokrmu.

Tlakový hrnec Sicomatic umožňuje vařit na 3 přednastavené teplotní stupně

  • Bez tlaku

  • Jemné vaření

  • Rychlé vaření 

    Hrnce jsou vhodné pro všechny typy sporáků včetně indukce.

Vyrobeno v Německu. 

Tlakové hrnce SILIT

Tlakový hrnec RAYMOND BLANC

Tlakový hrnec navržený michelinským kuchařem Raymondem Blancem, je potřeba více slov? Tento tlakový hrnec RAYMOND BLANC je inspirován samotnými potřebami kuchařů, dá se nastavit na 50 kPa pro jemné a táhlé vaření nebo na 90 kPa pro rychlé vaření, přičemž kontrolu nad vařením vám umožňuje ventil nacházející se na poklopu.

pressure rb

Tlakový hrnec můžete používat i jako klasický hrnec na vaření a pro uchování připravených pokrmů tak použít skleněnou pokličku, která je součástí balení společně košíkem pro napařování a malou kuchařkou plnou návodů a receptů pro vaření v tlakovém hrnci.

Tlakový hrnec se prodává pouze v jedné objemové variantě, a to 5,5 litrů.

Tělo hrnce je vyrobeno z leštěné nerezové oceli, která hrnci propůjčuje styl, dodává odolnost a výborné indukční vlastnosti, zatímco hliníkové jádro zajišťuje rovnoměrné rozložení tepla.

Je vhodný na všechny typy sporáků včetně indukce.

„A žili spolu šťastně až do smrti…“, aneb takto bychom mohli ukončit pojednání o tlakovém hrnci Raymond Blanc, neboť je na něj poskytována doživotní záruka. Anebo snad „za málo peněž hodně muziky“? Pořídíte jej totiž za pouhých 3 790,00 Kč a je to na celý život.

Vyrobeno ve Velké Británii. 

Tlakové hrnce Prestige

Když se ve Velké Británii řekne Prestige, spíše než význam slova prestiž si lidé představí kvalitní kuchyňské nádobí. Za více než 50 let si značka Prestige svou prestiž zasloužila po celém světě svými kvalitními a spolehlivými produkty poskytující doživotní záruku.

Tlakové hrnce Prestige jsou vhodné na všechny typy sporáků včetně indukce.

Tlakové hrnce Prestige jsou vyráběny ve dvou verzích, a to:

TLAKOVÝ HRNEC PRESTIGE za 2 490,00 Kč Tlakovy hrnec prestige

Šestilitrový tlakový hrnec vyrobený z vysoce kvalitního leštěného hliníku s povrchovou úpravou anodizací zajišťující vyšší odolnost materiálu.  Tlakové víko můžete nastavit na dvě úrovně – na jemné vaření při tlaku 55 kPa a rychlé vaření při tlaku 83 kPa. Po celou dobu můžete průběh vaření kontrolovat díky vizuálnímu indikátoru tlaku a regulovat jej tak za pomoci ventilu, který je navržen tak, aby páru vypouštěl směrem od vás.

 

TLAKOVÝ HRNEC SMART PLUS  za 2 190,00 Kč tlakovy hrnec prestige smart plus

Šestilitrový tlakový hrnec vyrobený z vysoce kvalitní nerezové oceli s možností nastavení dvou úrovní vaření, a to na 55 kPa pro pomalé a táhlé vaření a 83 kPa pro rychlé vaření. Regulovat vaření můžete za pomoci ventilu, který je bezpečnostně navržen tak, aby unikající pára byla odváděna vždy směrem od vás.

Vyrobeno ve Velké Británii. 

 Jaký tedy vybrat?

Máte pocit, že nevíte jaký papiňák nakonec tedy vybrat? Že jsou všechny dobré? Že všichni výrobci kladou důraz na kvalitu materiálu, bezpečnost a zdravé vaření? To máte pravdu ve všech bodech.

Záleží na vašem subjektivním rozhodnutí, která značka vám je sympatičtější, zda dáváte přednost německé kvalitě (WMF a Silit) nebo britské (Raymond Blanc a Prestige). Jste-li puntičkáři a záleží vám i na designu, ocenění za designová zpracování sbíraly značky WMF a Silit, tlakové hrnce Silit navíc potom můžete ještě zakoupit v různých barevných provedeních tak, aby se vám hodily do kuchyně. Také záleží na počtu osob, pro které plánujete vařit. Máte-li například alergii na nikl, skvělou volbou pro vás jsou tlakové hrnce od Silitu v keramickém opláštění Silargan®.

Zdají-li se vám ceny za tlakové hrnce příliš vysoké, mějte na paměti, že vám vydrží bez nadsázky na vždy, vždyť někteří výrobci nabízejí mnoholeté či dokonce doživotní záruky. Budete-li navíc sledovat nabídku na internetu, poštěstí se vám koupit tlakový hrnec v akci, a to za to stojí.

Vybrat tlakový hrnec

 

A na závěr pro vás ještě máme praktický tahák pro vaření v tlakových hrncích, který se vám bude hodit, až si pořídíte ten svůj :-)

Tabulka doby vaření v tlakových hrncích WMF

Potravina Stupeň propečení Teplota (°C)

 Vepřové a telecí

 Vařit na 2. stupeň
 a s minimálním 
objemem
 náplně 1/4 l tekutiny.
 U 
žádného pokrmu není
 nutné použití 
speciální
 vložky.

 Vepřové řízky  5 - 7 min
 Vepřový guláš  10 - 15 min
 Vepřová pečeně  20 - 25 min (závisí na velikosti)
 Telecí řízky  5 - 7 min 
 Telecí guláš  10 - 15 min
 Telecí koleno vcelku  25 - 30 min
 Telecí jazyk  15 - 20 min (zalít vodou)
 Telecí pečeně  20 - 25 min (závisí na velikosti)

 Hovězí

 Vařit na 2. stupeň
 a s minimálním objemem
 náplně 1/4 l tekutiny.
 U hovězího jazyka není
 nutné použití děrované
 vložky.

 Sekaná  10 - 15 min
 Svíčková pečeně  30 - 35 min
 Hovězí jazyk  45 - 60 min
 Řízky  6 - 8 min
 Guláš  15 - 20 min 
 Roláda  15 - 20 min
 Hovězí pečeně   35 - 45 min (závisí na velikosti)

 Kuře

 Vařit na 2. stupeň
 a s minimálním objemem
 náplně 1/4 l tekutiny.
 U kuřete na polévku není
 nutné použití děrované
 vložky.

 Slepice na polévku  20 - 25 min (max 1/2 objem náplně)
 Kuřecí kousky  6 - 8 min
 Krůtí stehno  25 - 30 min (závisí na velikosti)
 Krůtí ragú  6 - 10 min
 Krůtí řízek  2 - 3 min
 

 Zvěřina

 Vařit na 2. stupeň
 a s minimálním objemem
 náplně 1/4 l tekutiny.
 Není nutné používat
 speciální vložky.

 Zaječí pečeně  15 - 20 min
 Zaječí hřbet  10 - 12 min
 Jelení pečeně  25 - 30 min
 Jelení guláš  15 - 20 min
 

 Jehněčí

 Vařit na 2. stupeň
 a s minimálním objemem
 náplně 1/4 l tekutiny.

 Jehněčí ragú  20 - 25 min (skopové má delší časy varu)
 Jehněčí pečeně  25 - 30 min (závisí na velikosti)
 

 Ryby

 Vařit na 1. stupeň
 a s minimálním objemem
 náplně 1/4 l tekutiny.
 Používejte neděrovanou
 vložku.

 Rybí filety  2 - 3 min (dušené ve vlastní šťávě)
 Celá ryba  3 - 4 min (dušené ve vlastní šťávě)
 Ragú nebo guláš  3 - 4 min
 

 Polévky

 Vařit na 2. stupeň
 a s minimálním objemem
 náplně 1/4 l až maximálně
 1/2 objemu hrnce.
 Není potřeba využívat
 speciální vložky.

 Hrachová, čočková  12 - 15 min (namočené luštěniny)
 Masový vývar  25 - 30 min (platí pro všechny druhy masa)
 Zeleninová  5 - 8 min
 Gulášová  10 - 15 min
 Slepičí  20 - 25 min (závisí na velikosti)
 Polévka z hovězí oháňky  35 min
 Bramborová  5 - 6 min
 

 Zelenina

 Vařit na 1. stupeň
 a s minimálním objemem
 náplně 1/4 l tekutiny.
 U kysaného zelí a červené
 řepy se nepoužívá žádná
 vložka, u ostatních se
 používá vložka děrovaná.

 Od fazolí dolů se zvyšuje
 teplota vaření na 2. stupeň.

 Lilky, okurky, rajčata  2 - 3 min
 Květák, paprika, pórek  3 - 5 min
 Hrášek, celer, kedlubna  4 - 6 min
 Fenykl, mrkev, kapusta  5 - 8 min
 Fazole, bílé a červené zelí  7 - 10 min
 Kyselé zelí  10 - 15 min
 Červená řepa  15 - 25 min
 Brambory vařené v osolené
 vodě
 6 - 8 min
 Brambory ve slupce  6 - 10 min (upouštějte tlak pomalu)
 

 Luštěniny/obilniny

 Vařit na 2. stupeň
 a s minimálním objemem
 náplně 1/4 l tekutiny až
 maximálně 1/2 objemu
 hrnce. Na jeden díl obilnin
 připadají 2 díly vody.
 Nenamočené obilniny je
 třeba vařit o 20 - 30 minut
 déle.

 Hrách, fazole, čočka  10 - 15 min (velké o 10 min déle)
 Pohanka, proso  7 - 10 min (pro namočené obilniny)
 Kukuřice, rýže  6 - 15 min (pro namočené obilniny)
 Mléčná rýže  20 - 25 min (na 1. stupeň)
 Dlouhozrnná rýže  6 - 8 min
 Celozrnná rýže  12 - 15 min
 Pšenice, žito  10 - 15 min (pro namočené obilniny)
 

 Ovoce

 Vařit na 1. stupeň
 a s minimálním objemem
 náplně 1/4 l tekutiny.
 Použijte děrovanou vložku.

 Třešně, švestky  2 - 5 min
 Jablka, hrušky  2 - 5 min
   

 

Tipy a triky

Dobu varu počítejte od chvíle, kdy se zobrazí předepsaný stupeň na signalizaci tlaku.
Uvedené doby varu jsou pouze orientační.
Raději volte kratší časy vaření, pokrm můžete později dovařit.
V případě dodržení uvedených časů pro zeleninu získáte krásně křehké pokrmy.
Teplota vaření činí u 1. stupně 109°C a u 2. stupně 117°C.

Vybrat tlakový hrnec