Sleva 10% na celý nákup, v košíku zadejte kód
NAKUP10
NAKUP10
Tlakový hrnec neboli papiňák, chcete-li, je skvělým pomocníkem v kuchyni. Díky němu jsou pokrmy nejen zdravé a chutné, ale hlavně rychle uvařené. I přesto však mnoho z nás chová tlakovému hrnci nedůvěru. Stejně tak jako oheň je dobrý služebník, ale špatný pán, o tlakovém hrnci bychom mohli říci totéž ještě před několika lety. Nehrozí vám žádné nebezpečí, budete-li s hrncem nakládat podle doporučení výrobce. Už se tedy jednou pro vždy přestaňte papiňáku bát a sklízejte sladké plody jeho všestrannosti.
Jak název napovídá, tlakový, neboli také parní hrnec, využívá k vaření vlastností páry, které pevně uzavřené víko tlakového hrnce neumožní utéct ven. Tento tlak a pára uvaří a zjemní všechno okolo. V tlakovém hrnci můžete připravit téměř cokoli – od rýže a brambor až po těstoviny či celé kuře.
Tlakové hrnce slouží jako alternativa smažení, pečení nebo vaření. Tyto hluboké hrnce mají vzduchotěsná víka, která uzavřou teplo uvnitř a nedovolí mu během vaření uniknout, čímž se vytváří velké množství páry a tlaku, který je vyvíjen rovnoměrně na každý kousek jídla uvnitř hrnce. Ačkoli se voda začne vařit při 100 °C, teplota v tlakovém hrnci může dosáhnout více než 120 °C. Na vytvoření páry v hrnci je zapotřebí alespoň ¼ litru kapaliny.
Tlakové hrnce se liší jednak velikostí, designem, tak materiálovým zpracováním. Můžete si tak pořídit menší tlakový hrnec o objemu už od 2,5 litru až například po více než 8 litrů. Pro rodinu se hodí větší tlakový hrnec, nicméně ne vždy je zapotřebí vařit ve velkém, a proto si můžete pořídit jak velký, tak menší tlakový hrnec v sadě s univerzální poklicí, kterou můžete použít jak na malý, tak na velký hrnec.
Tlakový hrnec by vám měl usnadnit nejen vaření samotné, ale i manipulaci s ním. Plný hrnec je těžký a kumuluje v sobě obrovský tlak a teplotu, proto by vám měla jeho rukojeť poskytovat maximální komfort při manipulaci, stejně tak jako přítomná ouška, abyste mohli hrnec bezpečně přemístit.
Valná většina tlakových hrnců je vyrobena z nerezové oceli, která nabízí perfektní vodivost a dlouho tak udrží teplo uvnitř hrnce, zatímco babičky a maminky dříve používaly tlakové hrnce z hliníku nebo ze smaltu. Současné tlakové hrnce mají silné stěny a sendvičové dno, díky němuž se pokrmy hůře připalují. Plastové části na hrnci jsou vyráběny z vysoce odolného plastu, který se při běžném používání nezničí (kdybyste hrnec i s plastovými díly strčili do trouby, tak ano). Bez problémů můžete tlakový hrnec mýt i v myčce na nádobí.
Chuť, vůně a nutriční hodnoty, které se postupně při jiných metodách vaření z jídla vytrácejí, zůstávají tak díky tlakovému hrnci v potravině. Vlhkost z potraviny díky těsnění z hrnce neuniká, při běžném vaření se z jídla naopak vypaří. Aby bylo jídlo stále chutné, kuchaři jsou tak nuceni ztracenou chuť dodatečně přidávat silnými kořenícími směsmi, aby se vyhnuli kritickým řečem, že jídlo je bez chuti či mdlé. U tlakového hrnce naopak není potřeba tolik kořenit, jelikož si jídlo zachová své přirozené chutě a aroma. Nevyvaří se díky němu ani tolik vitamínů a minerálů, jako při jiných metodách vaření. Jestli ještě navíc použijete u tučnějšího masa rošt, který může být součástí některých tlakových hrnců, tuk odkape na dno nádoby a jídlo bude tak díky absenci tuku v mase méně kalorické.
Díky tlaku a páře, které pracují uvnitř hrnce, je jídlo hotové o čtvrtinu rychleji, než kdybyste vařili jídlo konvenčními metodami. Například takové černé fazole, které se běžně vaří dvě hodiny, jsou v tlakovém hrnci uvařeny během 10 – 12 minut. Hnědá rýže bude hotová za 20 minut namísto 45 minut, brambory trvají 6 minut namísto standardní půl hodiny.
Kromě rukojeti a těsnění.
Cena opravdu kvalitních tlakových hrnců se běžně pohybuje od 2 500 Kč po přibližně 7 500 Kč. Investice do kvality se vám však vyplatí a mnohonásobně vrátí.
Při neodborné manipulaci hrozí nebezpečí silného opaření, proto pozorně čtěte příbalový leták.
Na trhu existuje množství značek tlakových hrnců, avšak v závislosti nejen na našich zkušenostech, ale i zkušenostech našich klientů vybíráme tyto tři značky tlakových hrnců, které se nám v praxi osvědčily nejvíce.
WMF je značkou kuchyňského vybavení se 160 let starou tradicí. Ve WMF kladou důraz jednak na dokonalý design, ale rovněž na funkci. V roce 1862 firma poprvé obdržela cenu na Světové výstavě v Londýně a od té doby se pravidelně umisťuje na stupních vítězů v různých soutěžích.