Weber grily! Víte, že na začátku byla krádež bójky?

Celý nápad s grily Weber vznikl na vodě. To jako vážně. Z kovové bójky. To si tak jednoho dne muž jménem George Stephnen, milovník masa a domácího grilování, plachtil po vodě a uviděl bójku. Respektive, neviděl bójku, ale kotlový gril. V 50. letech minulého století neexistovaly přenosné grily, ale pouze ty cihlové, které stály za starou bačkoru, protože poletující popel vám padal na oblečení, do očí a do masa. Maso nebylo ani zvlášť dobré a s tím se pan Stephen nehodlal smířit. Pan Stephen tedy ukradl bóji a doma ji rozdělil na dvě části, přičemž jednu půlku použil jako kotel, připevnil na ni nožičky a druhu část pojmenoval jako poklop a přiložil jej na „kotel“. Prototyp dnešní ikony ve světě grilů byl na světě a začala se psát historie společnosti Weber – Stephen Products Co. 

grilování

Vyberte si gril: uhlí, plyn nebo elektřina?

Třebaže na samém začátku byl jen gril na uhlí, postupem času začala firma vyrábět i plynové a elektrické grily. Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých grilů? 

 

GRILY NA DŘEVĚNÉ UHLÍ

Takový gril na dřevěné uhlí je cenově lépe dostupný než plynový či elektrický. Musíte do nich však kupovat dřevěné uhlí, a když uhlí zapalujete, musíte použít podpalovač. Každý gril se musí nechat nějakou dobu vypálit. Tento čas je u grilů na uhlí delší, zpravidla trvá déle než 20 minut. Od většiny grilů na uhlí načichnete nejen vy, ale i okolí grilováním. Proto jsou často mistři grilovači bokem od společnosti, aby ostatní nemuseli čichat příliš kouřového aroma. Když necháte tuk odkapávat na uhlíky, vznikají jedovaté zplodiny. Můžete s nimi grilovat i horko-vzduchem, když přiklopíte víko. Jelikož jsou tyto grily většinou lehké, můžete je snadno přenášet a tak grilovat například na balkóně, na zahradě anebo můžete gril i převážet. Milujete-li specifické kouřové aroma, které se vám dostane pouze z grilu na dřevěné uhlí, pak je tento gril pro vás správnou volbou.

 

gril na dřevěné uhlí

PLYNOVÉ GRILY

Grily na plyn bývají dražší než na ty na uhlí a na elektriku a zároveň také těžší. Zahřívat se musí přibližně jen 10 minut. Jejich konstrukce je složitější a mají o poznání více mačkátek a koleček. Jejich údržba není nikterak složitá a nemusíte do nich kupovat uhlí a ani podpalovač, stačí pouze propanbutanová láhev. V tomto ohledu je velmi praktický. Netvoří žádné zplodiny a ani nikde nepoletuje popel. Na rozdíl od grilu na uhlí můžete lehce regulovat teplotu a sílu plamene. Jeho největší nevýhodou je jeho pořizovací cena. Grilovat s tímto grilem můžete kdekoli, na zahradě i na balkoně. Jelikož je velký a je hůře přenosný, je proto třeba si řádně rozmyslet, kde jej umístíme, abychom jej stále nemuseli přesouvat.

Elektrický gril

Elektrické grily od Weberu mají jsou velmi praktické, zvláště pro ty, kteří nemají zahradu, ale i přesto by si rádi také dopřáli grilované maso a využili jej tak jako gril na balkon. Elektrický gril nevylučuje kouř, proto jeho použití nebude vadit ani vašim sousedům a můžete s ním grilovat klidně i v uzavřené místnosti. I zde můžete teplotu a intenzitu grilu pohodlně regulovat. Některým lidem však chybí právě to typické aroma grilování. Ovšem grilovat s ním můžete i venku v přírodě, jelikož zahradní elektrický gril je velmi oblíbeným právě pro jeho přenosnost.

 Přímá vs. nepřímá metoda grilování

Přímá metoda se používá u takových pokrmů, které nepotřebují dobu úpravy delší než 25 minut, jimiž jsou například steaky, párky, kotlety, hamburgery či zelenina. Nepřímá metoda se podobá pečení, ale s benefity grilování, jako je textura, aroma a chuť, kterou z trouby jednoduše nedostanete. Používá se na taková jídla, která vyžadují tepelnou úpravu více než 25 minut anebo pro jemné potraviny, které by přímé vystavení teplu vysušilo anebo sežehlo. Příkladem mohou být pečeně, žebra, celé kuře, krocan a ostatní velké kusy masa či jemné rybí filety.

Návod: Přímá metoda v grilu na uhlí

Rozmístěte rovnoměrně uhlíky pod roštem a na rošt rozmístěte jídlo. Umístěte nahoru víko a zvedněte ho jenom tehdy, když budete chtít převrátit maso anebo vyzkoušet, zda je maso už připravené.

Návod: Přímá metoda v plynovém grilu

Předehřejte gril všemi hořáky tak, že je zapnete na maximum. Umístěte jídlo na rošt a uzpůsobte sílu hořáků tak, jak je psáno v receptu. Zavřete víko a zvedejte ho jen tehdy, když budete chtít maso přetočit, nebo vyzkoušet, zda je už připraveno.

grilování a pivo

Návod: Nepřímá metoda v grilu na uhlí

Uhlíky rozmístěte po stranách pod roštem grilu. Doprostřed grilu, mezi uhlíky, položte odkapávací misku. Tekutina, kterou miska zachytí, se vám pak bude hodit na přípravu omáčky. Miska také zabrání vzplanutí, když připravujete tučnější jídlo, jako je například husa, kachna nebo tučná pečeně. Jestliže budete připravovat jídlo dlouho, přidejte do odkapávací misky vodu, aby odkapané tekutiny nevzplály. Nyní umístěte rošt nad uhlíky, položte na něj jídlo tak, aby bylo nad odkapávací miskou a zavřete víko. Víko zvedejte pouze v případech, kdy budete chtít maso podlít anebo zkontrolovat jeho stupeň připravenosti.

Návod: Nepřímá metoda v plynovém grilu

Předehřejte gril všemi hořáky tak, že je zapnete na maximum a pak přizpůsobte teplotu a intenzitu hořáků na každé straně podle instrukcí v receptu, přičemž vypněte hořáky nacházející se přímo pod jídlem na roštu. Pod rošt umístěte jednorázovou odkapávací misku. Budete-li maso připravovat dlouho, přidejte do misky vodu, aby kapky nevzplály. 

HVĚZDA MEZI PLYNOVÝMI GRILY: GENESIS II LX S-440 GBS

Weber genesis II. LX

Tento plynový gril je novinkou pro rok 2017 a nutno poznamenat, že se Weberu vskutku povedl, a proto jsme se rozhodli věnovat mu trošku více pozornosti.

Vyvinut podle vašich potřeb

Genesis II LX S-440 GBS disponuje čtyřmi vysoce výkonnými plynovými hořáky, které umožňují grilovat jak přímou, tak nepřímou metodou. Gril má dokonce i postranní hořák, kdyby vám ty čtyři nestačily, anebo jste si chtěli připravit na tomto hořáku omáčku. Dvoudílný grilovací rošt je vyroben z nerezové oceli 7mm průměr a jeho grilovací plocha je 86 x 48 cm. Střední část roštu je vyjímatelná kvůli systému GBS, neboli Gourmet BBQ Systém.

Na co, že to GBS vlastně je?

Když vytáhnete střed roštu, můžete do něj umístit Weber litinové doplňky, jako je například rošt, kámen na pizzu, chléb a dezerty, litinovou pánev, wok pánev nebo litinový hrnec. Rošt je součástí základní výbavy grilu, ostatní doplňky si musíte dokoupit.

rošt na gril

Tolik prostoru, o jakém se vám ani nesnilo

To vám dopřejí pevné postranní stolky, které jsou vyrobené z ušlechtilé oceli a na které si můžete odložit to, co zrovna nepotřebujete. Už žádné rozviklané stolky a převracející se židličky. Konečně si i vy grilování budete užívat.

Flavorizér

Flavorizér je speciálně perforovaná kolejnice z nerezové oceli, která zachycuje odkapávající kapky tuku a šťávy z grilovaného masa a tak chrání hořáky. Ze šťávy a omastku ve žlábcích flavorizéru vznikne pára, která pak cirkuluje v uzavřeném grilu okolo masa na roštu. Čištění vyjímatelného plechu je pak na konci procházkou růžovou zahradou.

Ani kapka neukápne tam, kam nemá.

Díky vychytávce, kterou u Webera pojmenovali Grease Managemant System, se nebude odkapávající tuk, který flavorizér nezachytí, pálit, nikdo a nic (hlavně jídlo) spáleným tukem nenačichne. Tuk je odváděn do snadno odstranitelného odkapávače, který jak urychlí, tak usnadní čištění grilu.

20 věcí Co dalšího se nám na Genesis II LX S-440 GBS tak moc líbí?

  • Vysoce výkonný grilovací systém GS4 sestávající z elektronického zapalovacího systému, výkonných hořáků a flavolizéru.

  • Víko je těžké a pevné, rukojeti jsou silné a maximálně bezpečné.

  • Má zavírací skříňku se dveřmi a dvěma policemi.

  • Uzamykatelná pojízdná kolečka.

  • Světlo na madle.

  • Je kompatibilní s iGrill.

  • Můžete v něm dokonce péct i moučníky.

  • Světelné knoflíky pro ovládání hořáků.

  • Mechanický + LED display ukazatel paliva.

  • Má ohřívací rošt Tuck-Away.

  • Integrovaný teploměr v poklopu.

  • Oproti jiným modelům není potřeba u tohoto tolik montáže, jelikož většina komponentů přijde už složená přímo z výroby.

  • Na každém hořáku si můžete nastavit takovou intenzitu tepla a výkonu, jakou budete chtít.

  • Každý jeden hlavní hořák má výkon 15,24 kW za hodinu (52,000 BTU), zatímco postranní 5,517 kW za hodinu (12,000 BTU).

  • Tři háčky na grilovací nástroje jsou umístěny na přední části grilu.

  • Uspokojí až 12 hladových krků najednou.

  • Hmotnost: 95 kg.

  • Záruka až 10 let.

  • Velikost PB lahví: 5 a 10 kg.

  • Výhodně na Chefshop za 69 990,00 Kč vč. DPH.

  

Zlatá střední cesta mezi plynovými grily: GENESIS II E-310 GBS

Genesis II E-310 GBS je menším sourozencem GENESIS II LX S-440 GBS. Grilovací rošt je smaltovaný porcelánem, celková grilovací plocha je 68 x 48 cm a můžete na něj používat příslušenství GBS. Má o jeden hořák méně, než S-440 GBS, tedy tři hořáky, které taktéž umožňují grilovat přímou i nepřímou metodou. Flavorizér zajistí, že šťáva z masa nebude ukapávat a pálit se.

plynovy gril weber genesi II

Co ještě se nám na Genesis II E-310 GBS tak moc líbí?

  • Uhostí 5 – 7 lidí.

  • Vysoce výkonný grilovací systém GS4 sestávající z elektronického zapalovacího systému, výkonných hořáků a flavolizéru (porcelánem smaltovaná ocel) spolehlivě zajišťující rozvod tepla, chrání hořáky před kapající šťávou a tukem.

  • Výkonné a nastavitelné hořáky.

  • Ohřívací rošt Tuck-Away.

  • Kompatibilní s iGrill 3.

  • Uzamykatelná pojízdná kolečka.

  • Postranní pracovní stolky.

  • Jeden hořák má výkon 10,99 kW za hodinu (37,500 BTU).

  • Mechanický ukazatel paliva.

  • Má 6 háčků na grilovací nástroje umístěné na zadní straně grilu.

  • Hmotnost: 60,6 kg

  • Záruka až 10 let.

  • Velikost PB lahví: 5 a 10 kg.

  • Výhodně na Chefshop za 27 990 Kč vč. DPH.

 

Tento gril je výborný, jeho cena se pohybuje okolo 28 tisíc Kč a hodí se pro náročné, ale ne nejnáročnější milovníky grilování. Není tak drahý, jako GENESIS II LX S-440 GBS, ale také není tak „vymazlený“, a proto vám možná trošku bude vadit, že:

  • Nemá postranní hořák, na kterých si můžete připravit například omáčku.

  • Nemá uzavíratelnou skříňku, ale otevřený prostor s jednou poličkou.

  • Nemá světlo na madle.

  • Nemá světelné knoflíky pro ovládání hořáků.

  • Háčky na grilovací nářadí nejsou po ruce.

  • Intenzitu hoření si u hořáků nemůžete jednotlivě regulovat.

  • Je potřeba hodně skládání, ale návod na sestavení to jistí.

 

Hvězda mezi grily na dřevěné uhlí: PERFORMER GBS

Toto je gril pro grilovací fajnšmekry, kteří touží po mase ovoněném kouřovou vůní. I Performer gril na dřevěné uhlí má grilovací rošt GBS s průměrem 57 cm. Součástí tohoto grilu je sklápěcí stolek na přípravu pokrmů, takže u grilování budete mít všechno hezky po ruce a když budete potřebovat prostor, stolek jednoduše sklopíte.

Gril performer

One Touch System

Čištění grilu je velmi jednoduché díky One Touch Systemu, pomocí něhož kotel grilu nejen lehce vyčistíte od nežádoucího popela, ale můžete díky němu regulovat teplotu v grilu tím, že pohybem páčky zavřete anebo naopak otevřete přívod vzduchu.

Držák poklopu Tuck-Away

Máte plné ruce práce, odkládací stolky ještě plnější a v ruce navíc poklop na gril? Kam s ním?  No přeci do držáku! Není nic snadnějšího než jej pohodlně zavěsit. Krom toho jej oceníte, když bude foukat, protože bezvadně slouží jako zábrana proti větru.

Proč tento gril Weber chcete mít?

  • Cenově vychází oproti plynovému grilu velmi sympaticky, na Chefshop jej koupíte jen za 12 990 Kč s DPH.

  • Díky stabilnímu vozíku se dvěma velkými a dvěma vodícími kolečky s aretací gril jednoduše přemístíte z bodu A do boudu B.

  • Jednoduché čištění a regulace tepla díky One Touch System.

 

Kotlíkové grily Weber jsou velmi oblíbené a v jejich designu není až takový markantní rozdíl. Například takový gril na dřevěné uhlí Master-touch GBS má rošt stejně velký jako Performer GBS, ale jelikož nemá sklápěcí stolek, vyjde vás levněji, a to na 8 999 Kč s DPH. Takže pokud se bez sklápěcího stolku objedete, není nad čím váhat. O něco menší je potom gril na dřevěné uhlí Kettle plus s roštem o průměru 47 cm. Pokud vám rošt o menším průměru stačí, jistě vás potěší i lidová cena 4 999 Kč s DPH a přitom pořád můžete využít výhody, které nabízí GBS, jelikož i tento gril má všechny vychytávky, jako jeho dražší alternativy.

gril weber kettle plus Zcela z jiného soudku je weberovské ohniště, které při grilování s přáteli shledáte velmi praktickým. Svým přátelům zajistíte jednak zdroj světla, ale především tepla. Stejně tak jako grily má i toto ohniště držák poklopu, který slouží i jako ochrana proti větru a umožní vám koncentrovat teplo v určitém směru tak, abyste jen tak zbůhdarma netopili do stran, kde nikdo není. Proč dát přednost weberovskému ohništi před tím klasickým? Je to především otázka bezpečnosti, jelikož můžete oheň uhasit bezpečně pouhým přiklopením poklopu a do jedné minuty je po plamínku. Už se nemusíte stresovat tím, zda jste uhasili oheň dostatečně, protože u tohoto ohniště si tím můžete být naprosto jisti, jakože se Weber jmenuje.

ohniště weber

3 hlavní Weberovské vychytávky

  1. Flavorizer Bars, neboli aroma kolejnice, které si firma nechala patentovat. Hořáky chráněny před tukem a šťávou odkapávající z masa, které jsou dále využívány k provonění grilovaného pokrmu. Tyto kolejnice jsou zabudovány v plynových grilech.

  2. One Touch System umožňuje snadné čištění kotle na dřevěné uhlí. Weber ho vyrábí z nerezové oceli a pouhým pohybem klapky kotel grilu vyčistíte od popela. Tímto systémem můžete také regulovat teplotu tak, že povolíte klapkou pro přístup vzduchu, anebo jeho přístupu zabráníte.

  3. Gurman BBQ System (GBS) - To, co velmi odlišuje Weber gril od ostatních je právě GBS. Jasně, s Weber grily můžete grilovat nejen tradičně, ale i netradičně. Maso na roštu je klasikou a pro všechny ostatní grily jediným možným způsobem, jak připravit maso či zeleninu. Zkrátka položit je na rošt a čekat. To může být po čase ale nuda. S grily Weber se nudit ale nebudete, protože můžete v nich kromě roštu používat i kámen na pizzu, chléb a dezerty, litinovou pánev, wok pánev nebo litinový hrnec.

 

GBS je standardně integrován v těchto 6 grilech:

  • Genesis GBS
  • Performer GBS
  • Genesis GBS
  • Summit GBS
  • Weber Spirit GBS
  • Master Touch GBS

 

Jak na to? Jednoduše vyjmete střed roštu a na jeho místo vložíte například pánev a pracujete s ní jako s normální pánví.

Zajímavosti

  • Design dnešních Weber grilů se příliš neliší od originálu BK-710 z 50. let. I dnes má stejnou porcelánovou vrstvu přes kovaný plech, který dělá z Weber grilů nesmrtelné stálice.

  • Za svůj unikátní design si Weberův venkovní gril vysloužil přezdívku „Sputnik“.

  • Firma Weber-Stephen zaměstnává více než 500 lidí, kteří společně vytvářejí na 50 různých modelů grilů na plyn a dřevěné uhlí.

  • Jedním z největších neúspěchů byl plynový gril Weber ve tvaru kotlíku, který byl představen v roce 1971. Veřejnost jej právě kvůli tvaru nepřijala. V polovině 80. let přichází firma s novým designem, který nazvala Genesis.

  • George Stephen byl i přes svůj velký úspěch s grily velmi pokorným člověkem, vyhýbal se všem možným rozhovorům. V čele společnosti byl téměř až do své smrti v roce 1993. Když zemřel na rakovinu, příliš se o něm v médiích nezmiňovalo. V novinách se o něm psalo jako o muži, který udělal díru do světa průmyslu obyčejnou bójkou.

  • Po Stephenově smrti v byznysu pokračovala jeho rodina v čele s jeho synem Jimem Stephnem. V roce 2010 však Stephenovi prodali 51% podíl společnosti chicagské firmě BDT Capital Partners. Stephenovi i nadále vlastní čtyři Weber Grill restaurace.