Teploměry do kuchyně od A do Z

Teplomery_od_a_do_Z

Teplota hraje v kuchyni velikou roli. Ať už jde o teplotu při vaření, ve spíži, lednici nebo mrazáku. Co jiného nám může při dodržování správných teplot než teploměr? Jenže vyznat se v tak široké nabídce, jaká na našem trhu je, je skutečně obtížné. Víte, jaké má mít který teploměr parametry, kolik je druhů, na co si dát pozor a jak vysoké mají být různé "kuchyňské" teploty?

druhy teploměrů do kuchyně

Tak jako u jakýchkoli jiných, i u kuchyňských teploměrů najdeme několik způsobů měření teploty a každý je jinak přesný. Proto je vždy potřeba nejprve vyhodnotit, jak významná je teplota v konkrétním případě a jak moc její změna ovlivní účinek vašeho snažení.

  • RTUŤOVÝ TEPLOMĚR - rtuť v dnešní době už nemá co dělat ani v medicíně, natož v kuchyni, jelikož je to jedovatá látka. Snese ovšem vysoké teploty, a proto se ještě stále používá často při zavařování.
  • BIMETALOVÝ TEPLOMĚR - takový teploměr najdeme nejčastěji v lednici. Jsou to ty kulaté, tzv. budíkové teploměry, jež fungují na principu rozdílné roztažnosti dvou kovů. Za určité teploty se jedna polovina bimetalového proužku (složený ze dvou kovů) zkroutí a pohne s ručičkou na stupnici.
  • DIGITÁLNÍ TEPLOMĚR - čím dál častěji používaná varianta, která ovšem ne vždy musí být nejpřesnější. Sami to jistě dobře znáte ze zdravotních teploměrů, které mají mnohdy odchylku i 0,5°C. To by ovšem u vaření nebyl takový problém jako u měření tělesné teploty. Nepřesnost ovšem nemusí být pravidlem. Právě ona odchylka je u výběru digitálního teploměru naprosto klíčová.

Teploměry do kuchyně dle využití

Každý z výše uvedených teploměrů může být použit za různých okolností. K určitému měření se hodí daný druh. Dělit je ale můžeme i podle toho, kde a co se s nimi měří. Asi těžko byste používali teploměr na maso v lednici.

V jakých faktorech se ale liší?

  1. Stupnice - jestliže měříte teplotu v mrazáku, rozhodně vás nemusí zajímat teploty kolem bodu varu. Pro každý typ je určena stupnice adekvátní očekávaným teplotám nejlépe tak, aby byla co nejpřesnější. S tímto bodem souvisí také...
  2. Odolnost - bývají použité různé materiály. Některé dobře snáší mráz, jiné vysoké teploty. Proto vždy používejte teploměry jen k tomu, k čemu jsou určeny, abyste je nepoškodili.
  3. Životnost - podle toho, jak extrémním podmínkám jsou teploměry vystavovány, lze očekávat, jak dlouho vydrží funkční. Opravdu záleží na kvalitě a pro měření velkých teplot, velmi nízkých či velkých výkyvů, se rozhodně vyplatí investovat.

Jaké teploměry do kuchyně se tedy dají sehnat:

  • Teploměr na pečení - většinou bývá vpichový, ale objevuje se i bimetalový, jenž se do trouby pouze vloží. Není na škodu tyto dva typy nakombinovat, protože uvidíte nejen teplotu v troubě, ale i např. v mase. Věřte, že se budou značně lišit. Dá se ale místo něj použít přímo univerzální teploměr na maso.
  • Teploměr na grilování - ty taktéž bývají zpravidla vpichové, ale není to úplně ideální řešení, jelikož jakmile se naruší povrch masa, může docházet ke zbytečnému úniku šťávy. Jelikož je ovšem teplota u grilování naprosto klíčová, je nejjednodušší pořídit si gril elektrický, kde si ji přímo zvolíte. Vůbec nejšetrnějším řešením je ale přímo teploměr na steaky.
  • Teploměr na fritování - fritézy většinou mají nastavitelnou teplotu, ale jestliže jí příliš nedůvěřujete nebo fritujete jinak, teploměr na smažení jistě oceníte. Vypadá podobně jako vpichový, aby dosáhl do oleje a neopařil vás, většinou jde o bimetal, ale dnes je čím dál oblíbenější digitální varianta, kdy do oleje spustíte pouze sondu a samotný přístroj je mimo nebezpečnou zónu.
  • Teploměr na vaření - funguje na podobném principu jako ten na fritování, je jen méně tepelně odolný.
 

  • Chladničkový teploměr - nejčastěji se objevuje bimetalový teploměr na chlazení, ale v současné době už mají lednice i mrazáky zabudovány digitální teploměry přímo. Problém nastane, když např. vypadne proud nebo lednička vyhoří. Pak totiž nebudete schopni teplotu uvnitř hlídat.
  • Zavařovací teploměr - když si vybavíte klasický rtuťový nebo lihový teploměr, je to asi nejpřesněji vyjádřené vypodobnění zavařovacích teploměrů. Jsou většinou dlouhé a tyčovitého tvaru. Většinou se nezavařuje při příliš vysokých teplotách, tudíž není potřeba žádná zvláštní odolnost.
  • Teploměr do udírny - ještě topit nebo naopak oheň trochu přidusit? V teplotě tkví tajemství výtečných klobás, uzeného, uzených sýrů atp. Teploměr podobný budíku jednoduše zavěsíte vedle uzené suroviny a hned máte jasno.
  • Teploměr na víno - víno zůstává kvalitní pouze za předpokladu, je-li dobře vychlazené, protože vyšší teploty podporují kvašení. Teploměry na víno vypadají trošku jako takový náramek, který se obepne kolem lahve. Vy tak vždy víte, jak na tom vaše víno je.
  • Multifunkční digitální teploměr - k digitálním potravinářským teploměrům většinou patří sonda nebo sada sond na různé typy potravin a přípravy. Jsou tedy skutečně univerzální a výkonné, jen je třeba mít po ruce nové baterie.
 

Jak poznat nekvalitní kuchyňský teploměr?

Potravinářské teploměry dnes prodává kdekdo, ale nenechat se napálit a koupit ten, který opravdu bude dlouho a dobře sloužit, je umění. My vám poradíme, na co si dát pozor!

  1. NÁPADNĚ PŘÍZNIVÁ CENA - nemusí to být vždy pravda, ale většinou cena odpovídá kvalitě. Vzhledem k tomu, že je to věc, kterou budete strkat do jídla, buďte maximálně obezřetní.
  2. VNĚJŠÍ POŠKOZENÍ - může to být jen drobnost, ale i ta umí nadělat pěknou paseku, když se sejde víc špatných faktorů. Raději sáhněte po jiném teploměru. Jestli je zřejmé poškození na více kusech, přesuňte se raději o regál dál.
  3. MANUÁL BEZ ČEŠTINY - jestliže vám někdo nepřeloží návod k použití, patrně něco nebude v pořádku...
  4. NEODPOVÍDAJÍCÍ STUPNICE - to se snad ani nestává, ale co kdyby náhodou. Je lepší zkontrolovat vše. Hlavně jednotky na stupnici by měly být takové, kterým rozumíte.

Jako u všeho ale platí základní pravidlo, že je nejlepší se zeptat prodejce, ten vám poradí. A pokud ne, pak jste si vybrali nekvalitní obchod.

Cakeland_JAN_9288

Teploty v kuchyni

Ať už se jedná o vaření, pečení, grilování, smažení nebo uchovávání potravin, všechno má svá jasně daná pravidla a teplota zde hraje prim, protože právě ta rozhoduje o rychlosti množení bakterií, které způsobují kažení potravin.

Kde?

Optimální teplota

Vaření masa

72°C

Lednice

4°C

Spíž

7-10°C

Vinný sklípek

7-18°C

Mrazák

-24°C

Smažení

150-190°C

Grilování

110-350°C (záleží na potravině)