Telecí líčka: Čím je tento druh masa zajímavý?

Také zbožňujete chuť telecích líček? Nebo spíš plánujete, že je teprve vyzkoušíte? Přesvědčíme vás, že jsou skutečně delikátní. Do přípravy telecích líček se pusťte co nejdříve!

 

Zázrak, který se rozplývá na jazyku

Telecí líčka

Telecí líčka mají poměrně krátká vlákna, a proto se při správné přípravě ve vašich ústech přímo rozplývají. Jde vůbec o nejjemnější druh masa, který je natolik delikátní, že si ho hned zamilujete. Jen si představte, jak se kousky masa hned rozpadají na vidličce a tenké vrstvičky tuku dodávají jídlu tu správnou chuť.

Líčka nejsou zrovna nejlevnější - a tím spíš ta telecí. A navíc si je musíte u svého řezníka dopředu objednat nebo si pro maso zajet někam dál. Ale v každém případě se to vyplatí.

Jak telecí líčka zpracovat?

Základní pravidlo zní, že líčka jsou nejlepší odleželé. Dobře si je vychutnáte až druhý den - tak jako například kvalitní guláš. S přípravou líček tedy nespěchejte. Vyplatí se nechat je v troubě nebo v hrnci i několik hodin. Neobejdete se bez vývaru, ve kterém se mají nechat telecí líčka pořádně podusit.

Co si z telecích líček připravit?

Zamilujte si dokonalé ragú. Šťavnatou pochoutku povýší kvalitní telecí líčka na novou úroveň, se kterou můžete hravě konkurovat nejlepším restauracím v okolí :-). Připravte si je po burgundsku s červeným vínem a kořenovou zeleninou a těšte se na dokonalý výsledek. K líčkům se skvěle hodí bramborová kaše, získáte tak vynikající sváteční oběd.

Už se vám sbíhají sliny? Vůbec se nedivíme. Na telecích líčkách si zaručeně pochutná celá rodina. Připravte si je přes víkend a užijte si parádní gurmánský zážitek.

TELECÍ LÍČKA S BRAMBOROVOU KAŠÍ

(4 porce)

Ingredience:

800 g telecích líček, 100 ml hovězího vývaru, 50 ml oleje, 1 mrkev (+ na ozdobu), 300 g celeru (+ na ozdobu), 1 cibule, 4 stroužky česneku, 4 snítky majoránky a pár lístků do hotové omáčky, 8 žampionů nakrájených na osminky, 300 ml červeného vína, 2 lžíce kvalitního rajského protlaku, 150 ml vína Marsala, 50 g másla nakrájeného na drobné kostičky, 1 lžíce nasekané petrželové natě, sůl a černý pepř podle chuti, bramborová kaše k podávání

Postup

1. V rendlíku rozpalte olej a zprudka na něm orestujte osolená a opepřená líčka.

2. Až budou líčka opečená do hněda ze všech stran, tak je vyjměte.

3. Do rendlíku přidejte opět trochu oleje, vložte nakrájenou zeleninu a orestujte ji do hněda. Ke konci přidejte česnek a nechte ho rozvonět. K základu přidejte rajčatový protlak, zalijte červeným vínem a vínem Marsala a vařte, dokud se většina nevyvaří.

4. Potom přidejte orestovaná líčka, hovězí vývar a duste do měkká přibližně 4 hodiny (pokud používáte tlakový hrnec, doba dušení se výrazně zkrátí). Až budou líčka měkká, tak je vyjměte z hrnce a odložte je stranou. Vzniklou omáčku přeceďte a následně ji svařte na požadovanou  hustotu. Vypněte a na závěr vmíchejte vychladlé kostky másla, lístky majoránky a podle chuti dochuťte solí a pepřem. Líčka vraťte zpět do omáčky a prohřejte.

5. Na pánvi opečte žampiony se zbytkem mrkve a celeru. Potom vše promíchejte s nasekanou petrželovou natí. 

6. Telecí líčka podávejte s opečenou zeleninou a bramborovou kaší.

Zdroj receptu: fresh.iprima.cz

CO SE VÁM BUDE HODIT : 

 prkénko na krájení WMF a  kuchařský nůž a extra panenský oliový olej farchioni a pánev na smažení 24 cm a tlakový hrnec 4,5 l a

Prkénko na krájení
45 x 30 cm WMF
1739,-

Kuchařský nůž 
20 cm Zwilling
1165,-

Extra panenský olivový olej 1 l
259,-

Pánev na smažení 
24 cm Prestige
999,-

Tlakový hrnec
4,5 l WMF
3999,-

Do košíku

Do košíku

Do košíku

Do košíku

Do košíku