Rozdíl mezi žlutým, červeným a zeleným kari

Datum: 27.5.2016

Jaký je rozdíl v chutích thajského červeného, zeleného a žlutého kari? Zbarvení je ovlivněno ingrediencemi, ze kterých se skládá určitá kari pasta (také curry pasta), jež je hlavní složkou tohoto thajského pokrmu. 

Červená kari pasta patří mezi ty nejpálivější a obsahuje červené chilli papričky, citronovou trávu, česnek, šalotku, sůl, limetku, galangal (odrůda zázvoru, která není tak aromatická), kmín a koriandr.

Zelená kari pasta nemá tak ostrou chuť, protože obsahuje čerstvé zelené chilli papričky. Ostatní přísady se od červené kari pasty neliší.

Žlutou kari pastu pro změnu tvoří žluté chilli papričky a výrazná kurkuma s římským kmínem. Mezi další ingredience patří šalotka, česnek, citronová tráva, sůl, galangal, koriandr, muškátový květ a skořice. Žluté kari díky kurkumě a římskému kmínu více připomíná indickou kuchyni a je mírnější verzí červeného kari.

Kari pasty, které se do kari pokrmů přidávají, si můžete připravit i sami, ale na trhu již existují velice kvalitní pasty bez přidaných glutamátů, dochucovadel a barviv. To vám ušetří nákup spousty drobných ingrediencí a urychlí domácí přípravu kari. Stupeň ostrosti výsledného jídla můžete regulovat množstvím přidané kari pasty a kokosovým mlékem, které zjemňuje pálivou chuť.

Na jaké kari jste dostali chuť?

Pod těmito odkazy najdete recepty na jednotlivá kari:

Recept na Thajské červené kari    Recept na Thajské zelené kari    Recept na Žluté kari s kuřecím a bramborami
červené thajské kari chefshop   thajske zelene kari   zlute kari chefshop.cz

 

 

                Thajská červená kari pasta Cock Brand 400 g  Thajská zelená kari pasta Cock Brand 400 g  Thajská žlutá kari pasta Cock Brand 400 g   Kokosové mléko Aroy-D 1 l