Rozdíl mezi různými druhy kari

Datum: 27.5.2016

Asijská kuchyně je v současnosti velmi moderní a zejména pokrmy z jihovýchodu jsou velmi oblíbené. Mezi ty patří i thajské kari. V tomto článku vám vysvětlíme, jaký je rozdíl v chutích mezi červeným, zeleným a žlutým kari. Zbarvení je ovlivněno ingrediencemi, ze kterých se skládá určitá kari pasta (také curry pasta), jež je hlavní složkou tohoto thajského pokrmu. 

Thajske_kari

Červená kari pasta patří mezi ty nejpálivější a obsahuje červené chilli papričky, citronovou trávu, česnek, šalotku, sůl, limetku, galangal (odrůda zázvoru, která není tak aromatická), kmín a koriandr. Není to tedy nic pro ty, kteří s thajskou kuchyní teprve začínají!

Zelená kari pasta nemá tak ostrou chuť, protože obsahuje čerstvé zelené chilli papričky. Ostatní přísady se od červené kari pasty neliší. Díky slabší pálivosti se v ní ale chutě stejných potravin rozvinou odlišně a proto je určitě vhodné vyzkoušet i tuto pastu a zjistit, která vám více chutná.

Žlutou kari pastu pro změnu tvoří žluté chilli papričky a výrazná kurkuma s římským kmínem. Mezi další ingredience patří šalotka, česnek, citronová tráva, sůl, galangal, koriandr, muškátový květ a skořice. Žluté kari díky kurkumě a římskému kmínu více připomíná indickou kuchyni a je mírnější verzí červeného kari.

Kari pasty, které se do kari pokrmů přidávají, si můžete připravit i sami. Proces je to však zdlouhavý a hlavně vyžaduje nakoupení mnoha druhů koření a ingrediencí. Na trhu ale již existují velice kvalitní pasty bez přidaných glutamátů, dochucovadel a barviv. To vám ušetří nákup spousty drobných ingrediencí a urychlí domácí přípravu kari. Nejkvalitnější z past dostupných na českém trhu vyrábí společnost Cock Brand a k dostání je ve dvou velikostech, ve 400 g a 50 g balení. Menší balení je ideální pro vyzkoušení, která pasta vám bude chutnat nejvíce, větší je vhodné pro ty, kteří už si vybrali :-) Stupeň ostrosti výsledného jídla můžete regulovat množstvím přidané kari pasty a kokosovým mlékem, které zjemňuje pálivou chuť.

Nevíte jak na to?

Dostali jste na kari chuť, ale nevíte kde začít? Přinášíme vám recepty na 3 nejběžnější druhy kari, stačí si jen vybrat a kliknout na obrázek, který vám přijde nejlákavější :-)

kari_cervene   kari_zelene   kari_zlute

Většinu surovin navíc lehce nakoupíte na jednom místě, u nás :-) Stačí se podívat do sekce THAJSKÁ KUCHYNĚ!