Víte, že původní těsto na quiche bylo z chleba?

Kořeny francouzského delikatesního koláče quiche Lorraine (čte se „kiš“) bychom asi jen stěží hledali někde jinde, než ve Francii, když se ve svém originále pyšní názvem regionu Lorraine (Lotrinsko).

Francouzi možná ale nebyli první, kdo se slaným koláčem na způsob quiche přišel, neboť Angličané již ve 14. století připravovali slané koláče, jejichž ingrediencemi bylo maso či ryby. Jelikož Lotrinsko bylo po většinu své historie pod německou nadvládou, původ slova quiche najdeme v německém slově Kuchen (koláč).

quiche

 

Není jen jeden quiche, aneb mnoho chutí, mnoho quiche

Původní náplň quiche Lorraine se připravovala z vejce, smetany a slaniny, teprve až později přibyl sýr. Ani krusta původně nebyla stejná a dřívější chlebové těsto bylo postupem času nahrazeno dnešní křehounkou krustou.  

Quiche milují po celém světě, do Anglie se koláč dostal někdy po druhé světové válce a Američané jeho kouzlo začali objevovat během 50. let minulého století. Existuje proto mnoho variant quiche, a to od originálu počínaje, jímž je Lorraine po brokolicový, s houbami, šunkou, plody moře a fantazii kuchařů konče.

Quiche bazalka a rajče

5 tipů nejen k podávání

  1. Může se podávat jako jakýkoli chod, včetně snídaně, třebaže Francouzi by jej k snídani nepodávali.
  2. Jakákoli zelenina by měla být předem tepelně upravená s výjimkou rychle uvařené zeleniny, jako jsou plátky rajčat či hlavičky chřestu.
  3. Maso se také na koláč dává předem tepelně upravené.
  4. Přidáte-li ještě do tohoto koláče cibuli, budete si moci pochutnat na quiche Alsacienne.
  5. V dnešní době jsou dostupné i krásné formy na tuto dobrotu např. od Küchenprofi nebo od MAXWELL & WILLIAMS.  Formy mohou být keramické vhodné do troub, myčky a kam si jen vzpomenete nebo krásné formy s odnímatelným dnes, který usnadňuje vyndavání quiche. 

4 zajímavosti, které jste nevěděli  

  1. V oblasti Bodamského jezera (Německo) je jako krusta stále používáno chlebové těsto.
  2. Quiche připravený v Německu bez sýru a se slaninou je nazývám „Speckkuchen“, obsahuje-li cibuli, pak „Zwiebelkuchen“.
  3. Koláč quiche nemá nic společného s domorodými obyvateli ze střední a severní Guatemaly, kteří náleží do kmene „Quiche“.
  4. V roce 1399 byl koláč podobný quiche servírován na korunovaci Jindřicha IV. Označovali jej jako „doucetye“ (douce znamená francouzsky sladký) a nacházel se v něm šafrán a med.

 

základní Těsto na quiche:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla, nakrájeného na kousky
  • 1 vejce
  • 1 lžičku soli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 6 plátků prorostlé slaniny
  • 5 velkých vajec
  • 400 ml smetany 33%
  • 1 větší cibule
  • 140 g strouhaného sýra typu ementál
  • špetku muškátového oříšku
  • sůl a pepř na dochucení

Postup:

  1. Všechny ingredience smícháme a vypracujeme hladké těsto.
  2. Necháme chvíli odpočinout.
  3. Vyválíme plát a vložíme do formy.
  4. Z pečícího papíru vystřihneme kartuš, kterou položíme na těsto a zatížíme (suché luštěniny, omyté kamínky a pod.).
  5. Pečeme při 220°C cca 20 minut dokud nebude korpus zlatavý.
  6. Na pánvi osmahneme cibuli dosklovata, přidáme na plátky nakrájenou slaninu a opečeme.
  7. Smetanu smícháme s vejci, muškátovým oříškem a nastrouhaným sýrem.
  8. Osolíme a opepříme.
  9. Vlijeme na předpečené těsto a poklademe slaninou s cibulí.
  10. Pečeme při 180°C cca 35-40 minut, dokud náplň nezpevní a nezezlátne.
  11. Hotový quiche necháme lehce zchladnout a podáváme jak teplý, tak studený. 

  

 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.