Keramický nůž. Víte, jaké jsou jeho neocenitelné výhody?

Datum: 28.6.2016

Keramické nože se postupně stávají nedílnou součástí našich kuchyní. Proč krájet keramickým nožem? Jaké jsou výhody keramického nože?

prestige_noze

thumb-up Ostřejší než diamant

Největším benefitem je pravděpodobně ostrost keramické čepele. Přesněji keramicko – zirkonové nože se svojí tvrdostí blíží tvrdosti diamantu, proto jsou daleko ostřejší, než běžné ocelové nože. Keramický nůž vám navíc vydrží takto ostrý po dobu až několika let, s broušením si tedy nemusíte lámat hlavu.

thumb-up  šetrný k vitamínům

Keramický nůž je samozřejmě odolný proti rezivění a nezanechává na surovinách ocelovou chuť ani zápach. Železné nože, na rozdíl od keramických, urychlují ve styku s čerstvým ovocem nebo zeleninou oxidaci vitamínů. Zjednodušeně lze tedy říci, že se i pouhým krájením nevhodným nožem můžeme připravit o spoustu cenných složek čerstvých surovin.

thumb-up  Příjemný do ruky

V neposlední řadě jsou keramické nože příjemně lehké a ergonomicky tvarované. Nejběžnější je provedení v bílé barvě, na které však barviva nebo kyseliny z potravin nezanechávají žádné stopy. Existují také barevné nebo černé varianty.

Co krájet keramickým nožem?

Keramický nůž se díky výše uvedeným vlastnostem skvěle hodí na krájení ovoce, zeleniny a obecně měkkých potravin, se kterými si mezi železnými noži poradí spíše nůž se zoubky. Je skvělým pomocníkem při krájení tenkých a rovnoměrných plátků.


13565443_10209722954338499_1697869052_n

Jaké jsou nevýhody keramických nožů?                                             

Někteří lidé se do keramických nožů doslova zamilovali, jiní jsou tvrdými odpůrci. Ačkoli je keramický nůž výjimečný svojí ostrostí, je zároveň velice křehký. Nehodí se proto na krájení příliš tvrdých potravin a při pádu na zem se může zlomit.

Také ostrá čepel může být vnímána negativně. Pro bezpečné uchování ale slouží kryt, který je již běžně součástí balení keramického nože.

Keramické nože nejspíš nikdy nenahradí obyčejné nože. Stále jsou třeba speciální tvary železných nožů na filetování, krájení sýrů nebo vykosťování. Proto je keramický nůž především skvělým ostrým doplňkem ve výbavě každého nadšeného kuchaře.

Keramický nůž Prestige na ovoce a zeleninu 5 cm Keramický nůž Prestige Utility 12 cm Keramický nůž Prestige Santoku 12 cm