Jednoduché tipy, jak si doma užít italskou kuchyni

Akce týdne Italská kuchyně

Italská kuchyně je plná lahodných chutí, ale také benefitů pro vaše zdraví. Soustředí se totiž na jednoduché a přírodní blahodárné ingredience jako rajčata, česnek, olivový olej, bylinky a celozrnné výrobky, které z ní dělají jednu z nejzdravějších kuchyní světa. Výzkumy prokázaly, že středomořské pokrmy napomáhají redukci váhy a jejímu udržování, stejně jako snižují riziko deprese, cukrovky či vysokého cholesterolu.

Jen olivový olej, který je nedílnou součástí každého italského pokrmu, má na člověka takovýto vliv:

olivový olej účinky chefshop

Navíc jsou u nás suroviny pro přípravu italské kuchyně až do konce července za akční ceny.

Jednoduché a navíc domácí

Ikonickým pokrmem italské kuchyně jsou především těstoviny, ze kterých se postupem času stalo rychlé, často nouzové jídlo se schopností rychle zahnat hlad. V Itálii však těstoviny chutnají úplně jinak. Proč? Jsou připravované s láskou, péčí a poctivýma rukama jen několik minut před podáváním, aby byly co nejčerstvější. Výroba domácích těstovin je nám možná bližší, než si myslíme. Vzpomínáte, jak vaše babička nebo maminka dělávaly domácí nudle do polévky? Vám s přípravou roztodivných tvarů těstovin pomůžou klasické strojky na těstoviny. Pro ještě větší pohodlí můžete ke strojkům často přidat také motorek, který tu nejtěžší práci rád udělá za vás.

 

Proč vyzkoušet domácí těstoviny?

  1. Domácí těstoviny mají nejlepší možnou chuť ze všech těstovin
  2. Máte přehled o použitých surovinách, takže vás nemusí děsit přidané konzervanty nebo stabilizátory
  3. Připravené těsto nebo těstoviny můžete skladovat v uzavřené dóze v lednici i několik dní, proto si ho můžete předpřipravit třeba o víkendu
  4. Vaří se velice krátkou dobu, cca 3 minuty, takže je jídlo rychle hotové
  5. Vláčná struktura těstovin na sebe skvěle váže omáčky, takže se chutě nádherně propojí

 

Recept na domácí těstoviny si jednoduše zamilujete. 

INGREDIENCE

IMG_9129

 

Akce: Do konce týdne jsme pro vás zlevnili suroviny a náčiní pro přípravu italské kuchyně.

Uplatnit slevu můžete zde

 POSTUP

IMG_8857   IMG_8877   IMG_9065copy   IMG_9092

1. Ze všech surovinvypracujte tuhé těsto(propracujte do úplného spojení).

 

2. Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte minimálně 30 minut odpočívatv lednici.

 

3. Odpočaté těstovyválejte strojkem na těstoviny, nebo válečkem, na 2 mm tenké a 40 cm dlouhé pláty.

 

4. Na libovolném nástavci strojku otáčením kličkyvykrajujte požadované tvary.

chef-toque RADA ŠÉFKUCHAŘE

  1. Těstoviny vařte v dostatečném množství vody  osolené 2 lžícemi soli na 1 litr vody.
  2. Jak na barevné těstoviny? - Příprava je shodná s postupem na základní těstoviny, pouze místo vody a 1/3 vajec přidejte rajčatový protlak, nebo špenát podle toho, jestli chcete vyrábět těstoviny červené nebo zelené. Černé těstoviny nebo rizoto se obarvují sépiovým inkoustem. Všechny verze barevných těstovin můžete obohatit bylinkami, či vhodným přikořeněním - například šafránem.

 

dinner SERVÍROVÁNÍ

Domácí těstoviny jsou vynikající například s těmito omáčkami:

  • bazalkové pesto - báječné domácí pesto připravíte podle tohoto receptu, nebo si můžete koupit již připravené kvalitní pesto zde
  • rajčatová omáčka - recept na jednoduchou rajčatovou omáčku najdete zde, již připravené pomodoro koupíte tady
  • hříbková omáčka - tu nejlepší vykouzlíte jedině doma podle tohoto receptu

 

Mouka na těstoviny Tre Mulini 1 kg strojek Extra panenský olivový olej Farchioni 1 l Bazalkové pesto 190 g

 

domácími těstovinami nejlépe vyniknou také domácí omáčky. Ty dokážou skvěle pozvednout na vyšší úroveň také kvalitní kupované těstoviny. Vyzkoušejte podle receptů našich šéfkuchařů ze školy vaření Chefparade klasickou rajčatovou omáčku nebo báječné bazalkové pesto.

Recept na bazalkové pesto   Recept na rajčatovou omáčku
bazalkove%20pesto%20chefshop_cz   rajcatova omacka chefshop_cz

 

Rychlé, ale stále zdravé

Recept na špagety s kečupem a párkem od nás nejspíš neuvidíte. Ale když se na to jde s láskou, kupované těstoviny s kupovanou omáčkou mohou vykouzlit také skvostnou večeři. Základem jsou samozřejmě kvalitní suroviny. Proč? Protože jedině ty vám mohou poskytnout opravdovou chuť Itálie.

Jaké v obchodě vybrat těstoviny a jak na jejich přípravu?

Šéfkuchaři školy vaření Chefparade doporučují z kupovaných těstovin italskou značku Barilla. Jejich příprava je jednoduchá, stačí myslet na pár jednoduchých kroků:

  1. Vodu na těstoviny přiveďte k varu v dostatečně velkém hrnci s pokličkou
  2. Decentně vodu osolte, aby se zvýraznila chuť těstovin
  3. Těstoviny následně vařte v hrnci BEZ přiklopené pokličky a občas je promíchejte
  4. Těstoviny by měly být uvařené na skus (al dente), nepřekračujte tedy dobu vaření uvedenou na obalu
  5. Pokud chcete těstoviny dochutit tuňákem, rajčatovou, masovou nebo sýrovou omáčkou, vložte je spolu s omáčkou zpět do hrnce a krátce povařte. Naopak pesto stačí jen tak vmíchat do zcezených těstovin.

 

Recept na těstoviny s tuňákem
testoviny s tunakem chefshop_cz

 

   Těstoviny Farfalle Barilla 500 g Omáčka Pomodoro Barilla 400 g RIO MARE tuňák v olivovém oleji 80 g Grana Padano 16 měsíců 400 g

 

Nejen špagety

Italská kuchyně neznamená jen pizzu a těstoviny, zamilujete si například vynikající a jednoduché šafránové rizoto. Připravte si ho pomocí našeho receptu a výhodného balíčku obsahujícího ty nejdůležitější ingredience. A zbytek vína, který nevyužijete na přípravu, se při večeři rozhodně také neztratí.

Recept na italské rizoto Výhodný balíček surovin na rizoto
rizoto 1  Balíček surovin na rizoto