6 tipů jak vybrat ten správný nůž

Datum: 19.9.2016

Také si pokládáte tuto otázku a lámete si hlavu nad nepřeberným množstvím nožů různé velikosti, značek, materiálů a účelů, které poskytují dnešní prodejci? Nezoufejte! My vám pomůžeme vybrat ten správný nůž právě pro vás tak, aby vám v kuchyni jen nepřekážel, ale naopak abyste jej nepustili z ruky a aby vám usnadňoval každodenní přípravu pokrmů a plnil všechna vaše očekávání.

jak si vybrat z velkého množství značek?

Na trhu si můžete vybrat nože od velkého množství výrobců. Říkáte si: „Proč mám do nože investovat, když si můžu koupit nůž v supermarketu za pár korun?“ A jak dlouho vám takový nůž obvykle vydrží? Neztupí se vám rychle? Pracuje se vám s ním snadno nebo nad krájením strávíte věčnost a pak už nemáte ani chuť do dalšího vaření? Ostří je hned poškrábané nebo dokonce reziví? A rukojeť je nepohodlná nebo dokonce po čase upadne? Tak to jsou levné nože ze supermarketů.

srovnani nozu_1

My však sázíme na kvalitu a dlouhou životnost. A tu vám zaručeně poskytnou přední výrobci nádobí a kuchyňských potřeb jako jsou Fiskars, Raymond Blanc, Prestige a WMF To jsou odborníci, kteří mají s výrobou nožů dlouholeté zkušenosti a své výrobky za ta léta praxe dovedli k dokonalosti. S nimi se nemusíte bát, že by se vám nůž zničil nebo že byste měli problém cokoliv nakrájet. Naším tipem je rozhodně značka WMF, jelikož jejich nože jsou ručně kovány mistry nožíři z jednoho kusu prvotřídní nerezové oceli. Následně laserem vybroušeny a chlazeny ledem. Vyznačují se extrémní odolností, neobyčejnou pevností a jsou prakticky nezničitelné. S těmito noži nakrájíte vše pohodlně bez sebemenší námahy. Jsou totiž ostré jako břitva a poradí si jak s stou nejtvrdší slupkou, tak s jemným rybím masem či měkkým ovocem. Stačí jen pár ladných houpavých pohybů a vše máte v mžiku nakrájeno přestě tak, jak jste si přáli.

noze wmf _1

rozdíl mezi keramickým a nerezovým nožem?

Rozdíl mezi nerezovým a keramickým nožem poznáte na první pohled, protože nože nerezové se lesknou už z dálky, kdežto keramické nože jsou matné. Ale to je jen otázka vkusu. Tím nejdůležitějším faktem je, že keramické nože při krájení zachovávají v ovoci a zelenině vitamíny. To ocení především maminky, které připravují zeleninové pokrmy pro své děti, ale i všichni příznivci zdravého životního stylu. U nás si můžete vybrat keramické nože značky Prestige různých velikostí, které jsou opravdu kvalitní a jsou opatřeny praktickou krytkou pro bezpečné skladování. Keramická čepel je navíc velmi pevná a odolná a nuž vám tedy bude dlouho spolehlivě sloužit. Keramické nože můžete mýt v myčce na nádobí, aniž byste se museli obávat, že se vám poškrábají.

keramicke noze

Nerezové nože se vyznačují extrémní odolností, neobyčejnou pevností a velkou ostrostí. Jsou vhodné především na maso, ale můžete s nimi krájet i zeleninu, ovoce, bylinky, prostě vše, co vás napadne. Na výběr máte z široké nabídky nožů Fiskars, nožů Raymond Blanc, ale my doporučujeme, jak už jste četli výše nože značky WMF. A pokud vám rádi v kuchyni pomáhají děti, máme i nože dětské od výrobce Tojiro, které jsou opatřeny zaoblenou špičkou a prodlouženou záštitou pro bezpečné zacházení. 

Jaký je rozdíl mezi kuchyňským a kuchařským nožem?

To je snad ta nejčastější otázka a my vám dáme okamžitou odpověď. Kuchyňský nůž je v podstatě obecné označení nožů používaných v běžné kuchyni. Kdežto kuchařský nůž značí, že se jedná o profesionální nůž používaný nejen v domácnostech, ale také šéfkuchaři ve špičkových restauracích. Proč byste si měli pořizovat běžný nůž, když můžete krájet jako špičkoví kuchaři z vyhlášených restaurací?

Univerzální nože a nože se speciální funkcí

Jak se vyznat ve všech těch různých funkcích nožů? Zde je jednoduché vodítko. Univerzální nůž můžete použít na všechno, ať už se jedná o maso, zeleninu, ovoce i bylinky. Stačí si jen vybrat vhodnou velikost. Nůž na maso má většinou větší délku čepele a může mít i speciální zaměření. Filetovací nůž vám například usnadní porcování ryb a krásně s ním oddělíte jemné rybí maso od kůže. Špikovací nůž využijete při špikování masa špekem. Vykosťovací nůž vám pomůže při zbavování masa kostí a sekáček zase pomůže při sekání masa včetně kostí. Je jen na vás, jak často danou činnost provádíte a zda se vám vyplatí funkční pomocník, či zůstanete u univerzální klasiky. 

Dále pak máme různé druhy nožů na zeleninu a ovoce, mezi které patří mimo jiné nože okrajovací a loupací, díky nimž se vám budou plody snadno zbavovat měkké i tvrdé slupky. Méně známý vyřezávací nůž ocení kreativní kuchaři a kuchařky, kteří chtějí připravit blízkému jedlý dárek či neobvyklou dekoraci na zahradní párty. No a nůž na pečivo, ten snad zná každý. Tento nůž má vroubkované ostří a umožní vám nakrájet ještě teplý chléb i s tou nejkřupavější kůrkou, aniž by se porušila nadýchaná struktura střídky. Nakrájíte s ním každý chléb na úhledné krajíce, ale můžete jej použít na různé druhy pečiva a třeba i na porcování buchty. Samozřejmě můžete volit i celé sady nožů, které bývají dodávány v praktických dřevěných či nerezových stojanech, díky nimž se čepele navzájem nedotýkají a nože v bloku máte neustále po ruce. 

noze

Rozměr a rukojeť

Rozměr nože, respektive délku čepele vždy volte podle účelu, ke kterému nůž budete nejčastěji používat. Délka čepele okolo 15 – 20 cm se hodí na krájení masa a velkých kusů ovoce a zeleniny. Ostří dlouhé kolem 7 – 10 cm je naopak ideální na porcování menších surovin, bylinek a na okrajování. Rukojeť můžete volit nejčastěji mezi nerezovou a plastovou podle toho, která se vám bude lépe držet a která vám lépe padne do ruky. 

Broušení nožů

I ten nejkvalitnější nůž se vám častým používáním jednou ztupí. A proto pro vás máme kvalitní brousky a ocílky. Jak brousek, tak ocílka prodlouží životnost vašeho nože a zajistí, aby váš nůž byl stále tak ostrý jako na začátku. Více o broušení nožů si pro vás připravíme v dalším článku.

Věříme, že se vám s našim návodem bude vybírat nůž snáz a že si u nás vyberete ten pravý.