Jak vybrat ten správný hrnec?

Datum: 26.4.2017

 Když se řekne hrnec, nevybaví se nám už jenom rendlík na mléko či velký hrnec na knedle k nedělnímu obědu. Existuje tolik speciálních hrnců s tak mimořádnými funkcemi, které žádný jiný hrnec nemá.

Hrnců je nepřeberné množství. Můžeme zmínit rýži z rýžovaru, tlakový hrnec, které může fušovat do řemesla zavařovacím hrncům. Někdo preferuje římský hrnec, jiný klade důraz na zdraví a zdravý životní styl a nedá dopustit na parní a pomalý hrnec. Na trhu najdeme i chytré multifunkční hrnce a chytré fritovací hrnce, z nichž jsou i hranolky relativně zdravé. My se dnes zaměříme na ty určené na sporák:-).

 

hrnce

Je jich tolik – staré materiály, v nichž vařili naši předci, zažívají renesanci, objevily se i nové materiály, některé se ukázaly být jako perfektní, jiné jako možná i zdraví škodlivé. Pojďme si tedy přiblížit materiály, výhody a nevýhody a říct si, co od kterého kastrůlku můžeme očekávat. 

1) LITINOVÉ HRNCE

Koupě litinových hrnců váš rodinný rozpočet rozhodně nezruinuje, a přitom pořídíte kvalitu generacemi prověřenou. Její historie sahá až do 14. století. Jsou velmi odolné, a proto není neobvyklé, že se možná nějaký litinový kousek u vás doma po babičce najde. Surová litina je velmi dobře tepelně vodivá, perfektně drží teplo a jistě oceníte její nepřilnavost, které docílíte poté, co ji vypálíte.

raymond blanc hrnec litinovy

Vypálení? Slyšíte to poprvé? Je to jednoduché, prostě povrch nového nádobí vydrhněte drátěnkou, čímž odstraníte ochrannou povrchovou vrstvu a poté ji umyjte v mýdlové vodě. Vysušte nádobí, potřete povrch rostlinným olejem a na dvě hodiny vložte při 120 °C do trouby.

Litinové hrnce se hodí na pečení, dušení či pomalé vaření. Používat ji můžete na všechny typy ploten – indukční, plynové i elektrické. Její časté používání materiálu absolutně nevadí, ba naopak! Při častém používání se na povrchu nádobí vytvoří nepřilnavá vrstva z oleje pokrmů a po čase nebude nutné přidávat tolik tuku, nebo dokonce budete moci připravovat pokrmy zcela bez něj.

U litiny však pozor na velké teplotní změny, které litina dobře nesnáší. V důsledku velkého teplotního šoku by litina mohla popraskat.

Na litinu není vhodné používat chemické čisticí prostředky, ba dokonce ani saponáty na nádobí určené. Drátěnky a houby s hrubým povrchem jsou pro litinu tabu. K mytí litiny by vám měla stačit pouze horká voda a jemná houbička na nádobí. Čím jemnější na litinu budete, tím více vám vaši starostlivou péči vrátí. Čím starší totiž bude, tím se její přirozené vlastnosti budou jen zlepšovat.

2 druhy litinového nádobí: 

- Nádobí ze surové litiny je náročnější na údržbu. Litina je velmi náchylná na oxidaci (je to směs čistého železa a uhlíku), a proto může zrezivět. Z tohoto důvodu je nutné ji používat častěji a udržovat ji mastnou. Není vhodné v ní ani skladovat potraviny, jelikož vlhkost podporuje oxidaci. 

- Smaltovaná litina jde s dobou, avšak stále si zachovává stejné vlastnosti jako surová litina, co se vedení tepla a jeho akumulace týká. Smalt činí litinové nádobí odolnější vůči mycím solím v myčce a kyselinám z potravin. Smaltovaná litina je veselejší, protože umožňuje různá barevná provedení.

V litinovém nádobí můžete vařit opravdu všechno, jsou výborné i na takové pokrmy, které začínáte na sporáku a dokončujete v troubě. Litina je výborná na steaky, pečení, smažení je dobrá i jako náhrada woku.litinovy hrnec s poklici weberLitinové nádobí je vhodné na všechny typy sporáků.

Výhody

  • Vysoká odolnost vůči tlaku.
  • Mechanická odolnost.
  • Výborná distribuce a akumulace tepla – právě proto je litina vyhledávána pro dlouhé a pomalé vaření (tradiční omáčky k masům, guláš atp.)

 

Nevýhody

  • Vyšší váha a křehkost.

 

Zajímavost: Dle indické a americké studie může být příprava pokrmů v nádobí ze železa, jako je právě litina či nerezová ocel významným zdrojem dostupného železa v oblastech s jeho nedostatkem ve výživě. 

2) NEREZOVÉ HRNCE

Nerezavějící ocel, jak již sám název napovídá, nerezaví, její hlavní vlastností je odolnost proti korozi.

Koupí kvalitního nerezového nádobí rozhodně neprohloupíte. Nerez má dlouhou životnost, skvěle drží teplo, je snadno omyvatelné (pokud v něm něco nepřipálíte), je velmi dobře odolné vůči pachům i mechanickému poškrábání.

Nerez je super, ovšem dbejte při jeho nákupu na kvalitu materiálu. Velmi důležitým atributem kvalitního nerezu je jeho tloušťka, zda má jeho dno sendvičové uspořádání a zastoupení vodících prvků (hliník, křemík, magnézium).

wmf hrnce

Určit kvalitu u nerezu je hlavním kamenem úrazu, neboť běžně ji člověk jen těžko pozná. Proto sledujte dno nádobí, kde je vyznačena kvalita každého jednotlivého kousku. Nejvyšší kvalita je označována čísly 18/8, 18/10 či 18/12,  zatímco horší kvalita například 8/0. Čím vyšší čísla budou hrnce mít, tím vyšší kvalitu vyjadřují. Tato čísla vlastně vyznačují legování (přidávání do základního kovu jiný kov pro zlepšení jeho mechanických vlastností) chromu a niklu. Budete-li se tedy orientovat podle značení 18/10, rozhodně nekoupíte špatně. Nikl velmi dobře odolává korozi, proto je v nerezovém nádobí tolik potřebný.

- V obchodech se můžete setkat nejen s 18/10, ale i se značením 18/8. Američané toto značení již před pár lety nahradili jiným označením nerezové oceli, například ‘301‘má 16 – 18 % chromu a 6 – 8 % niklu. Nerezová ocel ´302´má 17 – 19 % chromu a 8 – 10 % niklu. Nerezová ocel ´304´má 18 – 20 % chromu a 8 – 10,5 % niklu. Značení 18/10 odpovídá ´316´nerezové oceli se 16 – 18 % chromu a 10 – 14 % niklu.

Řídit se můžete také podle hmotnosti nerezu – čím těžší je, tím kvalitnější. Řiďte se také materiálem užitým na úchytky hrnců. Absolutně nevhodné jsou plastové úchytky pro plynové sporáky a ohřev jídel v troubě. 

Nevýhodou nerezového nádobí je, že se snadno zabarvuje. Chemickou reakcí nerezu na chemikálie obsažené v potravinách se na něm vytváří tečky, což jsou nejčastěji krystalky soli.

Nekvalitní nerezové nádobí může hlavně při poškození vypouštět kovy do jídla. Odborníci ani příliš nedoporučují nechávat nerez v delším kontaktu s potravinu, jelikož se může nikl z nádobí uvolňovat, proto byste pro marinování a skladování potravin měli používat jiné materiály.

V nerezových hrncích můžete vařit téměř cokoli, jak rychlá jídla, tak jídla dušená, polévky ale můžete jej použít i jako zavařovací hrnec.

Většinu nerezových hrnců lze použít na všechny typy varných desek, včetně indukční.

Výhody

  • Ocel neváže pachy.
  • Údržba je jednoduchá.
  • Univerzálnost použití.
  • Tepelně stabilní materiál.
  • Z kvalitního nerezu se neuvolňují škodlivé látky.

 

Nevýhody

  • Ke smažení v nerezu je potřeba používat tuk. 

3) Smaltované hrnce

smaltovane nadobi

Smalt je tavenina křemičitého původu příbuzná sklu a porcelánu, která na kovu vytváří jednotný hladký ochranný povlak. Smaltované nádobí je povrchovou úpravou velmi podobné teflonu. Sklovitý povlak se na něj natavuje při teplotě dosahující 500 °C. Údržba i použití je jednoduché, nevýhodou je však jeho křehkost a náchylnost k mechanickému poškození otlučením či poškrábáním. Poškozené smaltované nádobí je problémem hlavně z hlediska zdraví, neboť částečky železa a pojiva se mohou vydrolit do pokrmů a tím nejen znehodnotit celé jídlo včetně živin, ale především jej toxicky kontaminovat. Proto poškozené smaltované nádobí již nepoužíváme. Nicméně smalt jako takový neporušený je z lékařského hlediska považován za naprosto zdraví neškodný. 

Výhody

  • Je odolný jak proti vysokým, tak nízkým teplotám.
  • Má vysokou protikorozní odolnost.
  • Je vysoce odolný proti náhlým teplotním změnám (což například litina či sklo není).
  • Povrch smaltu není tolik náchylný k zachycování a rozmnožování bakterií.
  • Je odolný vůči poškrábání díky jeho vysoké tvrdosti.
  • Dlouho udrží teplotu.
  • Dokáže udržet aroma a chuť pokrmu.
  • Při šetrném zacházení vydrží velmi dlouho.

 

Nevýhody

  • Pomalu se nahřívá.
  • Poškození keramiky uvnitř hrnce může mít negativní následky na zdraví

4) Sklo

Již staří Římané věděli, že sklo do gastronomie prostě patří. Dnes se varné sklo využívá především na výrobu zapékacích mís, hrnců, varných konvic nebo například na zavařovací sklenice.

Varné sklo je tvrdý materiál odolný vůči vysokým teplotám při přímém zahřívání. Rozlišujeme varná skla podle materiálu použitého pro výrobu.

Boritokřemičité varné sklo vydrží teploty do 300°C (vyrábí jej např. firma Simax), zatímco borosiliktové varné sklo (vyrábí jej např. firmy Bodum, Pyrex) vydrží teploty v rozmezí od -30 až 530 °C.

Sklo je vynikající jak na zapékání, tak pečení.

Varné sklo můžete požívat jak v troubě, tak v mrazáku. Je vhodné pro vaření na elektrických hořácích, keramických varných deskách, v mikrovlnné troubě, ale pro vaření na plynu se doporučují používat speciální plotýnky. Jelikož však sklo není kov, nelze jej použít na indukční desky.

Výhody

  • Je chemicky stálé a vysoce odolné vůči účinkům vody, páry, kyselin či roztoků soli.
  • Je hladké, neporézní a nepřejímá pachy.
  • Jídlo můžete v zapékací nádobě přímo servírovat, protože vypadá esteticky hezky.
  • Pyrexové sklo umožňuje vaření v mikrovlnné troubě.

 

Nevýhody

  • S varným sklem se musí zacházet opatrně – je náchylné k prasknutí vlivem tlaku, odření či nárazu.
  • Může prasknout, položíte-li jej na studený nebo mokrý povrch.

 

5) Titan

Titan je lehký kov barvy stříbřitě bílé až šedé, jedná se o poměrně drahý materiál. Titanové nádobí si na český trh našlo cestu především díky různým předváděcím akcím zahraničních firem, které nabízely titanové nádobí za přemrštěné ceny a činilo tak z titanu pro obyčejné spotřebitele nádobí téměř nedosažitelné. Tyto časy jsou však již tytam a titanové nádobí je již velmi dobře dostupné ve většině obchodech.

U titanového nádobí si dávejte pozor na kvalitu a cenu. Přemrštěně drahé titanové nádobí je stejně podezřelé jako nádobí z titanu, které je příliš levné.

Pravé titanové nádobí se ručně vylívá metodou gravitačního ručního lití do kokilové formy. Pravé titanové nádobí se rozhodně nevyrábí lisováním. Tělo všech titanových nádobí je tvořeno buď slitinou anebo litinou hliníku, přičemž dno bývá silné 8 – 10 mm a stěna 3 – 5 mm. Povrch titanového nádobí je nastřelen ve více cyklech (1 – 4) několika vrstvami plazmy, přičemž nejčastěji jde o kombinaci keramiky a titanu aneb diamantu a titanu. Titanové nádobí je ošetřeno protikorozní a protioxidační povrchovou úpravou, která je ještě vytvrzena titanem.

Kvalitní titanové nádobí poznáte i podle oušek, která musí být odolná vysokým teplotám.

Výhody

  • Nepřilnavost a vysoká odolnost povrchu
  • Výroba odlitím zaručuje, že dno titanového nádobí se nikdy neprohne a ani nezdeformuje.
  • Má velmi dobrou distribuci tepla díky jádru nádobí, které bývá například hliníkové nebo litinové.
  • Titanové nádobí se velmi rychle rozpálí během pár minutek až na 330 °C, přičemž teplota dlouho vydrží a dovařit jídlo v titanu můžete i bez přísunu tepelné energie.
  • Dlouhá životnost, není výjimkou záruka až 25 let. 
  • Jednoduchá údržba.
  • Díky vysoké odolnosti lze na titanové nádobí používat kovové náčiní (ne však ostré!).
  • Možnost vařit bez tuku.

 

Nevýhody

  • Vyšší pořizovací cena 

6) Mikrokeramika

Keramické nádobí je hitem poslední doby, nicméně aby bylo jasno v použitém materiálu – nejedná se o keramiku jako takovou, ale o kovové pánve (kvalitní anodizovaný hliník), které jsou nastříkané nanokeramickým nástřikem. Keramické nádobí se vypaluje v pecích za velmi nízkých teplot.

U keramiky velmi záleží i na hrubosti povrchu, čím hladší keramický povrch je, tím srovnatelnější hodnoty adheze s teflonem vykazuje.

Keramika je výborná na pečení a delší dušení, jelikož vydrží pravdu vysoké teploty.

Keramické nádobí je vhodné pro všechny typy varných desek, výjimkou jsou však indukční desky, kde je potřeba používat protektor.

Výhody

  • Nepřilnavý povrch odolný vůči teplotám až 450°C.
  • Pokrmy se nepřipalují.
  • Výborná tepelná vodivost.
  • Odolnost proti poškrábání.
  • Snadná údržba, snadno se čistí.
  • Šetrnost k životnímu prostředí.

 

Nevýhody

  • Nelze v ní vařit zcela bez tuku, povrch potřebuje alespoň trochu vymazat.

7) MĚĎ

Měděné nádobí je nejen po estetické stránce atraktivní, ale má i výborné tepelné vlastnosti, kterých si profesionální kuchaři velmi cení. Měděné hrnce mají punc luxusu, uznejte sami, například nablýskané Ruffoni, italská značka měděných ručně vyráběných hrnců, je toho důkazem.

Nádobí ruffoni

Celoměděné nádobí se dnes již nepoužívá kvůli kontaminaci potravin mědí. Měď je v nadměrném množství pro člověka totiž toxická a ohrožuje játra, ledviny či plodnost.

Dnes je měděné nádobí na vaření z vnitřní strany proto potahováno buď cínem anebo nerezovou ocelí, zatímco vnější strana bývá potahována mědí, která zajistí optimální využití své teplené vodivosti.

Kvalitní měděné nádobí sice dosahuje vyšších cen, ale zato vám při správném zacházení vydrží po generace. Proto jsou měděné hrnce jasnu volbu profesionálních kuchařů.

Měděné nádobí se hodí pro dlouhé vaření omáček či sladkostí.

Výhody

  • Měď má vynikající teplené vlastnosti – rychle se ohřeje i ochladí.
  • Výborně vede teplo.
  • Měď mění vlivem změny teploty barvu, profesionálním kuchařům tak umožňuje mít dokonalou kontrolu nad připravovaným pokrmem.
  • dlouhou životnost a je známkou luxusu.
  • Tento materiál je velmi odolný proti bakteriím.

 

Nevýhody

  • Vyšší pořizovací cena.
  • Poměrně těžké.
  • Nedá se mýt v myčce na nádobí a vyžaduje speciální péči.
  • Není vhodné mýt toto nádobí agresivními čistícími prostředky či drátěnkou.

Jaké hrnce dnešní trh nabízí?

⇒ Když se řekne měděný hrnec, první, co nás napadne, je RUFFONI!

Hrnce od rodiny Ruffoni jsou zárukou kvality desetiletími ověřenou. Ruffoni je nejen jméno italské rodiny, ale také značkou kvalitních ručně vyráběných především měděných hrnců. Jsou to právě měděné hrnce, na které se tato značka specializuje. Měděné hrnce Ruffoni jsou vyrobeny z nerezové oceli 18/10 a potažené 2,3 mm mědi. Mají nepřilnavé dno, výborně vedou teplo a jsou extrémně odolné. Doživotní záruka hrnců Ruffoni hovoří za vše, nejen o kvalitě zpracování.

Co říkáte na tento sedmilitrový měděný kastrol i s poklicí Symphonia Cupra?

Kastrol ruffoni 7l 

Jako všechny ostatní měděné kastroly z dílny Ruffoni je i tento ručně tepán. Hned jste si jistě povšimli postříbřené poklice a úchytů s emblémem Ruffoni, což vyzařuje jednak preciznost zpracování a italskou hrdost zrcadlící se v měděném odlesku. Měď zde však není jen pro krásu, ale skutečně plní svou jedinečnou funkci – úžasně vede teplo, i když trošku na úkor váhy, neboť hrnec je poněkud těžší a váží skoro 4 kilogramy. Ono 30 centimetrů v průměru udělá své a jestliže má být tento kousek děděn z generace na generaci, kvalitní a pevné základy mít tento hrnec prostě musí. 

⇒ Když se řekne nerezový hrnec, první, co nás napadne, je WMF a SILIT!

Rozhodnete-li se pro koupi nerezové soupravy na vaření, rozhodně nešlápnete vedle, sáhnete-li po německé kvalitě WMF a Silit, nebo po britské Prestige. Všechny tyto značky jsou na trhu příliš dlouho na to, aby si nezasloužily být synonymem pro kvalitní nerezové nádobí.

WMF

Cromargan®, neboli patentovaná nerezová, vysoce leštěná ocel je to, proč všechny nerezové hrnce od WMF patří na první příčky kvality mezi nerezovými hrnci na trhu vůbec. Jedná se o slitinu oceli (72 %), chromu (18 %) a niklu (10 %). Cenově jde o velmi přijatelné nádobí, které nabízí výborný poměr kvality a ceny.

Hrnce jsou vhodné nejen na sporák plynový, elektrický, sklokeramickou desku a indukci, ale i do trouby, avšak pouze do 130°C.

Za pár peněz hodně muziky: Set nerezových hrnců Quality One

hrnce wmf quality one

S WMF vždy víte, že kupujete prvotřídní německou kvalitu. V těchto hrncích o průměrech 16, 20 a 24 centimetrů uvaříte knedlíky, zeleninu, omáčky, prostě vše, po čem vaše rodina zatouží. Vedle vašich starých hrnců se tak budou blýsknout a budete tyto nové od WMF před nimi upřednostňovat a nemusíte je vůbec šetřit, protože nerezové hrnce od WMF se pyšní dlouhou životností, odolností a pevností.

Silit

Kdybychom vyzvali na souboj v páce výrobky od WMF a Silitu, drželi by se ve vyrovnané pozici velmi dlouho. Silit patří sice do skupiny WMF, ale nabízí něco úplně jiného. I když jde u Silitu o nerez, je na něm přeci jen něco unikátního. Jedná se o patentovaný materiál Silargan®, je to vlastně nerezová ocel opláštěná keramickým neporézním povrchem. Na rozdíl od ostatních nerezových hrnců Silargan® neobsahuje nikl, takže je vhodný i pro alergiky na tento kov. Hrnce od Silitu jsou těží. K vyšší váze přispívá právě Silargan®, který však na druhu stranu činí hrnce velmi odolné, s vysokou životností a vynikající úsporou energie.

Na rozdíl od nerezových hrnců od WMF vydrží mnohem vyšší teploty v troubě.

Hrnce jsou vhodné nejen na sporák plynový, elektrický, sklokeramickou desku i indukci, ale i do trouby, avšak pouze do 240°C, zatímco poklička jen do 180°C.

Nerez, sklo, keramika snoubené v jednom, aneb seznamte se, prosím, se sadou hrnců Vitaliano Vanilla od Silitu

Hrnec silit vitaliano vanilla

Tři hrnce o průměrech 16, 18 a 24 cm, které v sobě spojují jedny z nejlepších a nejspolehlivějších materiálů na vaření vůbec. Vyrábí se buď v jemném vanilkovém, červeném či černém odstínu, zatoužíte-li po klasice. Záruka je u této sady doživotní a věřte, že vám minimálně tak dlouho vydrží. Díky tomuto materiálu se velmi dobře i čistí a myčka nádobí jej bez problémů mýt může.

⇒ Když se řekne litinový hrnec první, co nás napadne, je Küchenprofi!

Litinové hrnce patří mezi nejkvalitnější nádoby na vaření vůbec. Litinové hrnce od Küchenprofi se vyrábějí o několika objemech, a to 3,2 litrů, 4,2 litrů, 5,3 litrů, 7 litrů, 8,9 litrů a mají nejen vynikající vlastnosti litiny, ale jsou i po estetické stránce dokonalé natolik, že z nich můžete dokonce jídlo i servírovat.

hrnec kuchenprofi

Küchenprofi litinové hrnce jsou vhodné pro všechny druhy varných desek včetně indukce. Krom toho jsou vhodné pro použití i v troubě a na grilu, a to i s poklicí, avšak maximálně do 200°C.

Tyto hrnce mají smaltované dno, takže na vaření můžete používat pomůcky z jakéhokoli materiálu.

Litina a smalt, kvalitní materiál s chytrým rozložením

Tento hrnec je právě názorným příkladem, který dává našim prababičkám, babičkám a maminkám za pravdu v tom, že to, v čem vařívaly, bylo vynikající volbou. Je velmi dobré, že v Küchenprofi dali úžasné vlastnosti smaltu a litiny dohromady a vytvořili tento litinový hrnec se smaltovaným dnem Provance. Jelikož jde o těžký materiál, je zákonitě i výsledný produkt těžší, ale zato vám uspoří nejen mnoho energie, času a vydrží vám hodně dlouho. Právě smalt činí hrnec Provance odolnější a jeho údržba je jednodušší, než by bylo u čistě litinového hrnce, avšak výjimečné vlastnosti litiny si i přesto zachovává. 

Poklice

Každý hrnec má mít svou poklici a hrnec bez pokličky je smutný hrnec, jelikož je neúplný. Každý hrnec, s ohledem na použitý materiál, má svou poklici, která jeho vlastnosti maximálně umocní tak, aby ze sebe hrnec dostal to nejlepší. Jestliže máte však smutný hrnec bez poklice, tak jaká bude pro něj ta nejlepší?

Nejuniverzálnějšími poklice jsou ze skla a z nereze.

Skleněné poklice jsou obvykle levnější než poklice z nereze, jestliže se vám namane velmi levná poklice z nereze, jedná se pravděpodobně o velmi dobrý kup anebo spíše o levnější materiál 18/0, který je velmi náchylný ke rzi.

  • Nerezová ocel má vysokou teplotu tání a vydrží vysoké teploty, kdežto tvrzené sklo praskne při mnohem nižších teplotách.
  • Sklo je průsvitné a můžete pozorovat průběh přípravy jídla skrz skleněnou poklici a nemusíte ji zvedat, zatímco víko z nerezové oceli ano.
  • Z hlediska bezpečnosti, a zvlášť máte-li malé děti, je lepší poklice z nerezové oceli, jelikož zdeformovaná poklice je bezpečnější než ostré střepy.
  • Jestliže máte alergii na nikl, bude pro vás volbou buď právě sklo anebo jiný materiál.

 

Měděné poklice jsou zcela v pořádku, nicméně jsou poněkud dražší a náročnější na údržbu.

Litinové poklice jsou příliš těžké, a jelikož je litina velmi křehký materiál, může snadno prasknout. Navíc je litina velmi náchylná k rezavění, není-li potažena například smaltem.

Co je ještě dobré vědět?

  • Máte-li plynový sporák, volte takovou velikost hořáku, aby plameny neožehly venkovní stranu hrnce, poškodit by se tak mohl jeho plášť.
  • Například u litiny či skla dávejte pozor na teplotní šoky, hrnce by mohly popraskat.

 

  

 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.