Jak správně vybrat tlakový hrnec

Tlakový hrnec neboli papiňák, chcete-li, je skvělým pomocníkem v kuchyni. Díky němu jsou pokrmy nejen zdravé a chutné, ale hlavně rychle uvařené. I přesto však mnoho z nás chová tlakovému hrnci nedůvěru. Stejně tak jako oheň je dobrý služebník, ale špatný pán, o tlakovém hrnci bychom mohli říci totéž ještě před několika lety. Nehrozí vám žádné nebezpečí, budete-li s hrncem nakládat podle doporučení výrobce. Už se tedy jednou pro vždy přestaňte papiňáku bát a sklízejte sladké plody jeho všestrannosti.

Články_header papinak

Jak funguje tlakový hrnec?

Jak název napovídá, tlakový, neboli také parní hrnec, využívá k vaření vlastností páry, které pevně uzavřené víko tlakového hrnce neumožní utéct ven. Tento tlak a pára uvaří a zjemní všechno okolo. V tlakovém hrnci můžete připravit téměř cokoli – od rýže a brambor až po těstoviny či celé kuře.

Pára a tlak

Tlakové hrnce slouží jako alternativa smažení, pečení nebo vaření. Tyto hluboké hrnce mají vzduchotěsná víka, která uzavřou teplo uvnitř a nedovolí mu během vaření uniknout, čímž se vytváří velké množství páry a tlaku, který je vyvíjen rovnoměrně na každý kousek jídla uvnitř hrnce. Ačkoli se voda začne vařit při 100 °C, teplota v tlakovém hrnci může dosáhnout více než 120 °C. Na vytvoření páry v hrnci je zapotřebí alespoň ¼ litru kapaliny.

Velikost

Tlakové hrnce se liší jednak velikostí, designem, tak materiálovým zpracováním. Můžete si tak pořídit menší tlakový hrnec o objemu už od 2,5 litru až například po více než 8 litrů. Pro rodinu se hodí větší tlakový hrnec, nicméně ne vždy je zapotřebí vařit ve velkém, a proto si můžete pořídit jak velký, tak menší tlakový hrnec v sadě s univerzální poklicí, kterou můžete použít jak na malý, tak na velký hrnec.

Aby bylo za co chytit

Tlakový hrnec by vám měl usnadnit nejen vaření samotné, ale i manipulaci s ním. Plný hrnec je těžký a kumuluje v sobě obrovský tlak a teplotu, proto by vám měla jeho rukojeť poskytovat maximální komfort při manipulaci, stejně tak jako přítomná ouška, abyste mohli hrnec bezpečně přemístit.

Vaření v tlakovém hrnci

Bezpečnost na prvním místě

  • Ještě před tím, než tlakový hrnec použijete úplně poprvé, přečtěte si návod na jeho obsluhu a nepouštějte k němu osoby, které nejsou s jeho použitím obeznámeny.
  • Vaříte-li v tlakovém hrnci, nepouštějte do jeho blízkosti děti.
  • Nikdy neumisťujte tlakový hrnec do trouby, teplota by poškodila držadla, ventily a bezpečnostní zařízení.
  • Nikdy neotvírejte tlakový hrnec násilím, než jej otevřete, přesvědčte se, že tlak z hrnce už zmizel.

Jak s hrncem zacházet

  • Tlakový hrnec byste neměli nechávat dlouho bez dozoru.
  • Tekutina z hrnce se nesmí nikdy úplně odpařit, mohlo by totiž dojít k připálení potravin a k poškození hrnce.
  • Tlakový hrnec nikdy nenaplňujte více než do 2/3 jeho objemu. Jestliže tedy vaříte potraviny, které se tepelnou úpravou rozpínají, jako je například rýže či bulgur, naplňte hrnec maximálně do poloviny jeho objemu.
  • Hrnec udržujte podle návodu, ale nikdy nezasahujte do jeho bezpečnostních zařízení.
  • Vybírejte si takový tlakový hrnec, k němuž jsou náhradní díly snadno dostupné. Jelikož je tlakový hrnec technický spotřební předmět, jeho součástky se časem mohou opotřebit a při jakémkoli znaku opotřebení je musíte kvůli své vlastní bezpečnosti vyměnit.
  • I přes bezpečnostní pojistku nesmíte hrnec nikdy naplnit přes míru, jinak by mohlo dojít k příliš rychlému nárůstu tlaku. Nepřidávejte do tlakového hrnce ani příliš naťových bylinek, u nichž existuje riziko, že by mohly ucpat otvory v pojistce.

Materiály

Valná většina tlakových hrnců je vyrobena z nerezové oceli, která nabízí perfektní vodivost a dlouho tak udrží teplo uvnitř hrnce, zatímco babičky a maminky dříve používaly tlakové hrnce z hliníku nebo ze smaltu. Současné tlakové hrnce mají silné stěny a sendvičové dno, díky němuž se pokrmy hůře připalují. Plastové části na hrnci jsou vyráběny z vysoce odolného plastu, který se při běžném používání nezničí (kdybyste hrnec i s plastovými díly strčili do trouby, tak ano). Bez problémů můžete tlakový hrnec mýt i v myčce na nádobí.

Výhody tlakového hrnce

Mnohostranné využití

  • Můžete v něm připravovat i hluboce zmrazené potraviny.
  • Zavařování. Pro zavařování používejte hrnce o objemu 6,5 – 8,5 l.
  • Výroba ovocných šťáv.
  • Sterilizování. V tlakovém hrnci můžete rychle vysterilizovat kojenecké potřeby.
  • Příprava více pokrmů naráz. V hrnci můžete připravit jak maso, tak například přílohu, které od sebe navzájem oddělíte nástavci, přičemž jako první se bez nástavce vloží do hrnce pokrm s nejdelší dobou přípravy.
  • Výrobci kuchyňských potřeb kladou důraz na univerzalitu, a proto je časté jak nádobí na indukci, tak na ostatní typy sporáků v jednom a tlakové hrnce nejsou výjimkou.

Zachovává chuť a nutriční hodnoty

zelenina s vitaminyChuť, vůně a nutriční hodnoty, které se postupně při jiných metodách vaření z jídla vytrácejí, zůstávají tak díky tlakovému hrnci v potravině. Vlhkost z potraviny díky těsnění z hrnce neuniká, při běžném vaření se z jídla naopak vypaří. Aby bylo jídlo stále chutné, kuchaři jsou tak nuceni ztracenou chuť dodatečně přidávat silnými kořenícími směsmi, aby se vyhnuli kritickým řečem, že jídlo je bez chuti či mdlé. U tlakového hrnce naopak není potřeba tolik kořenit, jelikož si jídlo zachová své přirozené chutě a aroma. Nevyvaří se díky němu ani tolik vitamínů a minerálů, jako při jiných metodách vaření. Jestli ještě navíc použijete u tučnějšího masa rošt, který může být součástí některých tlakových hrnců, tuk odkape na dno nádoby a jídlo bude tak díky absenci tuku v mase méně kalorické.

Rychlost přípravy pokrmů

Díky tlaku a páře, které pracují uvnitř hrnce, je jídlo hotové o čtvrtinu rychleji, než kdybyste vařili jídlo konvenčními metodami. Například takové černé fazole, které se běžně vaří dvě hodiny, jsou v tlakovém hrnci uvařeny během 10 – 12 minut. Hnědá rýže bude hotová za 20 minut namísto 45 minut, brambory trvají 6 minut namísto standardní půl hodiny.

Můžete mýt v myčce na nádobí

Kromě rukojeti a těsnění.

Nevýhody tlakového hrnce

Vyšší pořizovací cena

Cena opravdu kvalitních tlakových hrnců se běžně pohybuje od 2 500 Kč po přibližně 7 500 Kč. Investice do kvality se vám však vyplatí a mnohonásobně vrátí.

Nebezpečí opaření

Při neodborné manipulaci hrozí nebezpečí silného opaření, proto pozorně čtěte příbalový leták.

Jak vybrat tlakový hrnec?

Na trhu existuje množství značek tlakových hrnců, avšak v závislosti nejen na našich zkušenostech, ale i zkušenostech našich klientů vybíráme tyto tři značky tlakových hrnců, které se nám v praxi osvědčily nejvíce.

Vyberte si z naší rozmanité nabídky:

Tlakový hrnec Tefal Secure 5 Neo 22 cm 6 l
Tlakový hrnec Tefal Secure 5 Neo 22 cm 6 l
Zjistit více
Tlakový hrnec Pression LTDSD6 Lamart 22 cm 6 l
Tlakový hrnec Pression LTDSD6 Lamart 22 cm 6 l
Zjistit více
18835_woll-diamond-active-lite-ind-tlakovy-hrnec-20x11-5-cm-3l
Woll Diamond Active Lite Polotlakový hrnec
Zjistit více
Tlakový hrnec Tefal Clipso Minut Easy 24 cm 6 l
Tlakový hrnec Tefal Clipso Minut Easy 24 cm 6 l
Zjistit více
20906_tlakovy-hrnec-perfect-vitaste-wmf-6-5-l-1
Tlakový hrnec Perfect Premium WMF
Zjistit více

Tlakové hrnce od WMF

WMF je značkou kuchyňského vybavení se 160 let starou tradicí. Ve WMF kladou důraz jednak na dokonalý design, ale rovněž na funkci. V roce 1862 firma poprvé obdržela cenu na Světové výstavě v Londýně a od té doby se pravidelně umisťuje na stupních vítězů v různých soutěžích.

  • Všechny tlakové hrnce WMF se vyrábějí z nerezové vysoce leštěné oceli Cromargan®, která je mimo jiné velmi snadná na údržbu. Název je odvozen od slov chrom (crom) a stříbro (argentum). Cromargan® je registrovanou značkou WMF, která je slitinou ze 72 % z oceli, 18 % chromu (chrom zabraňuje rezivění) a 10 % niklu (nikl činí povrch odolný vůči kyselinám a dodává lesk).
  • Speciální dno TransTherm® je univerzální základna pro všechny typy sporáků včetně indukce. TransTherm® velmi rychle vstřebává teplo a rovnoměrně jej tak přenáší do pokrmu.
  • U těchto hrnců si můžete na rukojeti zvolit teplotu dle přednastavených teplot 110°C (pro jemné vaření zeleniny či ryb) nebo 119°C (pro vaření masa). Tato rukojeť je odnímatelná, proto můžete hrnec mýt i v myčce na nádobí.
  • Tlakové hrnce od WMF automaticky uvolňují páru, tudíž se nemusíte bát přetlaku při odstraňování víka, které je však opatřeno ještě navíc bezpečnostní pojistkou proti samovolnému otevření. Zároveň vás mechanický indikátor barevným značením informuje o tlaku v hrnci.
  • Tlakové hrnce od WMF disponují otočným regulátorem funkcí all-in one, který slučuje všechny funkce a díky němuž snadno otevřete i zavřete poklici a můžete usměrňovat páru i teplotu.
  • Díky měrným ryskám po stranách hrnce budete mít přehled o tom, kolik tekutiny se v hrnci nachází.
  • Vyrobeno v Německu.
  • WMF poskytuje prodlouženou tříletou záruku na všechny tlakové hrnce. Design tlakových hrnců je navržen uznávanými designéry, jako je Jo. Laubnerem, Wolf Udo Wagner či Metz Kindler Produktdesign. Jedná se skutečně o luxusní záležitost jak po stránce vizuální, tak funkční.