Jak správně připravit steak v 10 krocích

Datum: 21.2.2016

Výborný steak nepřipravíte bez správného masa. Jak maso vybrat, jsme psali zde. V následujícím přehledu se dozvíte, jak správně připravit steak v 10 krocích.

1. Temperujte maso

Pár hodin před samotnou přípravou dejte maso temperovat ven z lednice. Je důležité, aby při přípravě nebylo studené, ale aby mělo pokojovou teplotu.

2. Nešetřete

Pod pojmem steak si většina z nás představí pořádný kus masa, takže na porcích nešetřete! Ze svíčkové můžete klidně nakrájet i 4-5 cm silné plátky.

3. Masírujte

Maso je velmi křehké, takže ho v žádném případě nenaklepávejte paličkou. „Namasírujte“ jej klouby prstů nebo poklepejte pěstí.

4. Nesolte

Za žádných okolností maso před pečením nesolte. Sůl na sebe váže vodu a tím vytahuje šťávu z masa. Jestli chcete maso před tepelnou úpravou ochutit, naložte ho do marinády z kvalitního olivového oleje a čerstvě mletého pepře. Nechte odpočívat pár hodin v lednici.

5. Vyberte pánev

Neprohloupíte se speciální grilovací pánví, ale můžete použít i jakoukoli jinou, která snese vysokou teplotu (pozor na teflon). Perfektní je například litinová pánev. Pánve není třeba potírat olejem.

6. Rozpalte

Pánev není třeba potírat olejem, je ale potřeba pánev opravdu pořádně rozpálit.

7. Pečte

Samotné pečení je otázkou doslova pár minut, proto si důsledně sledujte čas v závislosti na to, jak moc propečený steak chcete.

8. Nepropichujte

Během pečení by se steaky neměly otáčet více než jednou a určitě nikdy na otáčení nepoužívejte vidličku. Narušením povrchové struktury masa byste přišli o všechnu šťávu.

9. Zatlačte

Jestli si nejste jistí, jak je maso propečené, neřežte ani nepíchejte do něj. Zatlačte do masa tupým předmětem. Čím je maso tužší, tím víc je propečené.

10. Nechte odpočinout

Po upečení maso vyjměte z pánve a nechte odpočívat zabalené v alobalu. Po zhruba 5 minutách maso osolte a vložte do trouby rozehřáté na 220°C na dobu 3 – 4 minut.