Grilovací speciál 2017

Datum: 10.5.2017

Grilování je způsob přípravy pokrmů, který se těší čím dál větší oblibě, a to nejen proto, že jídlo z grilu má svou unikátní nezměnitelnou chuť, ale i proto, že se dá považovat za jakousi společenskou událost nebo způsob zábavy. Ale protože je to odvětví gastronomie, má svá pravidla, která je třeba dodržovat, chcete-li dosáhnout kvalitního výsledku. 

GS_header

 

 

 

10 základních pravidel

GS_rule_temp

Čistota půl zdraví

I nádobí v kuchyni po sobě umýváte, to samé platí i pro gril. Pokud na něm necháte mastnotu či nečistoty, to samé se dostane do vašeho jídla. A to už tak chutně nezní, což? Na špinavý gril se krom toho mnohem častěji připravované potraviny přichytávají a jsou mnohem nezdravější, než když je po sobě pečlivě umýváte, a to nejen před grilováním a po grilování, ale i během něj. Je dobré mít vždy po ruce nějakou stěrku nebo kartáček, a jakmile sundáte další várku z grilovací plochy, v rychlosti ji očistit od připálených zbytků.

Ještě teplý gril se umývá mnohem lépe, než když vychladne a veškeré nečistoty na něm zatvrdnou a uschnou. Navíc jej budete mít vždycky připravený pro další použití a příprava grilu vám tak nezabere zdaleka tolik času.

GS_rule_temp

Kvalitní a kompletní vybavení

Základem všeho je kvalitní výbava. To nemluvíme pouze o grilu, na jehož výběru byste si měli dát skutečně záležet, ale i o náhradních dílech k němu a ostatnímu příslušenství.

V takové grilovací sadě by rozhodně neměly chybět obracečky a grilovací kleště, grilovací vidlice, na kterých můžete přenášet syrové maso, grilovací misky a tácky, štětec na potírání a alobal, jenž má při grilování mnohostranné využití. Dále se vyplatí např. i obyčejná zástěra, teploměr (především na maso), rukavice či jehly na špízy a specializované grilovací mřížky.

GS_rule_temp

Tuk neatří do ohně

Jakmile vám začne skapávat tuk do plamene, máte problém, protože aniž byste to tušili, způsobujete vznik toxických látek, které nejen dýcháte, ale navíc se naváží i na pokrmy, které připravujete. Kvalitní grily proto mají dokonce instalovaný odvod tuku, pokud ale nic takového nemáte, vyplatí se na to dávat pozor.

GS_rule_temp

Všechno chce svůj čas

Grilování je běh na dlouhou trať a sprintovat se vám nevyplatí. Výsledky by byly mizerné a ve snaze napravit takovou chybu byste ve finále ztratili mnohem víc času, než kdybyste dělali vše od začátku pořádně.

Důležité je vše správně načasovat, přesně vědět, co se bude grilovat, a udělat si základní časový harmonogram vlastního grilování. To, co nějakou dobu vydrží nebo je možno podávat už vychladlé, upřednostněte před tím, co je bezpodmínečně nutné servírovat rovnou.

GS_rule_temp

Grilujeme žárem, ne ohněm

Pokud vám plameny prostupují mřížkou a olizují vše, co se tam momentálně nachází, vězte, že pak je někde chyba. Obecně platí pravidlo, že byste nad grilem měli být schopni udržet ruku. Ideální grilovací teplota se uvádí kolem 170°C, ale málokdo ji měří. Maso vevnitř by mělo mít teplotu asi 70°C.

Když přijde maso do přímého kontaktu s ohněm, čelí teplotě kolem 400°C a začínají se na něm tvořit škodlivé látky, které jsou produkty klasického spalování jak marinády či koření, tak samotného masa.

GS_rule_temp

Bezpečnost 

Nezapomeňte, že gril je velká nádoba plná ohně, horkého oleje a kde čeho, tzn. že není vůbec nic složitého se popálit, opařit či jakkoli jinak zranit. Proto vždy dávejte pozor na to, aby byl stabilně postaven na své místo, aby se kolem nějak příliš namotaly děti či domácí mazlíčci a hlídejte si také veškeré ostré náčiní, jako jsou nože a vidlice, aby nedošlo k nějakému neštěstí.

GS_rule_temp

Koření a marinády 

Polovina úspěchu je právě správná příprava potravin, které přijdou na gril, nejvíc samozřejmě masa. Pokud marinujete nebo kořeníte, je potřeba to udělat dostatečně dlouho dopředu a naložené maso nechat uležet nejméně půl hodiny před samotným grilováním.

Marinádou můžete maso potírat i při grilování. Vytvoří se vám tak pěkná kůrka a maso bude plné chutí. Ovšem neměla by to být marináda příliš sladká, jelikož cukr po zahřátí velmi snadno karamelizuje a má tendenci se připalovat.

GS_rule_temp


Regulace teploty

Na teplotě velmi záleží a neměli byste to s ní přehnat. Oheň je dobrý sluha, ale velmi špatný pán. Často má tendenci dělat si, co chce. Proto je potřeba mít připravenou lahev s vodou, abyste mohli zkrotit neposedné plamínky. Stačí k tomu např. malá petláhev s dírkou ve víčku.

GS_rule_temp

Manipulace s masem

Důležité je, aby se maso zatáhlo a zůstalo šťavnaté. Proto jej nikdy nesmíte propichovat. Vidlice vám tedy nejlépe poslouží tak, že maso "naložíte" mezi dva hroty. Při otáčení použijte raději kleště nebo lopatku, totéž při servírování.

Grilujete-li drůbež vcelku, nemusela by se pořádně propéct. Není od věci ho tedy napřed předpéct v troubě a na grilu jen dodat charakteristickou vůni a chuť.

GS_rule_temp

Umístění grilu

To je také docela věda. Důležité je stabilní podloží, aby se vám gril neviklal a nespadl na někoho nebo na něco. Neměli byste ho ovšem umisťovat třeba pod stromy, ale ani ne na příliš větrná místa. Vítr by mohl rozfoukávat oheň, když nechcete nebo odnášet lehčí uhlíky či žhavý popel, což by bylo nejen nepříjemné, ale i nebezpečné.

Tak do toho a dobrou chuť!

druhy grilů

Český trh nabízí skutečně širokou škálu různých druhů grilů od těch tradičních až po ty, o kterých možná ani netušíte, že existují. Jak se v nich ale vyznat? Které jsou dobré pro koho, co je na nich dobrého a co špatného? Máme pro vás přehled grilů, které je možno na našem území sehnat, se vším, co o nich potřebujete vědět!

2_typy uhli

Grily na dřevěné uhlí

Nejtradičnější způsob topení je bezesporu dřevěné uhlí či brikety. První grily ani jiné nebyly. Proto s sebou nesou jistou nenahraditelnou atmosféru. I pořizovací cena bývá velmi příznivá, obzvláště oproti ostatním druhům, ovšem vykompenzuje se na ceně paliva, kterého spotřebujete za jedno grilování poměrně dost.

Výhody:

  • Snadná údržba - tyto grily se většinou sestávají z ohniště a vyndavacího roštu, což nám umožní obě části pohodlně vyčistit a umýt. Pokud jde o gril s poklopem, máme jednu součást navíc, ale to není nic závratného.

  • Jednoduchá obsluha - u těchto typů se běžně nesetkáváme s nějakými knoflíky, páčkami atp. Jediné, na co si musíte dát pozor, jsou větrací otvory, s jejichž pomocí můžete regulovat velikost plamene. Nemůžete tedy v podstatě nic pokazit.

Nevýhody:

  • Dlouhá příprava - se zapalováním uhlí či briket můžete mít někdy problém, obzvlášť pokud vám např. nedopatřením navlhnou. Ale když už chytnou, trvá docela dlouho, než se gril vyhřeje na potřebnou teplotu. To je poněkud nepraktická vlastnost.

  • Špatná regulace teploty - jak už bylo dříve zmíněno, manipulace s ohněm je velmi omezená, tudíž se těžko reguluje i teplota, která je u grilování tak klíčová.

  • Poletující popel - to je nepříjemná záležitost. Když zafouká vítr, rozfoukaný popel je schopen se nejen uchytit na právě připravovaných potravinách, ale také udělat ze všech přítomných kominíky. A takový popel v očích umí nadělat pěknou paseku.

  • Zplodiny - u těchto grilů se často stává, že tuk z masa velmi často odkapává do ohniště, čímž vznikají toxické látky, které dýcháme.

 

2_typy plyn

Plynové grily

Plynové grily rozhodně patří do té vyšší cenové kategorie. Je to také tím, že jsou ekologičtější než ty na dřevěné uhlí. Propanbutan, který jim slouží jako palivo, totiž po sobě nenechává žádný odpad a často mají tyto grily dokonce odvod tuku, který zabraňuje jeho skapávání do ohniště.

Výhody:

  • Rychlá příprava - tyto grily jsou rychle rozžhavené. Proto se velmi významně zkrátí doba přípravy. Toto je výhoda nejen kvůli úspoře času, ale také kvůli bezpečnosti. Pokud necháváte gril nahřívat, určitě u něj celou dobu nestojíte a nesledujete ho. V takových chvílích je největší pravděpodobnost toho, že v jeho blízkosti někdo třeba zakopne a nepěkně se zraní.

  • Snadná manipulace - plynové grily se dobře a pohodlně ovládají. Možná proto se stále více tlačí na příčku nejoblíbenějších grilů.

  • Regulace teploty - díky tomu, že můžete regulovat množství plynu, který se aktuálně spalujete, můžete téměř okamžitě měnit teplotu v grilu a dosáhnout tak perfektního výsledku, protože, jak už jsme si řekli, právě teplota je u grilování naprosto klíčová.

plynovy gril weber genesi II

Nevýhody:

  • Dostupnost paliva - je pravda, že takové dřevěné uhlí se dá sehnat i v lepší samoobsluze, zato propanbutan tak jednoduše neseženete. A také to není úplně nejlevnější. Propanbutanové lahve navíc mají omezenou životnost, kterou je potřeba také pohlídat, a pokud máte doma nějakou přesluhující lahev, nemůžete ji jen tak vyhodit do popelnice. Většinou se dají odevzdat na benzinové pumpě.

  • Manipulace s propanbutanem - vzhledem k tomu, že to je vysoce hořlavý plyn, musíte při jeho uchovávání dbát zvýšené opatrnosti. Navíc tyto lahve bývají většinou těžké, což může působit problémy nejen při připojování ke grilu, ale i z toho důvodu, že zvýší hmotnost celého grilu.

  • Vysoká pořizovací cena - plynové grily rozhodně nejsou z těch, které se vyplatí kupovat na grilování jednou ročně. Ovšem cena je úměrná výkonu, takže pokud jej chcete skutečně využívat, taková investice se vám stoprocentně vyplatí.

 

2_typy elektrika

Elektrické grily

Tento typ grilu je jeden z mála, který lze používat i doma, protože se v něm netopí ohněm, ale většinou jde o nějaké topné spirály či teflonové desky podobné jako ty u toustovačů atp. Nejde z nich tedy žádný dým, který by mohl v uzavřených prostorech vadit. Raději se ale vždy ujistěte buď v manuálu nebo u prodejce.

Výhody:

  • Ekologický a hygienický provoz - kde není oheň, nejsou ani zplodiny a odpad. Vyhnete se začuzeným mřížkám a uhelnatění jídla. Desky takového grilu se také snadněji čistí, takže pravděpodobnost, že vám tam zůstanou seškvařené zbytky jídla, je podstatně nižší než u předchozích dvou typů.

  • Jednoduchá manipulace - desky jsou rozehřáté ve všech místech stejně, to znamená, že nemusíte řešit, jestli máte maso nad ohněm nebo někde jinde. Je to i podstatně bezpečnější varianta pro méně šikovné kuchaře.

  • Regulace teploty - většina elektrických grilů vám nepřetržitě hlásí aktuální teplotu, kterou si můžete nastavit přesně tak, jak potřebujete a reakce na změny bývá velmi rychlá. 

Nevýhody:

  • Drahý - bohužel jak pořízení, tak provoz takového zařízení není levná záležitost. Ceny elektřiny stále stoupají a gril jí "sežere" víc než dost.

  • Fixace na zdroj elektřiny - velkou nevýhodou je, že jej nemůžete postavit, kam se vám zlíbí. Vždy to musí být v blízkosti nějaké zásuvky, popř. musíte pořídit prodlužovací kabel. Navíc nastane-li náhlá odstávka elektřiny, neugrilujete si ani topinku.

 

2_typy zajimave

To je kategorie, do které se řadí méně zastoupené druhy, ovšem stále se ještě dají považovat za běžné a čím dál oblíbenější grily, zatím se ovšem nedají v četnosti s těmi základními typy srovnat.

RBS grily

Radiant Turner System je základ úspěchu těchto grilů, které jsou v dnešní době považovány za nejprofesionálnější. V čem tkví to kouzlo? Je to v rozvržení ohřevných ploch, které jsou krom spodní desky i na bocích, což způsobuje specifickou  cirkulaci vzduchu.

Výhody:

  • Rovnoměrná teplota - díky tepelným proudům, které zde vznikají, se vzduch uvnitř uzavřeného grilu ohřívá rovnoměrně a jídlo tak v podstatě není potřeba ani otáčet. Navíc nemusíte mít strach, že jej někde připálíte a jinde bude málo udělané.

  • Žádné spalování tuků - protože nejde přímo o grilování jako takové, ale téměř o pečení, nepřipalují se vám tuky, čímž dosáhnete pokrmu zdravějšího než z běžného grilu.

  • Velká kapacita - jelikož nejste závislí jen na jediné ploše, můžete připravovat víc potravin najednou. 

Nevýhody:

  • Cena - kvalita hold něco stojí. Neušetříte ani na provozu, ani na grilu jako takovém. Rozhodně jej proto nedoporučujeme amatérům. 

Lávové kameny

Lávové kameny nejsou zpravidla grily jako takové, ale kamenné desky ze zatuhlé lávy, jež se umístí nad ohniště. Vyvřelé horniny vydrží velmi vysoké teploty bez mechanického poškození a lze na nich připravovat i pro gril neobvyklá jídla jako např. bramboráky.

Výhody:

  • Ekologický provoz - zatopit pod ním můžete v podstatě jakkoliv, i obyčejným dřevem, což je pro přírodu to nejpřirozenější. Jinak nepotřebujete pro tento typ grilování žádné speciální, životní prostředí zatěžující podmínky.

  • Zdravé jídlo - díky malé přilnavosti je potřeba naprosté minimum tuků, které se na kameni ani nepřipalují.

  • Vysoká výhřevnost - "výkon" lávového kamene by se dal srovnat s výhřevností dřevěného uhlí.

  • Snadná údržba - seškrábnout zbytky jídla, a pak už jen mokrým hadrem setřít, to je recept na úklid tohoto grilu. 

Nevýhody:

  • Životnost - při častém používání se kameny rychle opotřebovávají a je potřeba je vyměnit. Naštěstí nejsou příliš drahé.

  • Obtížná manipulace - taková vyvřelina není nic lehkého, a pokud je kámen rozžhavený, je potřeba dávat opravdu pozor, aby se někomu něco nestalo, chladnou totiž dlouho. 

Zajímavé grily

To jsou skutečné unikáty, se kterými se jen tak nesetkáte, ale stojí zato je zmínit.

Vodní grily

Není zdravějšího způsobu grilování, než právě na vodním grilu. Oheň ohřívá nádobu s vodou, nad níž je umístěn rošt. Nepřepalují se tuky, potraviny se téměř dusí, ale zachovávají si šťávu i chuť. Navíc je nemusíte obracet. Jsou sice velice drahé, ale jejich provoz vás naopak finančně zatíží jen minimálně. V ohništi můžete topit naprosto čímkoliv, potraviny se poté budou grilovat na směsi páry. Obsluha i údržba takových grilů je ovšem nenáročná.

NEJEN/Interiérové grily na dřevěné uhlí

Tyto grily jsou jedny z nejmodernějších. Velmi snadno se ovládají a připraveny k použití jsou již za 5 minut. Topí se sice dřevěným uhlím, ovšem ohniště je uzavřeno a opatřeno řadou větráků, které zabraňují vzniku kouře. Tuk je odváděn do sběrné nádoby, takže k uhlí se vůbec nedostane. Tento gril je vhodný do interiéru i díky tomu, že vnější strana se vůbec nezahřívá. Patent na tento typ grilů má firma Lotus.

LotusgrillXXL-LG_G600_SKZ24_P1_RED_01

Jak vybrat ten správný gril

Na nedostatek zboží na českém trhu s grily si skutečně stěžovat nemůžeme, v tom problém není. Ten nastává naopak právě díky tomuto faktu. Jak se v nich vyznat? Jak vybrat ten správný? Poradíme vám, jaké otázky si při výběru klást a na co si dávat pozor. Společně určitě najdeme tu nejlepší variantu.

Zeptám se sám sebe:

  • Proč vlastně chci gril? - Pořizujete ho pro občasné grilování s rodinou nebo se chcete stát profíkem? Chcete grilovat v bytě nebo na zahradě? Je potřeba se důkladně zamyslet, jaký účel má gril ve vaší domácnosti splňovat.

  • Jak často budu gril používat? - Chcete grilovat pravidelně nebo jenom příležitostně? Je to velmi důležité, abyste při pořizování zohlednily i zátěž, jaká na něj bude kladena. Určitě se nevyplatí kupovat gril za 100 000 Kč, jestliže víte, že jej použijete jednou za rok.

  • Kolik chci investovat? - Uvědomte si, kolik jste ochotní dát, a za jaké konkrétní funkce a složky jste ochotni si připlatit. Cena ovšem velmi úzce souvisí s ostatními body.

  • Pro kolik lidí budu většinou grilovat? - Důležitá je i samotná grilovací plocha. Jestliže předpokládáte velké zahradní párty s padesáti hosty, určitě nebudete kupovat stejný gril jako např. osamocený manželský pár, co se velikosti týče.

  • Požaduji nějaké speciální vybavení? - Rozmyslete se, co od svého grilu vlastně chcete. Klidně si sepište seznam požadavků, jestli chcete např. odkládací plochy, odvod tuku nebo poklop, nebojte se toho a poraďte se třeba i s někým v dané prodejně. Buďte nároční, není to žádná ostuda.

  • Budu ho chtít převážet? A jak často? - Pokud s ním hodláte cestovat, měli byste myslet především na možnost rozložení a složení, hmotnost, a zároveň nějakou bytelnost. Gril, který se má kodrcat v autě několikrát ročně, by měl něco vydržet a nerozsypat se po třetím převozu.

  • Jaké palivo preferuji? - Musíte si vybrat, čím chcete topit. Protože různá paliva jsou různě drahá, jinak se s nimi pracuje atp. Podle paliva se také grily liší pořizovací cenou. Navíc někdo může mít strach z manipulace s plynem nebo mu vadí omezení zdrojem elektrického proudu. Někdo jiný zase nesnáší poletující popel z uhlí.

  • Kolik času chci grilování věnovat? - Když už budete grilovat, jak dlouho? Chcete udělat pár steaků a končit nebo hodláte grilovat několik hodin?

  • Jak bohaté zkušenosti s grilováním vůbec mám? - Pokud jste spíš sváteční grilař, nevyplatí se vám investovat do profesionálních grilů. Buďte soudní a zvažte své možnosti.

  • Jak budu gril skladovat mimo sezónu? - Od toho se také odvíjí, co všechno by měl gril vydržet. Pokud ho chcete nechávat venku, jen nějakým způsobem zazimovat, musí určitě vypadat jinak než ten, jenž je potřeba na schovat do tepla a sucha.

  • Mám nějaké zvláštní přání ohledně vzhledu? - Jestliže se má stát gril součástí vaší domácnosti či zahrady, musí se vám tam také hodit. Je to sice méně podstatný faktor, avšak nezanedbatelný.

 Gril performer

a) plynový gril

Plynové grily se pohybují ve vyšších cenových relacích. Proto si musíte být jistí, že za tu cenu pořizujete skutečnou kvalitu. Proto dbejte na:

  • možnost zapálit každý hořák zvlášť

  • materiál, ze které jsou hořáky vyrobeny

  • přípojka na lahev s plynem, která vždy nemusí být součástí grilu!

  • kvalitní kolečka (když se vám takový gril nekontrolovaně někam rozjede, mohl by z toho být veliký malér, propanbutan je vysoce hořlavý) 

b) elektrický gril

U grilů elektrických si pohlídejte:

  • povrch (měl by být nepřilnavý)

  • možnost nastavit výšku grilovací desky a sklon spodní desky odvádějící olej

  • možnost ovládat teplotu

  • kontrolky upozorňující na to, že je gril v provozu a display s výší teploty

  • možnost vyjmout zásobník s odkapaným tukem 

c) gril na dřevěné uhlí

Spodní cenová hranice grilů na dřevěné uhlí je sice nejnižší, ale pamatujte, že cena vždy musí korespondovat s výkonem. Proto dávejte pozor na:

  • možnost regulovat přívod vzduchu

  • přítomnost a umístění nádoby na popel

  • možnost nastavit výšku roštu

  • ventilaci v poklopu (pokud je to gril s poklopem)

  • kvalitní izolaci horkých částí (držadla, odkladové plochy atp.) 

Lotus gril banner

Grilovací příslušenství

Grilovací příslušenství, co vše potřebuji ke grilování?

Jistě všichni dobře víme, že grilování je docela věda a nestačí zkrátka hodit flák masa na rošt a čekat, co se bude dít. Pokud máte dosáhnout kvalitního výsledku a nepromrhat tak čas, který do grilování vložíte, je třeba se řádně a pečlivě vybavit. Co všechno je nezbytně nutné a co jsou frajeřinky a vychytávky? Pojďme se na to podívat.

Nezbytné vybavení

  • Uhlí - kvalitní uhlí je základem kvalitního pokrmu.

  • Grilovací kleště - vhodné kleště mají vroubky, které pomáhají lépe uchytit potravinu, dostatečně dlouhou rukojeť, abyste se nepopálili a pojistku, aby vám přenášené jídlo nevypadlo, kdy nemá.

  • Štětec na marinádu - potírání během grilování dá masu kůrčičku a chuť.

  • Grilovací vidlice - slouží k přenášení syrových potravin na gril. Maso jimi ale nepropichujeme, jen "nabereme" mezi bodce.

  • Alobal - má u grilu všestranné využití, a proto je třeba ho mít vždy dostatek po ruce.

  • Hliníkové tácky a misky - hodláte-li grilovat něco, co by vám mohlo mřížkou propadnout.

  • Teploměr - abyste si ohlídali správnou teplotu (platí především pro maso).

zapalovaci set weber

Může se hodit

  • Stojan na maso - např. stojany na drůbež, chcete-li grilovat třeba kuře vcelku.

  • Nůžky na drůbež - praktická součást výbavy každého kuchaře nejen u grilu.

  • Prkénka - dnes se již vyplatí koupit silikonová či plastová, která netupí nože, snadno se čistí a znovu používají a často mají i žlábky na odvod šťávy nebo krve.

  • Zástěra - jediná část oděvu, kterou má kuchař právo zašpinit. Navíc vás může i pěkně charakterizovat. V dnešní době je možností skutečně spousta.

  • Rukavice - gril znamená velký žár a spoustu kovových předmětů. V rámci bezpečnosti je dobré pořídit si rukavice. Vždy si ale vyzkoušejte, jak se vám v nich pracuje, než je opravdu koupíte.

  • Grilovací koš - slouží ke specializovanému grilování konkrétních surovin. Dobré grilovací koše mají tepelně izolované madlo a jsou z nerezu.

  • Grilovací koš na ryby - grilované ryby bývají sypké, s grilovacím košem je můžete bez problémů otáčet vcelku. Raději ale mějte víc velikostí, ne všechny ryby jsou stejně velké.

  • Podpalovač - pokud vám dělá problémy rozdělat oheň, podpalovač se hodí. Dnes jsou nejvyužívanější gelové podpalovače. 

Vychytávky

  • Vstřikovač marinády - vypadá jako injekční stříkačka a na stejném principu i pracuje. Maso bude chutnější a šťavnatější, budete-li přidávat marinádu dovnitř masa přímo na grilu.

  • Formy na hamburgery - vytvoří vám všechny kousky stejně velké a stejně tvarované. Na gril se ovšem nehodí žádné silikonové ani plastové, raději sáhněte po nerezi. 

Chybí vám něco z toho? Mrkněte na náš eshop a vyberte si!

Nádobí potřebné ke grilování

Ačkoliv gril není úplně tradiční vařič, i na něj se dají použít rozličné druhy nádobí tak, jak jste zvyklí z kuchyně. Toto nádobí ovšem musí být přímo určené na gril, abyste nepoškodili ani to nádobí, ani gril. A jaké že to máme možnosti?

Multifunkční grilovací desky

Tyto desky bývají nejčastěji litinové. Jejich všestranné využití spočívá v tom, že se přímo na nich dá grilovat, takže je to jakási přídavná plocha, ale lze je využít také jako tác. Pokud tyto dvě činnosti chcete svázat, nezapomínejte desku nechat vychladnout, aby se nestalo nějaké neštěstí.

Grilovací pánve

Umožní vám připravit i velmi sypké nebo zprvu tekuté pokrmy. Není problém zde smažit např. bramboráky nebo i lívance! Využijete je i na přípravu grilované zeleniny nebo různých masových směsí.

WOK grilovací pánve

Fungují stejně jako pánve obyčejné, ovšem jsou hlubší, takže na různé směsi, čínu atp. se hodí mnohem více. Můžete míchat jako o život a ztráty budou minimální!

PIZZA KÁMEN

pizza kamen

Skvělá vychytávka na přípravu pizzy. Kamenný povrch zaručí nepřilnavost a velmi věrně simuluje kamenné pece, ve kterých se původní italské pizzy dělávaly.

Grilovací pekáče

Hodí se skvěle na přípravu objemnějších potravin. K některým lze dokonce pořídit i poklici, která usnadní přípravu časově náročnějších jídel.

Co vyčlenit z běžného nádobí?

  • Misky a mísy - počítejte s velkým množstvím příloh, ať je to pečivo, zelenina nebo různé dipy a omáčky, všechno budete potřebovat do něčeho dát.

  • Talíře - pokud někoho hostíte, hodí se, když jsou všechny talíře stejné a hlavně čisté. Není od věci je nechat např. v troubě nahřát, aby vám servírované pokrmy zbytečně neodevzdávaly teplo do nádobí.

  • Příbory - těch není nikdy dost, naopak při grilování je jich věčný nedostatek. Protože dominantou všech grilovaček bývají především steaky, nezapomeňte na zubaté steakové nože! 

Jak se o grily starat

Pokud investujeme do věci, jakou je gril, rozhodně nechceme, aby nám po pár měsících odešel. A už vůbec nechceme, abychom kvůli špatné hygieně připravovali jídla méně chutná až téměř toxická. Proto je potřeba se umět o něj správně postarat a vědět, jak, a také jak často, ho čistit.

Jsou postupy, které lze aplikovat na jakýkoli druh grilu, jiné jsou specifické právě pro jeden. Napřed si povíme, co je třeba dělat vždy, a potom vypíchneme důležité odlišnosti u jednotlivých typů.

Uskladnění

Pokud mimo sezonu váš gril dobře neuskladníte, může se stát, že té další už se nedožije. Minimálně ne celé. Základem je, aby byl pod střechou a v suchu. Vlhké sklepy nejsou příliš ideální variantou. Není od věci, pokud jinou variantu nemáte, použít např. pytle na odpadky, do nichž celý gril zabalíte, aby na něj nekapalo. Pokud ovšem hrozí nebezpečí zapaření, raději od toho upusťte.

V dnešní době plné možností existují i specializované ochranné vaky, které slouží k ochraně vašeho grilu a prodloužení životnosti. Distribuují je přímo výrobci grilů na míru svým výrobkům.

ochranny obal na gril weber

Čištění během grilování

Tál (grilovací plochu) nebo rošt byste ideálně měli čistit  po každé várce sundané z grilu. Nejpozději však při střídání surovin. Tzn. dodělám maso, vyčistím rošt, jdu dělat zeleninu. Pokud byste jej nečistili, zůstávaly by vám tam zbytky jídla, které by nejen ovlivňovaly chuť, ale také by se přepalovaly a další pokrmy by byly čím dál nezdravější.

Pokud má váš gril poklop, ani ten nezapomínejte vyčistit!

Kartáčky

Povrch grilu

Materiál štětin

smalt

mosaz (jednorázově ocel)

litina

ocel

nerez

ocel

 

Čištění po grilování

Pokud uklidíte špinavý gril, jen velmi těžko ho budete jindy čistit. Dejte si tu práci a vždy jej po grilování pečlivě a kompletně vyčistěte. Každý druh sice žádá něco lehce odlišného, ale každý musíte kompletně odmastit a umýt. Vždy se ujistěte, že vám v grilu nezůstala voda, aby nezačal rezivět. Elektrické a plynové grily usušíte jednoduše tak, že je necháte jet "naprázdno", jinak stačí gril nezavírat a nechat přirozeně vyschnout.

Pokud se rozhodnete pro chemickou pomoc, nezapomínejte, že na grilu děláte jídlo, takže byste přípravky měli volit tak, aby nebyly zdraví škodlivé. Savo určitě není vhodný adept.

Specifika čištění jednotlivých druhů

  • Grily na dřevěné uhlí - krom klasického čištění, jak jsme si uvedli, je potřeba po každém grilování pečlivě vysypat všechny zbytky uhlí a vymést zásobník. Jinak by se mohlo stát, že by zbytky uhlí začaly plesnivět a už by bylo neštěstí.

  • Plynové grily - tady jsou nejrizikovější hořáky. Abyste je zbavili nečistot, stačí je na pár minut zapnout na maximum a nechat to vypálit. Až gril opět vychladne, hořáky ještě očistěte. Nádobky na odkapávající tuk většinou nemá cenu čistit, mnohem jednodušší je je vyměnit, každopádně to rozhodně dělejte pravidelně. Očistěte také ventilaci a odtok tuku, to jsou nejrizikovější místa, co se týče usazenin.

  • Elektrické grily - než začnete cokoliv na elektrickém grilu čistit, napřed jej odpojte ze zdroje. Nechte jej vychladnout a klasickým způsobem, jaký jsme si popsali, očistěte. 

Jak na podpalování grilu?

Kdo je připraven, není zaskočen! Pokud umíte svůj gril správně nachystat, polovinu úspěchu máte zajištěnou. Jde o to, aby jídlo z něj bylo zdravé, chutné a aby gril jako takový nikoho neohrozil. Rizikovými faktory jsou malé děti a zvířátka. Pro někoho může být velký problém už podpal, pro něj tu máme radu...

Jak podpalovat gril?

Pokud s podpalováním míváte problém, nemusíte se vůbec za nic stydět. Není to totiž nic jednoduchého. Výrazně vám to ovšem usnadní následující postup:

  1. Otevřete veškeré průduchy na větrání, aby šlo k ohni dostatečné množství vzduchu.

  2. Poskládejte uhlí nebo brikety do tvaru kužele či pyramidy. Na výběru značky paliva si dejte záležet, nejlevnější volba vždy nemusí být ta nejlepší.

  3. Dovnitř vyskládaného útvaru umístíme podpalovač (noviny, podpalovací kostky) nebo polijeme tekutým podpalovačem a necháme minutu odstát.

  4. Zapálíme a necháme hořet.

  5. Jakmile se na palivu vytvoří šedá vrstva z popela, rozprostřeme jej tak, jak potřebujeme.

Jak podpalovat s komínovým podpalovačem?

Komínový podpalovač neboli startér je kovová roura s průduchy, do které se naskládá uhlí nebo brikety a drží konstantní tvar, díky čemuž se palivo snadněji zapálí.

zapalovaci set weber

  1. Otevřete veškeré průduchy na větrání, aby šlo k ohni dostatečné množství vzduchu.

  2. Nasypte asi polovinu paliva do startéru.

  3. Umístěte 2 kostky pevného podpalovače nebo nalijte kapalný.

  4. Dosypte palivo.

  5. Do ohniště dejte 2-3 kostky podpalovače, zapalte a postavte na něj válec s palivem.

  6. Jakmile bude palivo pokryto popelnatou vrstvou, vysypte obsah válce do ohniště.

Jak nachystat gril?

  1. Musíme jej umýt, aby na něm nebyly zbytky z předchozího grilování, ale ani např. prach nebo jiné nečistoty, ke kterým přišel při uskladnění.

  2. Umístěte gril tak, aby byl stabilní, nebyly v dosahu žádné předměty, které by mohly chytnout, a nejlépe tak, aby případný poletující popel nebo kouř nemířili na hosty.

  3. Zatopte a nechte gril rozpálit.

  4. Potřete grilovací plochu tukem.

Dál už jen grilujte, baštěte a užívejte si příjemného dne či večera. Nezapomínejte ale gril pravidelně uklízet a čistit!

GS_zapalovací komín

 

 

 

Díky podalovači Weber můžete grilovat za 15 minut!

1 Spodní rošt - nikoliv grilovací! 2 Na spodní rošt položíme 2 kostky podpalovače 3 Nasadíme komín s uhlím. Zapálíme podpalovací kostky  4 Uhlí se rozhoří a během 15 minut je připraveno na grilování 5 Pevně uchycený komín sejmeme a připravené uhlí nasypeme na rošt. Přípravíme na přímé či nepřímé grilování, nasadíme grilovací rošt a můžeme grilovat. 

 

Bezpečnost

Je jasné, že když se řekne gril, všem maminkám hrůzou vstávají vlasy na hlavě, protože už vidí, jak se na jejich dítko svalí, nebo se popálí nebo do něj přinejmenším narazí. Pánečkové si drží své pejsky zkrátka nejen kvůli podobným rizikům, ale i proto, že nechtějí, aby loudili nějaké jídlo. Jaké zásady je dobré dodržovat, aby se nikomu nic nestalo?

Výběr místa

Pokud gril dobře umístíte, můžete si alespoň zčásti oddechnout. Je potřeba vybrat prostor, kde je dostatek místa pro obsluhu grilu a snadnou manipulaci, ale zároveň je tam rovná podlaha, aby se gril neviklal, nejsou kolem stromy, jejichž listy by mohly vzplanout a není příliš blízko hodujících.

Fixace

Pokud máte gril na kolečkách, pokaždé se pečlivě ujistěte, že jste je kvalitně zajistili. Nemělo by se vám stát, že by začal popojíždět, nedej bože vám ujel úplně. Nejbezpečnější variantou jsou samozřejmě pevně ukotvené grily.

Kontrola "rizikových hostů"

Největší nebezpečí pro sebe sama samozřejmě představují děti a zvířata, především psi a kočky. Takové tvorečky vůbec nepouštějte z dohledu, je-li gril v provozu nebo ještě nevychladl. Těžko od nich můžete očekávat větší myšlenkové pochody. Pokud se grilování bez nich obejde, tím lépe.

Hořáky

U plynových grilů je nebezpečí neočekávaného vzplanutí v momentě, kdy jsou hořáky příliš znečištěny zbytky jídla. Tyto nečistoty se mohou snadno vznítit a nadělat veliké škody. Můžete se nepříjemně popálit vy jakožto obsluha grilu, spálí se vám jídlo nebo něco jiného v blízkosti grilu. Proto je potřeba před každým grilování hořák zkontrolovat, případně očisti.

Přípoj plynové lahve

Propanbutan je plyn vysoce hořlavý. Kdyby samovolně unikal do ovzduší, stává se z ní časovaná bomba a mohlo by dojít k velkému neštěstí. Proto vždy pečlivě zkontrolujte, jestli je lahev pořádně připevněná a plyn nikudy neutíká.

Gril pod stálým dohledem

Dokud gril úplně nevychladne, rozhodně ho nenechávejte bez dozoru. Náhoda je blbec, nikdy nevíte, co se může stát, zrovna vyletí kousek žhavého uhlíku, zapálí např. trávník a už je zle. Nebo se o něj někdo opře v domnění, že už vychladl, a spálí se. Je opravdu potřeba být obezřetní.

Co vše se dá grilovat

V dnešní době se již griluje prakticky cokoliv. Od rozmachu vegetariánství a veganství se mezi maso dostává na gril také velké množství zeleniny, především jde o cukety, lilky, papriky, kukuřici, řepu atd. Grilují se samozřejmě také ryby nebo klobásy a párky. Není také žádným problémem udělat si grilovaný hermelín, tofu a do módy přichází i grilované kozí či ovčí sýry. Tyto se podávají nejčastěji s brusinkami. Grilovat můžete i ovoce, připravit si pizzu nebo soufflé. Připravujeme i sekce recepty na gril a nyní jen malá upoutávka:-) 

camembert na gril

2 Recepty od Chefparade: 

Pražma královská na grilu

Ingredience:

• 1pražma 400–600g
• citron
• olivový olej
• česnek
• tymián

Postup: Pražmu očistíme, zbavíme šupin, případně vykucháme. Do břišní dutiny vložíme snítek tymiánu, česnek, plátek citronu. Rybu osolíme a potřeme olivovým olejem. Tělo ryby nařízneme šikmo tak, aby se lépe propeklo.
Pak na grilu opečeme cca 10 minut z každé strany (dle velikosti). Pokapeme citronem a podáváme.

Grilovaná zelenina

Ingredience:

• 1 lilek
• 2 cukety
• 4 červené papriky
• sušené rajčata
• čerstvá rukola
• olivový olej

Postup: Na grilovací pánvi opékáme po obou stranách kolečka lilků a cuket.
Papriky na tlustší nudle.
Vše naskládáme na mísu, dozdobíme nasekanými sušenými rajčaty a rukolou. Pokapeme olejem.
Dochutíme solí a pepřem.
Tip:
Skvělým doplňkem ke grilované zelenině je česneková omáčka – majonéza rozředěná zakysanou smetanou, ochucení tvoří česnek utřený se solí a sekaná plochá petrželka. 

TaháK pro začátečníky

Níže najdete tazbulku se základními informacemi, co a jak grilovat.

 

 Pokrm Hmotnost, tloušťka Žár Doba grilování
 Hovězí maso      
 Biftek 2,5 cm velký Rare: 5 min
Medium: 8 min
Well-done: 13 min
 Karbanátky 1,8 cm velký 6 - 8 min
 Špíz 2,5 cm velký 6 - 8 min
 Pečeně 1,5 kg rožeň 2 - 3 hod
 Jehněčí maso      
 Steak z kýty 1,8 cm střední 10 - 15 min
 Kotlety 2,5 cm střední 10 - 15 min
 Špíz 2,5 cm střední 10 - 15 min
 Vepřové maso      
 Kotlety 2,5 cm střední 15 - 18 min
 Špízy 2,5 cm střední 12 - 15 min
 Žebírka   střední 6 - 15 min
 Párky silné střední 8 - 10 min
 Pečeně 1,5 kg rožeň 120 - 180 min
 Kuřecí maso      
 Celé kuře 1,5 kg rožeň 60 - 90 min
 Čtvrtky   střední 30 - 35 min
 Prsíčka bez kosti   střední 10 - 15 min
 Stehna   střední 25 - 30 min
 Špízy   střední 6 - 10 min
 Kachní maso      
 Celá kachna 2,5 cm rožeň 75 - 100 min
 Půlka kachny   střední 35 - 45 min
 Prsa bez kosti   střední 15 - 20 min
 Ryby      
 Velká ryba celá 2,5 - 4,5 cm střední / mírný 10 min x 2,5 cm *
 Malá ryba celá 0,5 - 1 kg velký / střední 12 - 20 min
 Řízky či filety 2,5 cm střední 6 - 10 min
 Špízy 2,5 cm střední 5 - 8 min
 Krevety neloupané jumbo střední 6 - 8 min
 Krevety vyloupané jumbo střední 4 - 6 min
 10 minut na každé 2,5 cm tloušťky ryby

 

 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.