Čokoláda: 12 důvodů, proč ji milovat

Datum: 15.3.2016

Proč všichni milují čokoládu? Protože chutná božsky, je zdravá, způsobuje dobrou náladu… Těch důvodů je nepočítaně. Ale jak může být zdravé něco, co je tak kalorické? Vybrali jsme pro vás důvody, proč čokoládu jíst bez obav, a navíc 7 čokoládových zajímavostí.

Proč je čokoláda zdravá?

  1. Všechny druhy čokolády obsahují draslík a vápník, což jsou prvky nezbytné pro život a společně umožňují zdravý vývoj organismu. Čokoláda působí antioxidačně a chrání lidské tělo před účinkem volných radikálů a tím před rakovinou. Dokonce má afrodiziakální účinky.
  2. Každodenní konzumace tmavé (hořké) čokolády s co nejvyšším podílem kakaa prokazatelně snižuje riziko srdečních onemocnění o celou třetinu. Tomu říkáme pádný důvod dávat si čokoládu každý den!
  3. Čokoláda kupodivu chrání před zubním kazem a působí v ústech protizánětlivě.
  4. Uměřená konzumace kvalitní čokolády prodlužuje život a nevede k obezitě.
  5. Čokoláda dokonce může zachránit život. Obchodník s čokoládou, který kvůli důležitému obchodu zmeškal odjezd Titaniku, by mohl vyprávět…

čokoláda

7 nejzajímavějších faktů o čokoládě, které (možná) nevíte

  1. Nejúspěšnější obchod s čokoládou je na letišti v Bruselu.
  2. V USA se sní každou vteřinu na 50 kg čokolády.
  3. Asi největším milovníkem čokolády v historii byl aztécký vládce Montezuma II. Každý den vypil přes 50 šálků horké čokolády.
  4. Čokoláda je pro psy a kočky jedovatá; smrtelná dávka pro člověka je asi 11 kg čokolády. Vyrábějí se ale čokolády vhodné pro domácí mazlíčky.
  5. Víte, proč se čokoláda rozpouští v ústech? Je to jediná jedlá ingredience, která se rozpouští při teplotě nižší, než má lidské tělo.
  6. Čím dál populárnější je nejen bio čokoláda (ta pochází z ekologického zemědělství a její výroba nezatěžuje přírodu), ale i fair trade čokoláda (která podporuje místní pěstitele a výrobce čokolády). Vždyť jen čokoláda Seed and Bean už překročila 3 milióny prodaných kusů.
  7. Čokoláda se dokonale snoubí s vínem. Dnes se vyrábějí speciální druhy čokolády pro kombinování s různými druhy vín. Třeba sytá hořká čokoláda se výborně hodí k plným červeným vínům.

Druhy čokolády a na co je použít

Podle barvy a podílu kakaa rozlišujeme 4 druhy čokolády. Ten čtvrtý možná ani neznáte. Každý z nich můžete s velkým požitkem mlsat, ale dají se využít i při pečení, vaření, potahování dortů, dělají se z nich úžasné dezerty. A možná objevíte jednu báječnou věc jménem čokoládová fontána.

Tmavá čokoláda

Nebo jinak řečeno hořká (nebo černá) čokoláda. Obsahuje 35 až 100 % kakaa; čím více, tím je tmavší. Neobsahuje mléko. Je nejzdravější čokoládou vůbec a její konzumaci (v přiměřené míře) doporučují i výživoví poradci. Kromě mlsání ji využijete při pečení, zdobení dortů nebo na čokoládové suflé.

Mléčná čokoláda

Říká se jí také hnědá čokoláda. Obsahuje navíc sušené mléko a nejčastěji 35 až 65 % kakaa. Je zřejmě nejoblíbenějším druhem čokolády, protože její chuťové tóny jsou vyvážené. S úspěchem ji využijete v čokoládovém těstě, na muffiny, cupcakes nebo polevu na dorty.

Bílá čokoláda

Neobsahuje kakao, ale jen kakaové máslo, proto má bílou barvu. Technicky vzato to vlastně vůbec není čokoláda. Konzistencí se podobá mléčné čokoládě a má typickou, velmi sladkou chuť. Často je ochucená vanilkou nebo má mléčnou příchuť. Pokud potřebujete čokoládovou polevu bílé barvy, je tou správnou volbou.

Blond čokoláda

Blonďatá čokoláda je zatím raritou. Bylo potřeba vytvořit zcela nový název, protože blond čokoláda není bílá. Na rozdíl od ní chutná blond čokoláda jemně sladce. Název je odvozený od její zlatožluté barvy, která je zdůrazněná karamelem. Nevšední kulinářský zážitek!

cokolada-fakty

Čokoláda existuje v tekuté formě jako horká čokoláda (tak byla ostatně po 90 % svojí historie výhradně konzumována), je i raw čokoláda (při její výrobě se nepřesahuje teplota 42˚C), čokoláda s nejrůznějšími příchutěmi (např. anglické slaniny), různé čokoládové tyčinky, čokoláda do čokoládové fontány a pro namáčení ovocného fondue, kakaový prášek do pečených i nepečených dortů a na zdobení, čokoládové pecičky (z nich se často vyrábějí čokoládové bonbony, tzv. pralinky)… Vybere si každý.

Jak poznat kvalitní čokoládu

  1. Vybírejte čokolády od firem, které jsou vyhlášené kvalitou svých produktů (čokoláda Callebaut, Valrhona, Seed and Bean, Green&Black´s nebo kakaový prášek či instantní horká čokoláda Van Houten).
  2. Sledujte údaje na obalu. Důležité je, odkud pochází kakao použité na výrobu čokolády, obsah kakaa i to, co čokoláda neobsahuje. Kvalitní čokoláda obsahuje pouze kakaové máslo, nikdy ne tuk! A samozřejmostí je absence jakýchkoli éček nebo aromat (kromě vanilky).
  3. Nekupujte levné čokolády. Za málo peněz kvalitní čokoládu prostě nevyrobíte. Vybírejte tu, která stojí zhruba od 70 Kč výše.
  4. Nechte si poradit. Osobní doporučení milovníka čokolády je dostatečnou zárukou kvality.

 Bílá čokoláda Callebaut 1 kgMléčná čokoláda Callebaut 300 gKakaový prášek Valrhona 250 g