Co nezapomenout při přípravě steaku?

Hovězí steaky se samozřejmě liší v závislosti na části, ze které maso pochází. Některé postupy při přípravě jsou však pro všechny steaky společné a vyplatí se na ně pamatovat. Vaše chuťové buňky to zaručeně ocení.

handHovězí maso na steak nikdy neomývejte vodou. Vždy ho po vybalení pouze otřete papírovou utěrkou. Než půjde steak na gril nebo na pánev, nechte ho odstát, aby dosáhl pokojové teploty.

 

two-fingersNež dojde k tepelné úpravě, bývá lepší odstranit ze steaku bylinky a kusy česneku, které na něm ulpěly při marinování. Ty by se totiž mohly později připalovat.

 

propeceni steaku milujusteak.cz

 

three-fingers

Ať už děláte steak na grilu, nebo v pánvi, vždy ho pokládejte až na řádně rozpálený povrch. Steak byste z pánve neměli odtrhávat násilím. Až bude připravený k otočení, pustí se sám. Maso nikdy nepropichujte, abyste nepřišli o jeho šťavnatost.

 

hand (1)Když je steak hotový a sundáte ho z pánve, nechte jej ještě několik minut "odpočívat" na prkénku. Ustálí se v něm šťávy a nebudou při krájení vytékat.

 

hand_1Na pánvi nikdy nedělejte větší množství steaků. Místo rychlého zatažení by se mohly dusit a to je nežádoucí.

 


propečenost steaku pomocí rukou

Promačkejte bříško dlaně a :

  • spojte ukazováček a palec = rare
  • spojte prostředníček a palec = medium
  • spojíte prsteníček a palec = well

test propečení milujusteak.cz

 

propečenost steaku pomocí TEPLOMĚRU

  • 37 - 45°C = blue rare
  • 45 - 55°C = rare
  • 60°C = medium rare
  • 63°C = medium
  • 67°C = medium well
  • 73°C = well done
  • 83°C = very well done

 

Více zajímavých tipů a receptů najdete na blogu milujusteak.cz

Digitální teploměr Profi Küchenprofi
LotusGrill Orange Chef nůž Raymond Blanc 20 cm Kuchyňské prkénko dřevěné Raymond Blanc