Chuť a vůně Asie aneb asijské pokrmy u vás doma.

Datum: 19.9.2016

Asijská jídla jsou čím dál více populární, jak po celém světě, tak i u nás, díky rychlé přípravě a zachování velké spousty vitamínů. Asijská kuchyně se v zásadě dělí na tři hlavní oblasti a tou je Vietnam, Thajsko a  Japonsko zastoupené oblíbeným pokrmem Sushi. Chtěli byste si v pohodlí svých domovů připravit tyto exotické pokrmy, ale bojíte se, že nemáte potřebné vybavení? Nevadí. My vám rádi poradíme.

Vietnamská kuchyně

Hlavní ingrediencí vietnamské kuchyně je rybí omáčka, která nádherně propojí všechny chutě (slanou, sladkou, kyselou, hořkou) a vytvoří dokonalou harmonii. Připravte si doma například tradiční vietnamskou polévku Pho nebo jarní závitky. Na polévku budete potřebovat koření: badyán, kardamom, celý pepř, hřebíček, skořici. Nelekejte se, není to chyba, opravdu používají koření, ze kterého my pečeme perníčky. S kořením se promísí chuť a vůně masa a morkových kostí a uvidíte, jak budete mile překvapeni. Vyberte si u nás dostatečně velký pekáč a hrnec s poklicí a můžete se do tohoto netradičního receptu pustit. A jak na jarní závitky? Jednoduše! Rýžový papír smočíte ve vodě a plníte jej najemno nasekanou mrkví, okurkou, bambusovými klíčky, vařenými krevetami a dalšími rozmanitými ingrediencemi, podle chuti. Vaší fantazii se meze nekladou. Hlavně ať je to barevné a ať si pochutnáte.

vietnam III

Přípravit Sushi doma je hračka!

Kdo by neměl rád tento zdravý delikátní pokrm? Nemusíte na něj chodit jen do nejlepších asijských restaurací. S nezbytným vybavením to zvládnete hravě i doma! Překvapte své přátele a připravte na večírek neokoukané občerstvení v podobě sushi. Budou nejen nadšeni z nových chutí, ale především budou obdivovat vaše kuchařské umění. Vyzbrojíme vás rýží na sushi, rýžovarem, bambusovou podložkou, mořskými řasami, sezamem i kvalitní sójovou omáčkou.

uramaki sushi

Máme pro vás průvodce domácí přípravou Sushi. Nebo se v naší škole vaření můžete přihlásit na  kurz přípravy sushi a už vám nic nebrání popustit svou uzdu fantazie a připravit si  skvělé Maki, Uramaki či Nigiri. A co by to bylo za sushi bez perfektního jídelního servisu? Máme pro vás zbrusu novou japonskou keramiku Made in Japan, roztodivných tvarů, která hýří všemi barvami a všechny kusy jsou ručně vyráběny. Vytvořte si jedinečnou kolekci nádobí, která uchvátí každou návštěvu. A nezapomeňte na jídelní hůlky a další krásné doplňky!


sushi I_1

Uvařte si pravé thajské kari v pohodlí svých domovů.

Že jste tam nikdy nebyli? Nevadí! Přeneste se ve své kuchyni až do dalekého Thajska jen za pomocí dosud nepoznaných chutí. Uvařte sobě a své rodině pravé thajské kari. Rozlišujeme tři základní kari (zelené, červené a žluté) podle barvy a ingrediencí obsažených v tzv. kari pastách, jež tvoří základ těchto pokrmů. U nás si můžete vybrat pastu podle toho, na jaké kari máte zrovna chuť. Poctivé kari se rovněž neobejde bez kokosového mléka a dostatečně velké wok pánve. Doplňte jej jasmínovou rýží a servírujte na miskách v přírodních tónech s nepravidelným okrajem. A již první sousto vás přenese přes oceán až do dalekého Thajska. Nevěříte? Tak to vyzkoušejte a uvidíte.

thajsko I_1

Co budete potřebovat na asijskou kuchyni?

Obecně pro přípravu asijských jídel musíte mít kvalitní ostrý nůž, abyste mohli nakrájet maso na drobné kousky a zeleninu na tenké nudličky. To se neobejde bez dostatečně velkého pevného prkénka a samozřejmě pánve wok, která je pro toto gurmánské zákoutí typická. Právě díky wok pánvi můžete připravovat jídlo velmi rychle a zachováte v něm maximum zdraví prospěšných látek. Teplo se rozvádí po celé ploše pánve tradičního vypouklého tvaru a díky nepřilnavému povrchu nemusíte používat téměř žádný olej. Ingredience, které jste si předem nakrájeli na malé kousky, se pak v mžiku prohřejí a vy můžete servírovat. Ze surovin se vám bude určitě hodit sójová a rybí omáčka, rýžový ocet, skleněné nudle, rýžový papír, rýže a další ingredience podle konkrétního receptu.

 sushi setthajsky balicekbalicek vietnam_1

Přejeme vám dobrou chuť.  可口

thajske cervene kari