Přestavujeme 8 základních druhů pánví. Víte, jak vybrat tu pravou?

Pánev nechybí v žádné domácnosti a ta kvalitní by měla být základním stavebním kamenem úplně každé kuchyně. Není však pánev jako pánev. Existuje množství tvarů a druhů pánviček zhotovených z různých materiálů se speciálním určením. Víte, na co se která pánev hodí nejlépe? Jaké značky pánví jsou synonymem kvality?

 

 

pánve

1) Nerezová pánev

Výhody:

  • Je vhodná k přípravě jakéhokoli jídla
  • Pevná
  • Odolná
  • Může se mýt v myčce
  • Základní typy jsou velmi dobře cenově dostupné

 

Nevýhody

  • Ne zcela dobrá vodivost a rozložení tepla

 

Co je tedy lepší?

Můžete si koupit pánev v lepší kvalitě, která bude pochopitelně i dražší se zabudovaným měděným anebo hliníkovým vnitřním jádrem, které zlepšují tepelnou vodivost. Cena vám bude vykompenzována velmi dlouhou živostností pánve.

Náš tip: Servírovací pánev Vitaliano Rosso Silit

Tato pánev ze série Vitaliano je dokonalým pomocníkem při dušení, smažení a servírování pokrmů. Zapůsobí na vás poutavou sytě červenou barvou a oblými hranami. Perfektní vzhled není však to jediné, co vám tato funkční pánev může nabídnout. Oceníte především odolný dlouhotrvající materiál v kombinaci nerezová ocel a Silargan®, který má neporézní povrch, díky čemuž je velmi trvdý a odolá poškrábání. Pánev se skvěle hodí na smažení při vysokých teplotách a na zapékání v troubě. Úchopy jsou pohodlnéa jsou vyrobeny z žáruvzdorného materiálu. Pánev můžete použít nejen při vaření, ale díky jejímu úchvatném tvaru a designu, v ní můžete jídlo i servírovat. Je rovněž vhodná pro skladování jídel v lednici. A tou největší výhodou je samozřejmě úspora energie, dle výrobce až o 60 %.

3 základní parametry: 

  • Je vhodná do myčky
  • Je vhodná na elektriku, plyn, indukci i sklokeramiku
  • Je vhodná do trouby

pánev silit _1

Náš tip: Hluboká pánev s poklicí Anolon

V Anolonu vsadili u této pánve z nerezové oceli na minimalismus a univerzalitu, neboť ji lze využít též jako kastrol. Vnější strana je vyrobena z magnetizované vrstvy nerezové oceli, což jí umožňuje i vaření na indukční desce, o výborný rozvod tepla se postará hliníkové jádro. Vnitřek pánve je z nerezové oceli, která chuť jídla nikterak neovlivňuje. Pohodlnou manipulaci s pánví vám umožní patentovaná, do rukou padnoucí, rukojeť SureRest®. Díky skleněné poklici budete mít průběh přípravy jídla vždy hezky pod kontrolou.

pánev analon

Co je nám sympatické: cena a doživotní záruka.

3 základní parametry: 

  • Je vhodná do myčky
  • Je vhodná na elektriku, plyn, indukci i sklokeramiku
  • Je vhodná do trouby

 

Náš tip číslo: Pánev Comfort Ceradur Profi WMF

Pánev Comfort CeraDur Profi vám bude každý den sloužit při přípravě steaků, ryb, zeleninových pokrmů, ale výborně se na ní budou smažit i omelety, slanina, volská oka... Vaší fantazii se meze nekladou. Tato pánev vás uchvátí svou všestranností a jednoduchostí použití. Její tělo je vyrobeno z kvalitní nerezové oceli Cromargan® a vnitřní vrstva je potažena materiálem CeraDur® na keramické bázi. Cromargan® je teplotně odolný až do 400 °C a exelentně vede teplo. Díky tomuto povrchu můžete vařit bez tuku, aniž by se vám jídlo připálilo. Pánev se velmi snadno udržuje, stačí ji jen otřít vlhkým hadříkem. Rukojeť se při vaření nezahřívá a zajišťuje pohodlný bezpečný a úchop. Tuto pánev si tak oblíbíte, že již nebudete chtít používat žádnou jinou.

panev wmf

3 základní parametry: 

  • Není vhodná do myčky
  • Je vhodná na elektriku, plyn, indukci i sklokeramiku
  • Je vhodná do trouby

2) Měděná pánev

Výhody

  • Má výbornou tepelnou vodivost
  • Jídlo připraví rovnoměrně.

 

Nevýhody

  • Reaguje s kyselými nebo alkalickými potravinami, které pak mohou chutnat po kovu.
  • Na světlých surovinách, jako jsou třeba vejce, se mohou vytvořit šedé pruhy, což mimo jiné znamená, že zkonzumujete i malé množství mědi. Příležitostně to až takový problém není, ale nemělo by se tak dít pravidelně.
  • Měď je také velmi náročná na leštění a údržbu, což je relativně drahé.

 

Co je tedy lepší?

Hledejte měděné pánve s vnitřkem z nerezové oceli nebo cínu, získáte tak od každého to nejlepší: perfektní tepelnou vodivost, bezpečnost a univerzálnost použití.


Co je dobré vědět o měděné pánvi? 

Nechte pánev vychladnout, než ji začnete mýt. Myjete-li ručně, ihned vysušte jemnou utěrkou dosucha. Nepoužívejte drátěnku a agresivní čističe. Po čase se na vnější straně vytvoří patina, která ale nemá vliv na funkčnost pánvičky. Abyste udrželi vnějšek stále hezký a lesklý, používejte leštěnku na měď anebo kombinaci citrónové šťávy a soli.


 Náš tip: Měděná pánev Ruffoni

Měděná pánev z kolekce Symphonia Cupra je ručně tepaná pánev od firmy Ruffoni, která je proslulá právě ruční výrobou vysoce kvalitního měděného nádobí. Vnitřní strana sestává z nerezové oceli 18/10, přičemž jádro pánve je hliníkové. Vysoce kvalitní měď o tloušťce 2,3 mm rovnoměrně rozvádí teplo ode dna až po strany pánve přesně tak, jak vyžadují profesionální kuchaři. Nerezová ocel činí vnitřek pánve oslnivě lesklý, pevný, praktický, hygienický a lehce omyvatelný. Pánev je vysoce odolná proti poškození. Lze používat i na indukci, ale pouze s adaptačním diskem. Postříbřená rukojeť korunuje krásu precizního zpracování tohoto ušlechtilého kousku.

panev ruffoni

Co je nám sympatické: punc luxusu a jedinečného zpracování, doživotní záruka. 

3 základní parametry: 

  • Není vhodná do myčky
  • Je vhodná na elektriku, plyn i sklokeramiku
  • Je vhodná do trouby

3) Hliníková pánev

Výhody

  • Perfektní tepelná vodivost
  • Lehký materiál.
  • Cenově dobře dostupné.

 

Nevýhody

  • Stejně tak jako měď je i hliník vysoce reaktivní na kyselé a alkalické potraviny.
  • Je to velmi měkký materiál a má tendenci se při vyšších teplotách vlnit
  • Lehce se poškrábe, což může mít také negativní vliv na zdraví

 

Co je tedy lepší?

Anodizovaný hliníkový povrch, který řeší většinu problémů, se kterými se kuchaři potýkají u pánví ze surového hliníku. Pánve z anodizovaného hliníku jsou dražší, než z čistého, nicméně je to lepší materiál. Pánve z anodizovaného hliníku se však o něco déle zahřívají než ostatní materiály, na druhou stranu jde o výborný vodič tepla (mnohem lepší než nerezová ocel), je vysoce odolný vůči poškrábání, a i když jde o lehký materiál, je velmi silný.

Náš tip: Pánve šéfkuchaře Raymonda Blanca

Francouzská restaurace Le Manoir aux Quat’Saisons si nedrží přes třicet let dvě Michelinské hvězdy jen tak pro nic za nic. Je to především práce šéfkuchaře světového formátu Raymonda Blanca, který se rozhodl vložit své zkušenosti a poznatky do kolekce svého vlastního nádobí na vaření.

Jeho pánve o rozličných velikostech jsou vyrobeny právě z anodizovaného hliníku s nerezovým dnem, díky němuž je pánev použitelná na všech typech sporáků, včetně indukce.

S pánví se výborně pracuje, protože je lehká a dobře se drží díky rukojeti se silikonem. Hliník jako skvělý vodič tepla vám ušetří nejen čas, energii, ale také nervy, neboť jídlo se bude méně připalovat díky nepřilnavé vrstvě, která mimo jiné zabraňuje i poškrábání kovovými nástroji.

pánev raymond blanc

Co je nám sympatické: Raymond Blanc je zkrátka Raymond Blanc, to hovoří za vše a doživotní záruka.

3 základní parametry: 

  • Je vhodná do myčky
  • Je vhodná na elektriku, plyn, indukci i sklokeramiku
  • Je vhodná do trouby

4) Litinová pánev

Výhody

  • Odolná.
  • Cenově velmi dobře dostupná.
  • Zcela přirozenou vlastností je nepřilnavost.
  • Rovnoměrně rozvádí a udržuje teplo.
  • Jídlu dodává železo (což může být přínosem pro lidi trpící na nedostatek železa v těle).
  • Ideální pro pomalou přípravu a zapékání.

 

Nevýhody

  • Litina je také reaktivní a není vhodná pro kyselé potraviny.
  • Je těžká.
  • Dlouho trvá, než se zahřeje.
  • Trochu více času vám vezme čištění litiny a její údržba.
  • Při nedostatečné údržbě může zreznout.

 


Pozor! Jelikož je surová litina porézní materiál, nesmíte jej nechávat odmočit se saponátem. 


 Co je tedy lepší?

I když na pánve je surová litina vynikající materiál, spokojeni budete i se smaltovanou litinou, která má skoro všechny benefity surové litiny. Je to nereaktivní materiál, lehce se čistí a jeho zpracování může být překrásné.

Náš tip: Litinová pánev Provence od Küchenprofi

Küchenprofi to s litinou vážně umí a všechny jejich pánvičky jsou toho důkazem, a to nejen co se funkčnosti týče, ale také díky designu, který vyniká zejména svou nadčasovostí v podobě jemně vanilkového, ohnivě červeného či černé klasiky. Design byl vytvořen ve spolupráci s významným německým designérem Tassilo von Grolmanem. Jsou vyrobeny z vysoce kvalitní a tepelně odolné litiny potažené smaltem, která je vhodná na všechny typy vařičů včetně indukce. Ergonomicky tvarovaná rukojeť zajišťuje jednoduchou manipulaci s jinak relativně těžkým materiálem. S touto pánví můžete klidně zapékat i jídlo v troubě až do 250 °C.

 

 

pánev kuchenprofi

 

 

Co je nám sympatické: design, materiál a záruka 30 let.

3 základní parametry: 

  • je vhodná do myčky
  • je vhodná na elektriku, plyn, indukci, sklokeramiku i halogenový vařič
  • je vhodná do trouby

 

Když už vám obyčejná pánev nestačí

5) Palačinková pánev 

Palačinky uděláte samozřejmě na jakékoli pánvi, ale abyste dosáhli tenké a zkrátka perfektní palačinky, bude se vám jistě hodit pánev na palačinky přímo určená. Ideální je těžká nepřilnavá pánev okolo 16 cm v průměru na klasické palačinky či větší pánev o průměru 28 cm.

Tuto podmínku bezvýhradně splňuje litinová pánev na palačinky od Küchenprofi, která se hodí na všechny typy vařičů včetně indukce. Jednoduše se čistí a může se mýt v myčce na nádobí. Její průměr 28 cm umožňuje připravovat velké a chutné palačinky. Může se vkládat i do trouby a vydrží teploty do 250°C.

 

panev na palacinky kuchenprofi

 

6) Grilovací pánev 

Od grilovací pánve očekáváme, že vydrží velmi vysoké teploty. Nepotřebujete k tomu nic jiného, než kvalitní grilovací pánev a sporák – tedy žádné dřevěné uhlí nebo propan k podpalu, nemusíte se stresovat deštěm či počasím vůbec, komáry a podobnými typickými kaziteli grilování. Jaký je tedy ten nejvhodnější materiál? Odborníci se jednoznačně shodují na litém hliníku, litině nebo nerezové oceli. Povrch pánve může být buď hladký anebo žebrovaný.

2 osvědčené tipy na grilovací pánve

Grilovací pánev z litého hliníku Raymond Blanc s trojitou teflonovou vrstvou, která je vhodná do 180°C.

grilovaci panev raymond blanc

Litinová pánev od Küchenprofi, která vydrží teplotu až 250°C a je vhodná na všechny typy sporáků včetně indukce. Indukce je však problém u pánve Raymond Blanc, která není na indukci uzpůsobena.

7) Pánev Wok

Chcete-li zažít Asii na talíř, dopomůže vám k tomu pánev na to určená, kterou je, ano správně, wok. Je to univerzální varná nádoba s kulatým anebo s rovným dnem, která je nejčastěji používaným náčiním k vaření v Číně. Její nespornou výhodou je, že tuk vždy stéká dolů, a tak jej nespotřebujete tolik a jídlo bude ve výsledku méně kalorické.

Pánev s plochým dnem de Buyer 40 cm je vysoce odolná, pevná železná pánev, která je ošetřena proti korozi tzv. oxidací, což jí propůjčilo černomodrý odstín. Jeho ploché dno umožňuje univerzálnost použití na všech typech sporáků, a to včetně indukce. Tato pánev není vhodná do myčky.

Pánev s kulatým dnem, aneb když wok pánev, tak pořádná! Řeč je o této obří železné krasavici o průměru 76 cm. Ne každý s ní zvládne vařit a ne všude se tak podaří. Tato pánev je totiž vhodná pouze na vaření na otevřeném ohni. Moc se do domácnosti nehodí, nevlastníte-li speciální sporák, ale na chatě či u ohně s ní oslníte. Tato pánev bývá chloubou moderních restaurací a v Asii se dědí z generace na generaci. Není vhodná do myčky na nádobí. Vařit v ní a vidět v ní vařit je opravdovým zážitkem.

 wok pánev s uchy

8) Lívanečky jedině z lívanečníku Mineral B Element

Pánev Mineral B Element na lívance by se dala shrnout jedním jediným slovem, a to dokonalost. Takto precizně tvarované a pravidelné lívance jen stěží uděláte bez tohoto lívanečníku s průměrem 27 cm, na kterém najednou vytvoříte tři 10 cm lívance podobné jako vejce vejci, nebo snad lívanec lívanci? Víte co je krom lívanců na této pánvičce tolik super? Je vyrobena ze 100% přírodního materiálu, který je nejen ekologický, ale i recyklovatelný. Má speciální nepřilnavý povrch na bázi včelího vosku, který se používáním neopotřebovává, ale naopak zdokonaluje své vlastnosti. Pánev vám tak bude zrát, tedy měnit barvu do černa.

Pozor! Nikdy nemyjte tuto pánev v myčce na nádobí, narušili byste tak její jedinečné vlastnosti.  

lívanečník mineral b element de buyer

 

3 další tipy, které vás budou zajímat 

  1. Máte-li indukci, vždy se při koupi pánve dívejte, zda je pánev vhodná i na indukci.
  2. Některé pánve ze speciálních materiálů vyžadují zvláštní péči, jako je například litina, která potřebuje tzv. vypálit. Kvalitní pánev není laciná záležitost, proto si vše o konkrétním materiálu pečlivě prostudujte.
  3. Existují pánve s odnímatelnou rukojetí, což může být velmi praktické, zvláště dopékáte-li jídlo v troubě či chcete ušetřit místo v kredenci. Na druhou stranu to může skýtat nebezpečí opaření, nepřipevníte-li rukojeť zpět dostatečně správně. Vždy se proto dívejte po kvalitních pánvích s odnímatelnou rukojetí.

 

fragment pánve

Fragment pánve


5 věcí, které jste určitě nevěděli...

  1. Litina vašemu tělu dodá železo? Litina je skutečně jediným nádobím na vaření, které vám je schopno dodat určité výživové benefity. Uvolňuje totiž malé množství železa do jídla pokaždé, když v ní vaříte. Vařením v litinovém nádobí tak budete zlepšovat svůj zdravotní stav a procento tohoto vzácného, a často nedostatkového, minerálu.
  2. První litinové nádobí vyráběli Číňané už ve 4. století před Kristem.
  3. Bakterie nedokáží přežít na mědi, proto jsou často vodovodní kohoutky či kliky vyráběny z mosazi, která obsahuje 80 % mědi.
  4. Nerezová ocel je jedním z nejčastěji recyklovaným materiálem na zemi a přibližně 88 % světové oceli je recyklováno, přičemž dvě ze tří tun nově zpracované oceli pochází z recyklované.
  5. Při hledání pevnějšího materiálu na zbraně přišel hutník Harry Brearley v roce 1913 na to, že 13% chromová ocel od počátku jeho experimentování vlastně vůbec nezrezavěla. Pro tuto kombinaci se pak vžil název nerezová ocel.

 

 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.