1. Bílá mouka. Velký nepřítel štíhlé siluety. Naštěstí se dá poměrně úspěšně nahradit ovesnými vločkami, celozrnnou nebo pohankovou moukou, najemno nastrouhanou mrkví, rozmixovanými ořechy, fazolovým pyré…
  1. Bílý cukr. Slaďte stévií nebo alespoň hnědým či třtinovým cukrem. A nebojte se využít sladký potenciál ovoce.
  1. Máslo. Má úžasnou chuť, ale je bohužel příliš tučné. Nahraďte ho rozmixovaným banánem nebo avokádem.
  1. Smetana. Lze ji nahradit neslazeným kondenzovaným mlékem nebo kokosovým mlékem.
  1. Olej. Že se bez něj neobejde žádná bábovka? Omyl! Stejnou práci zvládne řecký jogurt.
  1. Čokoláda. Zní to neuvěřitelně, ale i tu lze nahradit, a to raw čokoládou z nepražených kakaových bobů, ve které nenajdete dokonce ani cukr. Chuť přitom rozhodně nepřijde zkrátka. Čokoládu například do palačinek můžete také nahradit mnohem zdravějším kaštanovým pyré.

 

čokoládovo-banánový raw dort


 

Proměňte svou kuchyň v cukrárnu s pomůckami na pečení od značky Cake Boss. Sladké pečení vám zaručí profesionální formy na pečení, vykrajovátka, zdobící sáčky a další příslušenství vhodné též na potahování a modelování. 

 

TIP: Čokoládovo-banánový dort od Sweet Secret of Raw.

  • 200 g datlí
  • 100 g vlašských ořechů
  • 250 g kešu ořechů
  • 1 banán
  • 1 lžička vanilky
  • 300 ml kokosového oleje
  • 300 ml vody
  • 130 g kakaa
  • 120 ml sirupu z agáve
  • špetka soli

 

Datlová pasta: Asi 80 g čerstvých vypeckovaných datlí a a 125 ml vody umixujte do hladka. (Pokud jsou datle moc suché, a tedy i tvrdé, namočte je před zpracováním do vody, klidně přes noc.)


Krusta: Do robotu dejte 100 g obou druhů ořechů a rozmixujte na jemno. Přidejte 1/2 hrnku právě udělané datlové pasty, půl banánu a čtvrt hrnku kokosového oleje a umíchejte do těsta, kterým vymažte formu.

Krém na dort: Umixovat zbytek kešu s 250 ml vody a 130 ml sirupu agáve. Kakaový prášek, zbytek datlové pasty, půl banánu, vanilku a špetku soli přidejte a rozmixujte teprve když máte krém naprosto hladký! Při nízké teplotě (do 45 stupňů) roztavte 300 ml kokosového oleje a utřete do maximálně hladké hmoty. Tu nalijte na krustu do dortové formy. Vanilku v prášku nebo 1 cm vanilkového lusku můžete nahradit přírodním vanilkovým extraktem.

CakeBoss-Logo_1Line-CMYK