14 tipů, jak využít olivový olej

14 tipu jak využít olivový olej

V roce 1954 vyšly revoluční vědecké studie, které bezpochyby potvrdily vliv stravování na lidské zdraví. Zabývaly se tím, z čeho se skládá strava středomořských států v porovnání se zbývajícími státy Evropy a jaký vliv to má na počet úmrtí na kardiovaskulární choroby. Pozornost byla zejména upřena na používání tuků ve stravě. Výsledky těchto studií byly překvapivé! Výrazně nižší úmrtnost na  kardiovaskulární choroby byly ve středomoří, kde se běžná strava skládá z velkého množství zeleniny, cereálií, luštěnin, ovoce a ryb s olivovým olejem jako hlavním zdrojem tuků. Od té doby se objevila celá řada studií prohlubující a potvrzující, že taková strava, která obsahuje velké množství olivového oleje přináší blahodárné účinky na lidský organismus.

Obsahuje totiž  97%  triglyceridů a volných mastných kyselin.  Z toho 60 - 83% tvoří mononenasycené mastné kyseliny (kyselina olejová), 5 - 22% polynenasycené a 13 - 20 % nasycené mastné kyseliny. Olivový olej je tak nejbohatším přírodním zdrojem mononenasycených kyselin.

Zbylé 3% tvoří rozmanité portfolio látek s antioxidačními vlastnostmi. Především se můžeme bavit o vitaminu E, jehož potřebu běžná konzumace olivového oleje pokrývá, polyfenoly a beta karoteny, které všechny mají velice silnou antioxidační schopnost (polyfenoly navíc i protizánětlivou). Jen pro pořádek, všechny tyto vlastnosti jsou typické pouze pro extra panenský olivový olej. U tepelně lisovaných olejů dochází k jejich degradaci, a to nejen z hlediska blahodárných účinků, ale také chuti a vůni.

 

Olivy, perly středozemí, jsou skutečně vzácným pokladem. Kromě vysoké koncentrace mononenasycených tuků a vitaminu E, jsou také dobrým zdrojem železa, mědi a vlákniny. A to jsme teprve na začátku, zajímá vás jak konkrétně tyto látky ovlivňují pozitivně lidské zdraví?

Blahodárné účinky olivového oleje

next Stop zánětům! Olivový olej jde na pomoc.

Velké procento z mononenasycených tuků tvoří kyselina olejová, jenž má prokazatelné pozitivní účinky na zdraví. Tvrzení vycházející z řady výzkumů, můžeme potvrdit publikovanou studií ve španělském časopise Nutricion Hospitalaria, která zdůraznila fakt, že kyselina olejová má silné protizánětlivé účinky a navrhla proto, že by se s její pomocí daly léčit zánětlivá onemocnění, například revmatoidní artritida.

next Olivový olej pro zdravé srdce

Kyselina olejová má i další zázračné účinky, podporuje funkci srdce. Pomáhá totiž v těle chránit zdravý cholesterol od poškození oxidací, tím nás chrání před kardiovaskulárními chorobami a podporuje  správnou činnost krevního oběhu. Nezanedbatelný je také fakt, že kyselina olejová preventivně působí proti vysokému tlaku.

next Rakovina před olivovým olejem raději utíká

Za zmínku stojí také přínos v podobě prevence proti rakovině. Podle odhadů amerického Mezinárodního institutu pro výzkum rakoviny, zaviní 35 procent všech onemocnění rakovinou v Evropě nesprávná výživa, zejména kvůli konzumaci špatných nasycených tuků. Studie ukázaly, že větší výskyt rakovinového onemocnění můžeme pozorovat v severních a středních státech Evropy, než v zemím okolo  Středozemního moře, kteří ve stravě hojně používají olivový olej.

next Olivový olej snižuje riziko cukrovky

Extra panenský olivový olej je podle italských vědců přírodním lékem na cukrovku, který dokáže preventivně snižovat riziko výskytu cukrovky a u pacientů, kteří trpí touto nemocí snižuje riziko sekundárních komplikací. Římská univerzita La Sapienza prokázala, že toto "tekuté zlato" snižuje koncentraci glukózy v krvi (glykémie) a naopak zvyšuje koncentraci inzulínu v krvi (inzulinémie) u zdravých osob.

next Hledáte elixír krásy? Zkuste olivový olej

Olivový olej není pouze jednou z nejoblíbenějších středomořských ingrediencí při přípravě pokrmů, nebo jen významným zdrojem blahodárných účinků pro naše zdraví. Jeho všechny příznivé charakteristické vlastnosti sahají daleko dál. Mimořádnost olivového oleje objevili již starověcí Řekové, kteří tento olej používali nejen jako potravinu, ale také v péči o vlasy i pokožku. Inspirujte se starověkými recepty na krásu a vyzkoušejte je také! Ptáte se jak?

next Jako čístící peeling na pleť

Nemusíte kupovat drahé kosmetické výrobky, když nám příroda nadělila zázrak jménem olivový olej. Smíchejte lžíci olivového oleje se šťávou z půlky citronu, přidejte lžičku třtinového cukru a důkladně promíchejte. Naneste na pleť a lehce promasírujte, poté umyjte a dosucha otřete. Uvidíte, jak bude vaše pleť krásná a hebká.

next Jako hloubkovou masku na vlasu

Ani vaše vlasy nepotřebují drahé výrobky, postačí jim zábal z olivového oleje aplikovaný hodinu před mytím vlasů. Vmasírujte olej do vlasů, zaměřte se hlavně na střední délky a konečky vlasů a nechte působit alespoň 10 minut. Poté důkladně opláchněte a uvidíte, že vašim vlasům dodá výživu jako nejlepší přípravky z kadeřnictví, a to s minimálními náklady a bez chemie.

next Jako odličovač make-upu

Pokud vám zrovna doma došel odličovač make-upu, v nouzových případech můžete sáhnout pro olivový olej.  Poslouží vám pro odlíčení dlouhotrvajícího i voděodolného nalíčení, stačí jen nanést pár kapek na vatový tampón a odstranit make-up z pleti. Dejte ale pozor, aby se olej nedostal do očí!

next Jako pomocník pro krásné zuby

Olivový olej se podívá „na zoubek“ i ústním problémům: při pravidelné masáži dokáže olivový olej zpevnit a posílit dásně. Pokud jím budete potírat zuby, odstraníte stopy kávy, čaje, červeného vína a nikotinu a chrup krásně vybělíte.

FB_kampane_carousel_olivove_oleje_all

next 5 tipů navíc, jak s olejem (ne)zacházet

Extra panenský olivový olej není jen tak ledajaký, a proto bychom se k němu měli i tak chovat. Je chutný, zdraví prospěšný a také dost drahý. Neničte ho proto špatným skladováním ani používáním. Podívejte se raději na 4 tipy, jak s olejem zacházet.

next 1) Vždy kupujte olej v tmavých lahvích

Při výběru olivového oleje myslete na to, že kyslík a ostré sluneční světlo oleji neprospívá. Ve chvíli, kdy se vzduch nebo světlo dotkne oleje, může začít žluknout a tím ztrácí svou kvalitu. Doporučujeme proto vybírat oleje balené v tmavě zabarvených skleněných lahví, opatřených dostatečně těsnícím uzávěrem. Alternativou k tmavým láhvím jsou pak oleje v kanystrech. Ty jsou ideální pro větší restaurace, ale i pro domácnosti, které používají olivový olej často při svém vaření.

next 2) Neukládejte olej v blízkosti sporáku nebo okna

Teplo, ať už od sporáku nebo ze slunečních paprsků, ubírá oleji na kvalitě. V případě, že je olej skladován v teple, začne se mu zhoršovat chuť a aroma. Co ale víc? Postupně se z něho začnou vytrácet výživové hodnoty. Umístěte proto raději olej do horních pater chladničky nebo studenější spíže, dobře mu bude tam, kde je teplota od 7 do  20 °C.

next 3) Neskladujte olej přilíš dlouho

Jako každá ingredience i olivový olej má svou trvanlivost, což je nejdéle 24 měsíců ode dne lisování. Tato informace, datum lisování, musí být vždy uvedena na etiketě. V případě delšího stáří oleje může začít žluknout a v tu chvíli je nevhodný pro konzumaci, navíc má charakteristickou vůni a nepříjemnou chuť. Proto doporučujeme nekupovat zbytečně olej do zásoby.

next 4) Jemný olej na vaření nepatří

Ochucené, extra panenské olivové oleje, ty které mají jemnou příchuť ovoce, bylinek, květin nebo trávy, byste měli používat pouze jako dokončovací olej ve studené kuchyni. Uchráníte tak jeho typické aromatické vlastnosti, které podpoří chuť těstovin, bruschetty nebo studených salátů.

next 5) Používejte kvalitní olivový olej kde se jen dá!

Po přečtení tohoto článku by vám už mělo být jasné, že olivový olej je zázračná potravina. Udělejte tedy něco pro své zdraví i chuťové buňky a používejte olivový olej tak často, jak to jen půjde ;-).

FB_kampane_carousel_olivove_oleje_633  FB_kampane_carousel_olivove_oleje_733  FB_kampane_carousel_olivove_oleje_636  FB_kampane_carousel_olivove_oleje_7725

Chcete se dozvědět více o olivovém oleji? Odkud pochází, jak se vyrábí a podobně? Vše se dozvíte v následujícím článku!

OLIVOVÝ OLEJ: JAK VYBRAT TEN SPRÁVNY?

 

chuti a vůni