10 druhů hovězího steaku. Znáte je všechny?

Datum: 25.2.2016

V restauracích se můžete setkat s různými názvy steaků. S námi snadno proniknete do tajů jejich názvosloví a tak poznáte svůj hovězí steak.

 

Hovězí steak a jeho druhy

Hovězí steaky mají svá jména podle kusů masa, ze kterého byly připraveny. Každý hovězí steak má specifickou chuť i konzistenci.

T-BONE STEAK

T-bone steak svůj název získal podle hřbetní kosti ve tvaru písmene „T“, která protíná dva svaly: pravou svíčkovou a nízký roštěnec. Jedná se tedy v podstatě o dva steaky vysoké kvality v jednom. Většinou váží zhruba půl kila a chuť steaku dobře vynikne grilováním.

PORTERHOUSE STEAK

Porterhouse steak je v podstatě větší T-bone steak. Obsahuje větší podíl svíčkové než roštěnky. Oproti T-bone steaku se jedná o silnější řez masa, který je vysoký většinou v rozmezí 3 až 7 centimetrů, proto se hodí jako chod pro dvě osoby nebo větší jedlíky.

TENDERLOIN

Tenderloin je menší hovězí steak z palce nebo špičky svíčkové. Jde o výběrové, velmi jemné a chutné maso, čemuž také odpovídá cena. Tento kus masa je vhodný i na přípravu tatarského bifteku.
Maso na tatarák ideálně naškrábejte ostrým nožem, rozdíl oproti mletí je znát.

FILET MIGNON

Mignon znamená v překladu malý. Filet mignon pochází z malého kousku masa, který byl odebrán z konce svíčkové a má velice jemnou a křehkou strukturu, lze ho krájet i vidličkou. Steak nemá výrazné hovězí aroma a podává se nejčastěji středně nebo krvavě propečený.

RIB EYE STEAK

Rib eye je steak z vysokého roštěnce, jehož typickým znakem je „tukové oko“, po kterém byl takto pojmenován. V restauracích se s ním můžete setkat pod názvem „Entrecote“. Pokud se řadíte mezi milovníky šťavnatého masa s výraznou chutí, dejte si Rib Eye steak! Ať už ho připravíte na pánvi s troškou olivového oleje nebo na grilu, je to sázka na jistotu.

SIRLOIN

Sirloin je téměř bez tuku a pochází ze zadní části zvířete, konkrétně z kýty. Hodí se zejména na grilování nebo pečení. Minimální výška steaku by měla být 2,5 centimetrů.

NEW YORK STRIP (STRIPLOIN)

Strip je steak z nízkého řoštence s nízkým obsahem tuku. Maso není tolik prorostlé, jelikož se nachází v části svalu, který není příliš aktivní a většinou mívá pouze tenkou tukovou vrstvu. Nezapomeňte, že stejně jako všechny druhy masa na steak ho můžete posolit až při tepelné úpravě. Jinak byste přišli o všechnu šťávu a to by byla škoda!

FLANK STEAK

Flank steak pochází ze spodní části hovězího pupku. Maso je vhodné na pečení, ideálně v celku, poté se krájí v šikmém úhlu na tenké plátky. Steak obsahuje vyšší podíl vláken a maso je o něco tužší, proto musí být vyzrálé.

RUMP STEAK

Rump steak se připravuje z horní části kýty. Maso je libové, proto je vhodné pro jakoukoliv tepelnou úpravu. Skvěle chutná zprudka opečený během pár minut na pánvi nebo ugrilovaný na uzavřeném grilu.

HANGER STEAK

Hanger je maso ze svalu bránice, které se u nás někdy říká „veverka“. Nachází se v blízkosti jater, která masu dodávají silně kořeněnou chuť. Hanger steak je známý pro svou vysoce aromatickou chuť a jedná se o výběrový kus masa. Vhodný je na grilování, prudké opékání na pánvi a na výrobu masových rolád.

Zdroj: imgur.com