Teriyaki omáčka Kikkoman 250 ml

Kód: 21383
119 Kč / ks
Ihned k odeslání (> 5 ks)

Teriyaki je tradiční asijská omáčka, kterou využijete na ochucení nudlí, masa, zeleniny nebo ryb. Připravte si z ní třeba tuňáka marinovaného v teriyaki omáčce, marinádu na steak nebo domácí sushi. 

Bannery_recepty_short_description_asie

Detailní informace

Detailní popis produktu

6CZ_Soja 1CZ_Bez_lepku

POPIS

 

Teriyaki omáčka značky Kikkoman se vyrábí fermentací rozdrcených sójových boů, pražené pšenice, vody a soli. Má široké využití:jako marináda na grilované, pečené či smažené maso, k dochucení jídel, omáček a dresingů, je ale také skvělá s čínskými nudlemi nebo rýží.

SPECIFIKACE

Složení: voda, sója, pšenice, sůl, cukr, víno, sůl, ocet, koření

Alergeny: Obsahuje sóju, lepek

Objem: 250 ml

Země původu: Japonsko

Určení: k přímé spotřebě, na dochucování omáček, polévek, na přípravu marinád, masa, ryb, zeleniny, nudlí nebo rýže

PRAKTICKÉ RADY

Spotřebujte před datem uvedeným na obale. 

SÓJOVÁ OMÁČKA, POUŽITÍ A JEJÍ VLIV NA ZDRAVÍ

Sójová omáčka je tmavě hnědá omáčka, která má slanou chuť. Používá se na dochucování zejména asijských pokrmů a při servírování sushi.  Vyrábí se ze sójových bobů, které jsou fermentovány (kvašeny) pomocí speciální ušlechtilé plísně. Sójová omáčka obsahuje velké množství antioxidantů, a proto pomáhá při prevence proti kardiovaskulárním chorobám. Zdraví prospěšné jsou ale pouze kvalitní sójové omáčky.

Se sójovou omáčkou byste to neměli přehánět, protože je velmi slaná a mohla by přebít chuť ostatních ingrediencí. Navíc doporučujeme solit až po ochutnání, může se totiž stát, že díky sójové omáčce, již nemusíte pokrm dosolovat. A bez ochutnání byste snadno mohli jídlo přesolit.

Sójová omáčka značky Kikkoman je vyrobená v Japonsku tradiční metodou ze 4 čistých složek: sóji, pšenice, vody a soli. Takto originální sójová omáčka má jemnou chuť a příjemně kořeněnou vůni. Podává se k sushi a používá se při přípravě různých asijských pokrmů. Ochucují se s ní například polévky, ryby, používá se do marinád na maso nebo při přípravě salátů. 

Asijské taštičky Gyoza se sójovou omáčkou

japonske tasticky gyoza

Ingredience: 1 ks těsto na gyoza taštičky nebo si připravte těsto vlastní: 250 g přesáté hladké mouky, 160 ml vroucí vody, škrob, špetka soli

Na náplň: 400 g mletého vepřového masa, 1 lžička čerstvého nastrouhaného zázvoru, chilli paprička nakrájená nadrobno, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 4 ks houby shiitake, 1 menší pór, 140 g čínské kapusty

Omáčka k podávání:

4 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce rýžového octa

Dále budete potřebovat:

2 lžíce sezamového oleje na smažení, trochu vody

Postup:

1. Těsto: Do přesáté mouky s troškou soli pomalu přilívejte horkou vodu, aby vzniklo nelepivé těstíčko. Přikryté nechte odpočinout 30 minut - po uplynutí této doby je těsto hotové. Rozválejte ho na tenkou placku a vykrajujte kulatou vykrajovačkou o průměru 8 cm.

2. Náplň: nasekejte nadrobno veškerou zeleninu, síchejte ji s mletým masem, směs jemně osolte a okořeňte (opatrně se solí, taštičky se budou namáčet do sójové omáčky, která je slaná).

3. Na připravené těsto dejte 1 lžíci směsi a okraje prstem potřete vodou, která slouží jako lepidlo. Slepujte od středu taštičky až po její okraj nebo rovně od jednoho kraje ke druhému. Pokládáme je na tácek, vyložený papírem na pečení a trochu poprášený škrobem, aby se taštičky nepřichytili zespodu. Přikrýváme je, aby neoschly.

4. Rozehřejte pánev se seznamovým olejem, položte na ni připravené taštičky a opékejte pouze z jedné strany dozlatova. Přilijte trochu vody (taštičky by neměly být ponořené ve vodě) a poduste je cca 3 minuty, dokud se voda neodpaří.

5. Připravte si jednoduchou omáčku: smíchejte sójovou omáčku s rýžovým octem a servírujte.

TIP: Nemusíte vařit pouze masové taštičky, maso klidně vynechte nbo ho nahraďte mletými krevetami. Pokud jste udělali taštiček více, dejte je zamrazit a za pár dní osmažte.

TIP 2: Taštičky servírujte na japonském nádobí Made in Japan, kde je každý kus vyroben ručně přímo od japonských mistrů. Nádobí MIJ oživí vaše stolování oproti klasickému nudnému bílému nádobí. V nabídce máme například i obdélníkové talíře, jídelní hůlky, misky na hůlky, misky na dipy či omáčky a mnoho dalšího.

Prudce opečený tuňák

PRUDCE PEČENÝ TUŇÁK TERIYAKI NA POMERANČOVÉM SALÁTKU

Ingredience

300 g čerstvého tuňáka, 4 - 5 lžic sójové omáčky Kikkoman, 1 lžíce medu, 1 lžička zázvoru, 2 pomeranče, 1 svazek koriandru, 2 chilli papričky

Postup

1. V misce rozmíchejte sójovou omáčku, med a nasekaný zázvor. 

2. Tuňáka vložte spolu s marinádou do mikrotenového sáčku, vymačkete vzduch, zauzlujte a dejte na 1 hodinu uležet do lednice.

3. Z pomerančů odkrájejte kůru (odstraňte i bílou část, která je hořká) a nakrájejte na tenké plátky, které rozložte na velký talíř. Pomeranče posypte pokrájenou chilli papričkou a nasekaným koriandrem.

4. Tuňáka vyjměte z marinády a lehce ho osušte v utěrce (odstraňte kousky zázvoru, které by se vám při smažení rychle spálili).

5. Pořádně rozpalte grilovací pánev a tuňáka v celku postupně opečte ze všech stran. Důležité je, aby okraje byly pěkně opečené, ale uvnitř ryba zůstala růžová. 

6. Tuňáka nakrájejte na tenké plátky a dejte je na připravený salát z pomerančů. 

Kuře v marinádě ze sojové omáčky

SÓJOVO-ČESNEKOVÁ MARINÁDA NA PORTERHOUSE STEAK

Ingredience

1/2 hrnku sójové omáčky, 8 prolisovaných stroužků česneku, 1/4 hrnku olivového oleje, 2 lžičky čerstvě mletého černého pepře, 2 porterhouse steaky (každý široký cca 3 cm, celková hmotnost masa cca 1,3 kg) 

Postup:

1. Prošlehejte sójovou omáčku, česnek, olivový olej a černý pepř v malé misce.

2. Zhruba 3/4 marinády vlijte do vysokého plechu, pekáče nebo do pánve vhodné do trouby. Zbytek marinády dejte zatím stranou.

3. Do marinády vložte steaky, několikrát je otočte a přelijte marinádou, ať se marináda dostane všude. Marinujte steaky minimálně 10 minut. 

4. Předehřejte gril. 

5. Grilujte steaky cca 11 minut, aby byly propečené středně (medium) nebo použijte digitální teploměr na maso pro určení propečenosti steaku. Každý steak jen jednou obraťte. Steaky potírejte zbývající marinádou.

6. Steaky nechte 5 minut odpočinou pod alobalem.

TIP: Steaky solte nejdříve těsně před jejich přípravou nebo až před podáváním.

Zroj receptu a obrázku k receptu: http://www.finecooking.com/recipe/porterhouse-with-garlic-soy-sauce-marinade

Maki sushi

RECEPT NA MAKI SUSHI S LOSOSEM (HOSOMAKI SUSHI)

Ingredience

1 filet lososa, 1/2 kg sushi rýže, 5 ks řasy nori, wasabi, nakládaný zázvor, sójová omáčka, bambusová podložka

Příprava sushi rýže by se neměla podceňovat. Přečtěte si článek o tom, jak vychytat dokonalou sushi rýži zde

Příprava lososa

IMG_1810   IMG_1806   IMG_1826

1. Z filetu vyřízněte středovou tučnou část.

 

2. Z krajů filetu odkrojte vše, co není oranžové maso.

 

3. Stáhněte kůži s tukem tak, abyste získali úplně čisté maso (tuk je tmavá část pod kůží).

IMG_1846   IMG_1880

4. Kostičky, které zůstaly po filetaci vytáhněte pinzetou, nebo pomocí nože.

 

5. Z očištěného filetu nakrájejte úhledné hranoly.

Postup

IMG_1897   IMG_1912

1. Řasy nori rozkrojte na polovinu a položte na podložku lesklou stranou dolů. Navlhčete si ruce.

 

2. Na řasu nori naneste cca 80g rýže tak, aby byla hezky kyprá a rovnoměrně rozložená (cca 1,5 cm vrchního kraje řasy nechte čistý).

IMG_1921   IMG_1928   IMG_1952

3. Naneste proužek wasabi a přidejte kousek lososa.

 

4. Pomocí rohožky vše zarolujte a vytvořte pevnou rolku.

 

5. Rolku nakrájejte na 6 stejných kusů. Podávejte s wasabi, zázvorem a sójovou omáčkou.

CO DÁL?

Líbí se vám tento produkt? Skvělé! Přidejte ho do košíku a pokračujte v nákupu.

Nevyhovuje vám? Zkuste se podívat na další výrobky Kikkoman nebo na podobné výrobky.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Vyhlášená japonská sójová omáčka Kikkoman se vyrábí více než 300 let. Sójová omáčka Kikkoman je ideální na vaření nebo k dochucení porkmů na stole. Kikkoman se vaří přirozeně bez přidaných látek a vyrábí se tradičním způsobem z původních 4 ingrediencí, kterými jsou sójové boby, pšenice, voda a sůl. Tak jako kvalitní víno, sójová omáčka Kikkoman zraje několik měsíců, aby se rozvinula charakteristická bohatá, ale zároveň jemná chuť, nezaměnitelná vůně a červeno-hnědá barva. Kromě využití v tradičních asijských pokrmech, zkuste omáčku využít i v americké kuchyni, klasické středomořské nebo exotické karibské kuchyni. Za rok se vyprodukuje více než 400 milionů litrů této omáčky.