Sójová Miso pasta Sempio 500 g

Kód: 5780
59 Kč / ks 12 Kč / 100 g
Skladem (56 ks)

Světlá miso pasta je vyrobena z fermentovaných sójových bobů a používá se v japonské kuchyni a jako univerzální dochucovadlo. Je výživná a obsahuje zdraví prospěšné látky. Vhodná pro zdravý životní styl. Světlá miso pasta je sladší než tmavá a obsahuje méně soli.

Připravte si z miso pasty tradiční japonskou miso polévku.

Bannery_recepty_short_description_asie

Detailní informace

Detailní popis produktu

6CZ_Soja 1CZ_Lepek

POPIS

Miso pasta je vyrobena z fermentovaných (kvašených) sójových bobů a požívá se v japonské kuchyni. Jedná se o univerzální dochucovadlo. Existuje více druhů miso past. Tato je světlá - obsahuje méně soli než tmavá a je nasládlá. Chutí připomíná sójovou omáčku, ale je bohatší a plnější. Sójová pasta obsahuje zdraví prospěšné látky a je velmi výživná. Ideální pro zdravý životní styl. Můžete ji použít do polévek, omáček, pomazánek atd.

SPECIFIKACE

Složení: voda, sójové boby 23 %, pšeničná mouka, alkohol, koji (fermentační činidlo)

Alergeny: Obsahuje sóju a lepek. 

Hmotnost: 500 g

Země původu: Korea

NUTRIČNÍ A ENERGETICKÉ HODNOTY

(Údaje pro 100 g)

Kalorie: 599 kJ / 142 kcal

Tuky: 2 g z toho nasycené mastné kyseliny: 0 g

Sacharidy: 22 g z toho cukry: 11 g

Bílkoviny: 11 g

Soli: 12 g

PRAKTICKÉ RADY

Skladujte na suchém, chladném a tmavém místě. Spotřebujte před datem uvedeným na obale. 

Miso pasta

MISO PASTA A JEJÍ VLIV NA ZDRAVÍ

Miso pasta je pasta vyrobená z fermentovaných sójových bobů. Pochází z Japonska a můžete ji použít jako univerzální dochucovadlo. Nejznámější využití je do polévek nebo omáček. Tradiční miso pasta vzniká tak, že se sójové boby smíchají s fermentačním činidlem tzv. koji a nechají se kvasit (frementovat) v dřevěných sudech. Přidává se ještě rýže, pšenice nebo ječmen. Kvašení trvá od 5 dnů až po několik let. Podle toho pak rozlišujeme různé druhy miso pasty. Světlá kvasí nejkratší dobu, je nasládlá a obsahuje méně soli než tmavá pasta. Barva rozhodne i o chuti. Čím je miso pasta tmavší, tím je její chuť výraznější a vůně aromatičtější. Obecně je chuť miso pasty trochu podobná sójové omáčce, ale je bohatší a plnější.

Miso pasta je velmi výživná a obsahuje zdraví prospěšné látky. Je zdravá díky fermentaci (kvašení). Najdete v ní sacharidy, bílkoviny, vlákninu, tuky, vitamíny A, B, betakaroten, kyselinu listovou, minerální látky (fosfor, hořčík, vápník, zinek, draslík, železo, sodík, selen, mangan. Navíc jsou zde omega 3 a omega 6 mastné kyseliny.

Miso pasta působí preventivně proti rakovině, kardiovaskulárním onemocněním a dalším civilizačním chorobám, podporuje obranyschopnost organismu, čistí krev, podporuje metabolismus a má příznivý vliv na trávení. Podporuje tvorbu červených krvinek a hojení, odstraňuje pocit studených končetin, zlepšuje stav pokožky a příznivě ovlivňuje kvalitu nehtů a vlasů. Odstraňuje bolesti kloubů a migrény, zklidňuje nervový systém. Udržuje zdravé dýchací cesty a pomáhá proti alergiím.

DRUHY MISO PASTY

Shiro miso je světlá, žluto-béžová miso pasta, které obsahuje nejméně soli ze všech miso past a navíc má nasládlou chuť. Vzniká kvašením sójových bobů, ke kterým se přidává rýže. Fermentace trvá pouze 2 měsíce. Světlá miso pasta má krémovou chuť a je bezlepková. Ideální na dochucení zeleninových porkmů a na přípravu dresinků do salátů. Můžete ho využívat místo másla a margarínu.

Mugi miso je středně hnědá miso pasta. Zde se k sójovým bobům přidává ječmen a fermentuje se zhruba rok. Může být krémová, méně slaná nebo s drobnými kousky, která je slanější.

Genmai miso je středně hnědá miso pasta, která je vyrobena z fermentovaných sójových bobů a přírodní rýže. Fermentace trvá 1 rok. Jedná se o nejoblíbenější miso pastu díky zemité a přiměřeně výrazné chuti. Tato miso pasta je středně slaná a bezlepková. 

Kome miso je tzv. rýžové miso, ve kterém se škrob mění na cukr a díky tomu dochází k rychlé fermentaci (několik měsíců až několik let). Toto miso se používá při výrobě rýžového octa, rýžového vína nebo krému.

Hatcho miso je pasta s nejvýraznější chutí a nejtmavší barvou. Fermentace trvá 3 roky a k sójovým bobům se nepřidává žádná obilovina. Tato tmavá miso pasta má silnou, zemitou chuť s uzeným nádechem a má tužší konzistenci než ostatní druhy miso past. Obsahuje nejvíce soli a je bezlepková. 

 

Miso polévka

MISO POLÉVKA S KREVETAMI, TOFU A UDON NUDLEMI

Ingredience
270 g sušených udon nudlí, 550 g malých vařených krevet (vyloupaných), 150 g tofu (nakrájeného na 2cm kostky), 2 l vody, 200 g světlé miso pasty, 1 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru, 2 lžíce sójové omáčky, svazek zeleného chřestu (zbaveného dřevnatých kousků stonků, nakrájeného na 3 cm dlouhé kousky, 300 g asijských hub (např. shiitake ale může být i mix), 80 g čerstvého baby špenátu, 2 šalotky (nakrájené na tenké plátky)

Postup
1. Uvařte udon nudle podle návodu a sceďte je. 

2. Rozdělte nudle do misek, přidejte uvařené krevety a kousky tofu. 

3. V hrnci rozehřejte vodu a světlou miso pastu. Přiveďte k varu, občas promíchejte, dokud se pasta úplně nerozpustí.

4. Snižte teplotu, přidejte strouhaný zázvor a sójovou omáčku. Vařte na mírnou teplotu asi 2 minuty. Pak přidejte chřest, houby a špenát a vařte 30 minut, dokud špenát nezavadne. 

5.   Přelijte polévku přes nudle a hned servírujte posypané šalotkou.

Zdroj receptu a obrázku k receptu: www.taste.com.au

CO DÁL?

Líbí se vám tento produkt? Skvělé! Přidejte ho do košíku a pokračujte v nákupu.

Nevyhovuje vám? Zkuste se podívat na podobné produkty

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: