Těstoviny pocházejí z Itálie a připravují se speciální mouky na těstoviny tzv. semolinové mouky (bílá pšeničná mouka z tvrdé pšenice), která má vysoký obsah lepku. Můžete zvolit těstoviny vaječné a bezvaječné, celozrnné (pšeničné, špaldové atd.) a dokonce i bezlepkové (kukuřičné, rýžové, pohankové).
DRUHY TĚSTOVIN
Existuje spousta druhů těstovin. Mezi ty nejznámější patří špagety, tagliatelle, pappardelle, penne, lasagne, farfalle, fusilli, gnocchi, tortellini, ravioly, canelloni.
Špagety - dlouhé kulaté nudle široké 2 mm, ideální na špagety carbonara (se šunkou, parmezánem, vejcem) nebo Aglio e Olio (s olivovým olejem, česnekem a chilli)
Spaghettini - dlouhé úzké nudle podobné špagetám, jsou ale tenčí (cca 1,3 mm)
Tagliatelle - dlouhé ploché nudle široké 0,65 - 1 cm, ideální s omáčkami (např. hříbková, boloňská)
Pappardelle - dlouhé ploché nudle široké asi 1 cm, stočené do klubíčka, ideální s omáčkami
Penne - krátké široké kulaté duté těstoviny se zkosenými kraji, vhodné k omáčkám, do salátů
Pennette - menší varianta penne
Lasagne - široké tenké pláty obdélníkového tvaru, perfektní na přípravu stejnojmenného pokrmu (lasagne s boloňskou omáčkou)
Farfalle - těstoviny ve tvaru motýlků (mašliček), ideální do salátů
Fusilli - těstoviny ve tvaru vřeten, perfektní do salátů
Gnocchi - noky z bramborového těsta, ideální s houbovou omáčkou
Tortellini - taštičky ve tvaru prstýnku, plněné např. sýrem nebo masem
Ravioli - taštičky tvaru čtverečků, pleněné např. špenátem a ricottou
Canelloni - duté těstoviny o délce 8 - 10 cm a průměru 2 cm, plní se např. rajčatovou omáčkou
Mezze Maniche - duté široké válce, mají ale nižší výšku než canelloni, vhodné k rajčatovým a smetanovým omáčkám
a další :)
FARFALLE S UZENÝM LOSOSEM A KOPREM
Ingredience
- 320 g těstovin farfalle
- 1/2 hrnku nasekaného čerstvého kopru
- 2 lžíce nasekané čerstvé petržele
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 a 1/2 lžíce citronové šťávy
- 3 lžičky dijonské hořčice
- 2 lžičky nastrouhané citronové kůry
- 150 g uzeného lososa (bez kůže, nakrájený na malé kousky)
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Extra panenský olivový olej |
Dijonská hořčice s medem |
Těstoviny Farfalle |
Hrnec na těstoviny |
Kleště na těstoviny |
Postup
1. Uvařte farfalle podle návodu na skus (al dente). Sceďte je.
2. Mezitím promíchejte kopr, petržel, olivový olej, citronovou šťávu, hořčici a citronovou kůru v malé misce.
3. Přelijte koprovou směs přes těstoviny, promíchejte a ochuťte solí a pepřem. Přidejte kousky uzeného lososa a promíchejte. Ihned servírujte.
Zdroj receptu a obrázku k receptu: www.taste.com.au
KRÉMOVÉ TĚSTOVINY SE ŠUNKOU, HOUBAMI A ŠPENÁTEM
Ingredience
- 350 g těstovin farfalle
- olivový olej
- 300 g čerstvých hub (nakrájených na tenké plátky)
- 150 g šunky (nakrájené na jemno)
- 4 šalotky (nakrájené na drobno)
- 2 stroužky česneku
- 80 ml bílého vína
- 80 ml smetany na vaření
- 1/4 hrnku nasekané čerstvé petržele
- 100 g listů čerstvého špenátu
Postup
1. Uvařte farfalle podle návodu na skus (al dente). Sceďte je.
2. Mezitím osmahněte na pánvi houby na olivovém oleji na mírném ohni. Vařte je za občasného míchání zhruba 5 minut, dokud nezměknou na nebudou nazlátlé. Pak přidejte šunku, šalotku a prolisovaný česnek a opékejte zhruba 2 minuty. Přidejte víno a nechte vypařit alkohol. Snižte teplotu, přilijte smetanu a povařte asi 2 minuty, dokud omáčka trochu nezhoustne.
3. Promíchejte omáčku, petržel a špenát s těstovinami. Osolte solí a pepřem a podávejte.
Zdroj receptu a obrázku k receptu: www.taste.com.au
TĚSTOVINOVÝ SALÁT S PEČENÝMI RAJČATY, SÝREM FETA A PESTEM Z RUKOLY
Ingredience
- 250 g cherry rajčátek
- 80 ml olivového oleje
- svazek čerstvých bazalkových listů
- 40 g piniových oříšků (na sucho opražených)
- 1 stroužek česneku (na jemno na sekaný)
- 2 lžíce nastrouhaného parmezánu (můžete použít i sýr Grana Padano
- 100 g čerstvých listů rukoly
- 250 g těstovin penne
- 1 malá brokolice (rozebraná na menší kousky)
- 200 g sýra Feta
- citronová kůra
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
BIO olivový olej |
Sekáček |
Těstoviny Penne |
Struhadlo na sýr |
Mísa na salát |
Postup
1. Předehřejte troubu na 200 °C. Cherry rajčátka dejte na plech vyložený pečícím papírem a pokapejte 2 lžičkami olivového oleje. Osolte je a opepřete a pečte zhruba 10 minut, dokud rajčata lehce nezavadnou. Pak je vyjměte z trouby.
2. Do food processoru nebo sekáčku dejte bazalku, piniové oříšky, česnek, parmezán a polovinu rukoly a zpracujte najemno. Pak přidejte zbytek olivového oleje a zpracujte, až vznikne jemná směs. Ochuťte solí a pepřem.
3. Uvařte penne na skus (al dente) podle návodu. Dvě minuty před koncem vaření k těstovinám přijdete brokolici. Poté vše pořádně přeceďte a promíchejte ve velké míse s pečenými rajčaty, fetou, rukolovým pestem. Podávejte ihned ozdobené čerstvou rukolou a nastrouhanou citronovou kůrou.
Zdroj receptu a obrázku k receptu: www.apetitonline.cz
TĚSTOVINY S MOZZARELLOU, LÍSKOVÝMI OŘECHY A PARMSKOU ŠUNKOU
Ingredience
- 320 g těstovin Mezze Maniche
- 200 g parmské šunky
- 1 šalotka
- 250 g malých mozzarell (tzv. cherry mozzarella)
- 40 g na sucho opražených lískových oříšků
- 3 snítky tymiánu, krémový sýr (např. Philadelphia)
- extra panenský olivový olej
- sůl
Postup
1. Šalotku nasekejte na jemno, šunku nakrájejte na tenké proužky a osmahněte ji na cca 4 polévkových lžících oleje. Za stálého míchání smažte asi 2 - 3 minuty.
2. Lískové oříšky nasekejte na hrubo a spolu s tymiánem rozmixujte na jemno v sekáčku nebo ve food processoru.
3. Malé mozzarelly osušte, potřete vrstvičkou krémového sýra a obalte je v sekaných oříšcích.
4. Těstoviny Mezze maniche uvařte podle návodu na skus (al dente) a sceďte je.
5. Uvařené těstoviny promíchejte s šunkou a podávejte s mozzarellkami obalenými v oříšcích.
Zdroj receptu a obrázku k receptu: http://ricette.donnamoderna.com/mezze-maniche-con-mozzarelline-e-nocciole