Vepřová panenka ve slanině s houbovou omáčkou

Panenka

Vepřová panenka neboli vepřová svíčková patří mezi nejchutnější libové vepřové maso, je ideální na minutky nebo dušení. Houbová omáčka je výbornou přílohou, kterou si můžete připravit ze sušených i čerstvých hub (hřiby, lišky,...).

INGREDIENCE

(Houbová omáčka)

 

(Vepřová panenka)

  • 500 g vepřové panenky
  • 150 g anglické slaniny
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • rostlinný olej
  • sůl a černý pepř dle chuti

 

HoUBOVÁ OMÁČKA Ke STEAKůM:

  1. Sušené hříbky namočíme na hodinu do studené vody, potom uvaříme do měkka. 
  2. Scedíme a houby nakrájíme na nudličky.
  3. Cibuli nakrájíme najemno a orestujeme na oleji do sklovita.
  4. Přidáme hříbky a tymián, potom sůl, černý pepř, římský kmín a zastříkneme bílým vínem.
  5. Nakonec přidáme smetanu a povaříme do zhoustnutí.
  6. Houbová smetanová omáčka je hotová.

POSTUP PřÍPRAVY PANENKY:

  1. Vepřovou panenku odblaníme, osolíme, opepříme a na rozpálené pánvi zprudka opečeme na slunečnicovém oleji ze všech stran.
  2. Zatáhnuté maso potřeme dijonskou hořčicí, zabalíme do předem vyskládaných plátků anglické slaniny a vložíme do pekáčku.
  3. Pečeme 10 - 12 minut ve vyhřáté troubě na 180 °C.
  4. Panenka má být uvnitř růžová a uchovat si svou šťavnatost.
  5. Po tepelné úpravě necháme maso 2 minuty odpočinout.
  6. Potom ji můžeme nakrájet na plátky a servírovat.
  7. Vhodná příloha je grilovaná zelenina ale šťouchané brambory.