Tradiční vietnamská polévka Pho

Tradiční vietnamská polévka Phở [fo] je vlastně silný vývar z masa a kostí. V našem případě se jedná o hovězí polévku tedy Pho Bo. Součástí jsou široké rýžové nudle, které se nazývají Pho, odtud pochází název polévky.

Základem vývaru je koření. U nás jsme zvyklý dávat do vývaru nové koření, pepř a bobkový list. Vietnamci však používají trochu netradiční kombinaci: skořice, badyán, kardamom, kterou u nás využíváme při pečením perníčků. Vietnamská polévka Pho je barevná, protože do ní přidávají kormě nudlí i čerstvou zeleninu a bylinky

 

VIETNAMSKÁ POLÉVKA S HOVĚZÍM MASEM, RÝŽOVÝMI NUDLEMI A JARNÍ CIBULKOU

Vietnamská polévka s hovězím masem Pho Bo

Ingredience

Vložka do polévky

  • 1 červená cibule
  • 50 g klíčků mungo
  • 2 jarní cibulky
  • 4 malé chilli papričky
  • 50 g širokých rýžových nudlí Pho
  • 1 limeta
  • vietnamské bylinky: 4 listy mexického koriandru, snítka koriandru, snítka perily červené, snítka perily zelené, vietnamská bazalka
kardamom a skořice a badyán a rýžové nudlea rybí omáčka a

Kardamom černý

99,-

Skořice

39,-

Badyán

39,-

Rýžové nudle Pho

59,-

Rybí omáčka

49,-

Do košíku

Do košíku

Do košíku

Do košíku

Do košíku

Postup

1. Maso do polévky očistěte a uložte do mrazáku, aby se vám potom lépe krájelo na tenké plátky.

2. Hovězí maso na vývar a morkovou kost, omytou a překrojenou cibuli na 1/2 (může být i se slupkou), badyán, kardamom, skořici, zázvor nakrájený na plátky a hřebíček společně pečte v troubě vyhřáté na 270 °C cca 10 minut. Zelenina a koření díky tomu uvolní chuť a vůni. Můžete vše místo pečení v troubě osmahnout na pánvi. 

3. Pak přidejte sůl, cukr, rybí omáčku, podlijte vše vodou a nechte minimálně 2 hodiny táhnout na mírném plameni. Čím déle, tím bude vývar silnější a bude mít hezčí barvu. Na začátku sbírejte pěnu, abyste vývar zbavili nečistot. Čím déle vývar vaříte, tím více ho musíte podlévat vodou.

4. Až bude vývar hotový, sceďte ho a dochuťte solí a pepřem.

5. Vychlazené maso do polévky nakrájejte na co nejtenčí plátky. Maso krájejte vždy přes vlákna. 

6. Rýžové nudle připravte podle návodu na obale a před podáváním sceďte. 

7. Bylinky nasekejte bez stonků. Jarní cibulku, červenou cibuli a chilli papričky nakrájejte na jemno. 

8. Na dno misky dejte obě cibulky, chilli papričky a nakrájené stroužky česneku podle chuti, rýžové nudle, bylinky a plátky masa. Vše přelijte horkým vývarem a dochuťte šťávou z limetky.