Thajské zelené kari

Datum: 27.5.2016

Asijská kuchyně je čím dál tím oblíbenější a mnoho lidí se za ní vydává až na druhou stranu světa. Naštěstí pro vás máme recept nejen na sushi, ale také na tradiční thajské zelené kari, které si můžete udělat z pohodlí vašeho domova. Při vaření se neobejdete bez zelené kari pasty, kuřecího masa a jasmínové rýže. Thajské kari má díky zelené (nejméně pálivé) pastě správný říz a oblíbí si ho nejenom milovníci ostřejších jídel.

INGREDIENCE

  • 500 g kuřecích prsou
  • 1 lžíce zelené kari pasty
  • 3 lístky thajské limetky
  • 1/2 menšího kořene zázvoru/galangalu
  • 1 stébla citronové trávy
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 400 ml kokosového mléka
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 100 g hrášku
  • 50 g hub
  • 50 g bambusových výhonků
  • 1/2 zelené papriky
  • 1 čerstvá chilli paprička
  • čerstvý koriandr
  • čerstvě vymačkaná limetková šťáva
thajske zelene kari

 

POSTUP

  1. Kuřecí prsa nakrájejte na tenké nudličky, osolte a na hodně rozpálené pánvi s olejem opečte dozlatova. Poté vyjměte z pánve.
  2. To samé opakujte i se zeleninou – orestujte houby, přidejte hrášek, nakrájenou zelenou papriku a bambusové výhonky.
  3. Zeleninu nechte opékat dle tvrdosti a velikosti – cca 6 minut a asi v polovině opékání přidejte i kousky zázvoru (množství dle chuti) – a vyjměte z pánve.
  4. Ve stejné pánvi, na malém množství oleje opražte kari pastu, přidejte kokosové mléko, listy thajské limety, citronovou trávu a povařte do mírného zhoustnutí.
  5. Přidejte maso a zeleninu, zakápněte limetou, dochuťte rybí omáčkou a cukrem.
  6. Vše nechte ještě chvíli prohřát a podávejte spolu s jasmínovou rýží.
  7. Před podáváním kari posypejte nasekaným koriandrem a chilli.

 

chef-toque Rada šéfkuchaře

Pokud neseženete nějakou exotickou ingredienci, nezoufejte a pokuste se ji nahradit něčím podobným, nebo ji zcela vynechte. Kari pasta nese hlavní chuť celého pokrmu.

Thajská zelená kari pasta Cock Brand 400 g Kokosové mléko Aroy-D 250 ml Nerezová WOK pánev Prestige 26 cm Set misek Made in Japan