Thajské červené kari

Tento oblíbený asijský pokrm lze připravit na desítky způsobů. Kuřecí maso můžete zaměnit za jiné a i zeleninu můžete obměnit, například za pórek, hrášek, lilek, cuketu nebo před koncem přidat cherry rajčátka. Červené thajské kari (nebo také thajské curry) je tu v celé své kráse.

 

Červené thajské kari

Ingredience

  • 1 lžíce červené kari pasty
  • 2 - 3 lžíce rostlinného oleje
  • 400 g kokosového mléka
  • 2-3 lžíce rybí omáčky
  • 600 g kuřecích prsou
  • ¼ čerstvého ananasu
  • 1 červená paprika
  • 1 malá plechovka výhonků z bambusu
  • 100 g žampionů
  • 1 - 2 chilli papričky
  • 2 - 3 lžíce třtinového cukru
  • 2 - 3 lístky limetových listů
  • 1 - 2 stébla citronové trávy
  • 1 menší zázvor galangal nebo klasický zázvor o velikosti palce
  • 1 lilek
  • 1 limetka
  • 1 svazek koriandru
  • 6 -10 lístků thajské bazalky
červené kari a kokosové mléko a rybí omáčka a kokosový olej a pánev wok a

Červená kari pasta

69,-

Kokosové mléko

89,-

Rybí omáčka

49,-

Kokosový olej

149,-

Pánev WOK

799,-

Do košíku

Do košíku

Do košíku

Do košíku

Do košíku

Postup

 IMG_0759    IMG_0364
1. Zeleninu, ananas a kuřecí prsa nakrájejte na větší kousky. Zázvor oloupejte a společně s paprikou pokrájejte na šikmé plátky. Žampiony nakrájejte na čtvrtiny.   2. Citronovou trávu nechte vcelku a pořádně jí naklepejte, případne do ní udělejte nožem několik zářezů, aby se uvolnily její vonné esence.
IMG_0585   IMG_0613   IMG_0672

3. Ve woku osmahněte na oleji kari pastu. Když pasta zvláční a začne vonět, přidejte kuřecí maso a osmahněte.

 

4. Vše zalijte kokosovým mékem. Přidejte citronovou trávu, zázvor nebo galangal, limetkové listy, všechnu zeleninu, žampiony, bambusové výhonky a ananas.

 

5. Povařte, promíchejte a dochuťte limetkou, rybí omáčkou, chilli a cukrem. Do hotového curry vmíchejte čerstvé bylinky (nekrájené) a podávejte s jasmínovou rýží.

chef-toque Rada šéfkuchaře

Červená kari pasta patří mezi ty nejpálivější, proto buďte s přidáváním chilli papriček opatrní, aby nevznikla pouze pálivá hmota. V thajském curry by měly být zastoupeny všechny chutě. Proto se pokrm dochucuje rybí omáčkou, která umí veškeré chutě propojit díky své chuti umami.