Thajská smažená rýže s kuřecím masem

Datum: 14.6.2016

Khao Pad Kai - Smažená rýže s kuřecím masem

Thajská smažená rýže má několik různých podob. Vegetariánská verze se jmenuje Khao Pad a může být pestřejší například o sezonní zeleninu. 

INGREDIENCE

  • 800 g uvařené jasmínové rýže (cca 400 g v suchém stavu)
  • 250 g zelených krátkých fazolek
  • 100 g hráškových lusků
  • 1 červená paprika
  • šťáva ze 2 limetek
  • 250 g cherry rajčátek
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 1 svazek koriandru
  • 1 citron na ozdobu
  • 1 lžička cukru
IMG_1075_1

 

POSTUP

  1. Rýži uvařte v rýžovaru, nebo podle návodu na obalu. Kuřecí prsa nakrájejte na tenké nudličky.
  2. Oloupanou cibuli nakrájejte na plátky, červenou papriku na kostičky, mladé lusky hrášku a cherry rajčátka překrojte na polovinu. Jarní cibulku nakrájejte na šikmá kolečka.
  3. Ve woku rozpalte olej, orestujte maso a až se zatáhne, přidejte rozšlehaná vejce, které důkladně rozmíchejte a opečte.
  4. Přidejte nasekaný česnek a chilli papričku, curry pastu, cibuli, cukr a promíchejte.
  5. Přidejte rýži a nechte ji opéct. Pokud se bude rýže přichytávat, přilijte trochu oleje, dochuťte sójovou omáčkou, rybí omáčkou a šťávou z limetky.
  6. Nakonec přidejte fazolky, lusky, červenou papriku a cherry rajčátka s jarní cibulkou. Jemně promíchejte a už dlouze neopékejte. Servírujte ozdobené koriandrem a nakrájeným citrónem.

 

chef-toque Rady šéfkuchaře

  1. Tento pokrm je lepší připravovat po 2 porcích, aby rýže byla pořádně orestovaná a suroviny křupavé. Množství v receptu tak můžete udělat na 3x, abyste zajistili kvalitu restované rýže i zeleniny. Ve velkém množství wok nelze připravit, neboť by konzistencí spíše připomínala "rizoto", nikoliv restovanou rýži.

 

  1. Pokud zvolíte červenou nebo zelenou curry pastu, vždy budete mít jiný druh smažené rýže, jak barvou tak chutí. Podle sezóny lze používat místo lusků a fazolí například pórek, cuketu nebo papriku.