Khao Pad Kai - Smažená rýže s kuřecím masem
Thajská smažená rýže má několik různých podob. Vegetariánská verze se jmenuje Khao Pad a může být pestřejší například o sezonní zeleninu.
INGREDIENCE
|
|
![]() |
POSTUP
- Rýži uvařte v rýžovaru, nebo podle návodu na obalu. Kuřecí prsa nakrájejte na tenké nudličky.
- Oloupanou cibuli nakrájejte na plátky, červenou papriku na kostičky, mladé lusky hrášku a cherry rajčátka překrojte na polovinu. Jarní cibulku nakrájejte na šikmá kolečka.
- Ve woku rozpalte olej, orestujte maso a až se zatáhne, přidejte rozšlehaná vejce, které důkladně rozmíchejte a opečte.
- Přidejte nasekaný česnek a chilli papričku, curry pastu, cibuli, cukr a promíchejte.
- Přidejte rýži a nechte ji opéct. Pokud se bude rýže přichytávat, přilijte trochu oleje, dochuťte sójovou omáčkou, rybí omáčkou a šťávou z limetky.
- Nakonec přidejte fazolky, lusky, červenou papriku a cherry rajčátka s jarní cibulkou. Jemně promíchejte a už dlouze neopékejte. Servírujte ozdobené koriandrem a nakrájeným citrónem.
Rady šéfkuchaře
- Tento pokrm je lepší připravovat po 2 porcích, aby rýže byla pořádně orestovaná a suroviny křupavé. Množství v receptu tak můžete udělat na 3x, abyste zajistili kvalitu restované rýže i zeleniny. Ve velkém množství wok nelze připravit, neboť by konzistencí spíše připomínala "rizoto", nikoliv restovanou rýži.
- Pokud zvolíte červenou nebo zelenou curry pastu, vždy budete mít jiný druh smažené rýže, jak barvou tak chutí. Podle sezóny lze používat místo lusků a fazolí například pórek, cuketu nebo papriku.