Tatarák se zeleninou julienne a houbami

Datum: 21.6.2016

Tatarský biftek neboli tatarák je velice oblíbenou lahůdkou opravdových gurmánů. Pro výslednou chuť je totiž důležitá především kvalita hovězího a správné dochucení syrového masa. Ve výsledku jde ale o poměrně jednoduchou delikatesu. Jak připravit dokonalý tatarák? Přinášíme vám recept na tatarák se zeleninou julienne a houbami.

tatarák

IMG_5628copy

chef-toque RADY ŠÉFKUCHAŘE 

  1. Není nutné používat pouze svíčkovou, můžete použít i jiný kus zadního vyzrálého masa, jako třeba top blade (ořech) nebo pupek. 
  2. Používáte-li mlýnek na maso, měli byste maso nejprve namlít několikrát nahrubo, namísto jednou a najemno. Dochází k oddělení šťávy od masa, čímž maso hořkne.

 

Postup 

IMG_5528   IMG_5557

1. Očištěné maso naškrábejte, nebo na jemno nasekejte ostrým nožem.

 

2. Maso vložte do mísy a promíchejte se zbylými ingrediencemi, včetně najemno nasekané šalotky. 

ZELENINOVÉ JULIENNE S HOUBAMI

  •  ½ celeru
  • 3 mrkve
  • 150 g krájených hub (lišky, hřiby, hlíva ústřičná…)
  • 80 g másla
  • 2 stroužky česneku
  • drcený kmín
  • majoránka
  • sůl
  • pepř

Postup

IMG_5592   IMG_5606   IMG_5613

1. Kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na co nejtenčí nudličky. Poté ji zprudka orestujte na polovině másla, osolte a opepřete.

 

2. Až zelenina zezlátne, přendejte ji na ubrousek, nechte odstát přebytečný tuk a dejte stranou.

 

3. Houby nakrájejte na plátky, česnek rozdrťte a vše zprudka orestujte na druhé polovině másla. Přidejte sůl, pepř, drcený kmín a majoránku. Vše promíchejte.

dinner Servírování

Tatarák umístěte doprostřed talíře, do středu udělejte prohlubeň,  kterou naplňte zeleninou julienne a houbami. Podávejte s opečenou bagetkou nebo klasickou topinkou.

 Nerezová pánev 22 cm ANOLON AUTHORITY + stěrka zdarma    Chef nůž Raymond Blanc 15 cm Prkénko na krájení akácie Zassenhaus 49 x 30 cm  Extra panenský olivový olej Farchioni 1 l