Tatarský biftek neboli tatarák je velice oblíbenou lahůdkou opravdových gurmánů. Pro výslednou chuť je totiž důležitá především kvalita hovězího a správné dochucení syrového masa. Ve výsledku jde ale o poměrně jednoduchou delikatesu. Jak připravit dokonalý tatarák? Přinášíme vám recept na tatarák se zeleninou julienne a houbami.
tatarák
|
![]() |
RADY ŠÉFKUCHAŘE
- Není nutné používat pouze svíčkovou, můžete použít i jiný kus zadního vyzrálého masa, jako třeba top blade (ořech) nebo pupek.
- Používáte-li mlýnek na maso, měli byste maso nejprve namlít několikrát nahrubo, namísto jednou a najemno. Dochází k oddělení šťávy od masa, čímž maso hořkne.
Postup
![]() |
![]() |
|
1. Očištěné maso naškrábejte, nebo na jemno nasekejte ostrým nožem. |
2. Maso vložte do mísy a promíchejte se zbylými ingrediencemi, včetně najemno nasekané šalotky. |
ZELENINOVÉ JULIENNE S HOUBAMI
|
Postup
![]() |
![]() |
![]() |
||
1. Kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na co nejtenčí nudličky. Poté ji zprudka orestujte na polovině másla, osolte a opepřete. |
2. Až zelenina zezlátne, přendejte ji na ubrousek, nechte odstát přebytečný tuk a dejte stranou. |
3. Houby nakrájejte na plátky, česnek rozdrťte a vše zprudka orestujte na druhé polovině másla. Přidejte sůl, pepř, drcený kmín a majoránku. Vše promíchejte. |
Servírování
Tatarák umístěte doprostřed talíře, do středu udělejte prohlubeň, kterou naplňte zeleninou julienne a houbami. Podávejte s opečenou bagetkou nebo klasickou topinkou.