Beef Jerky aneb sušené maso pro pravé chlapy

Datum: 7.3.2016

Beef jerky w

Sušené maso (jerky) je sušením konzervované maso. Může být hovězí, tradičně šlo o bizoní maso, ale i drůbeží či vepřové (ideálně kýta nebo plecko). Maso se před přípravou nařeže na tenké plátky přes svalová vlákna, někdy se marinuje, koření nebo častěji pouze solí, a potom se suší při teplotě kolem 70 °C. Sušené maso lze skladovat při pokojové teplotě a je dobře stravitelným zdrojem energie a bílkovin. Pro tyto vlastnosti a jeho „skladnost“ ho často můžete vidět v batohu horolezců nebo turistů.

SUŠENÉ MASO PODOMÁCKU

Zkuste si tuhle dobrotu připravit sami! Je nesrovnatelně levnější než kupované jerky. Sušené maso bude v sušičce na 70 stupňů hotové za 4,ř až 9 hodin (záleží na druhu masa a tloušťce plátků), v horkovzdušné troubě (pozor: musíte ji nechat pootevřenou, aby unikala vlhkost), to zabere samozřejmě delší dobu. Každopádně přes noc by mělo být hotové tak či onak. Sušené maso je tak akorát, pokud je suché, ale ještě ohebné. Jakmile začne praskat v ohybu, je přesušené.

INGREDIENCE:

  • 1 a čtvrt kg vepřové kýty (na cca 350 g sušeného masa)
  • hrubozrnná mořská sůl

POSTUP:

Celý postup snadno pochopíte v tomhle návodném videu.