Sádlo je zdravější jak máslo. Připravte si sádlové koláčky nebo na něm usmažte kapra.

SÁDLO A JEHO VLIV NA ZDRAVÍ

Sádlo je živočisný tuk a je hodně kalorické, proto bychom to neměli s jeho konzumací přehánět. Má ale i své výhody. Obsahuje více zdravých tuků než máslo (sádlo zhruba 60%, máslo jen cca 45%) například kyselinu olejovou, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny. V sádle je zhruba stejné množství cholesterolu jako v másle a nejsou v něm žádné škodlivé transmastné kyseliny. Při pokojové teplotě se velmi dobře roztírá, je vhodné na vaření, pečení i smažení. Vepřové sádlo se při vysokých teplotách nepřepaluje, a tak se při smažení do pokrmů neuvolňují žádné karcinogenní (rakovinotvorné) látky.

Sádlo může být vepřové, kachní, husí. Vepřové je ideální na smažení řízků, ale také například na pečení koláčů a cukroví, kachní a husí využijete při pečení kachny a husy. Dejte si pozor na kvalitu sádla, která se odvíjí vždy od podmínek chovu zvířat, ze kterých je sádlo následně připraveno. Sádlo snadno připravíte i doma vyškvařením a navíc získáte i chutné škvarky. 

Sádlo se kromě využití v kuchyni hodí například při léčbě atopického ekzému, oparů, lupénky, na suchou kůži, na promazávání jizev nebo na vyhlazování vrásek. Zábal s vepřovým sádlem vám pomohou při onemocnění dýchacích cest a při kašli.

Škvarkové sádlo

JAK PŘIPRAVIT DOMÁCÍ SÁDLO A ŠKVARKY?

Ingredience
5 kg hřbetního sádla bez kůže, nakrájeného na kostky o rozměru cca 2 x 2 cm, sůl

Postup
1. Ve vyšším hrnci zalijte kostky sádla 250 ml vody a na vysokém plameni vařte půl hodiny, až pustí tuk a sádlo začne plavat. Odškrabujte občas kostky ode dna. Pak ztlumte plamen a na střední stupeň zahřívejte další hodinu.

2. Až sádlo přestane pěnit, znamená to, že se už odpařila veškerá voda. Vypněte a nechte 30 minut dojít - škvarky by měli během této doby zezlátnout. Těsně před vypnutím přilijte k sádlu trochu mléka, škvarky tak získají ještě lahodnější chuť. Pozor však, aby sádlo nepřekypělo.

3. Přeceďte sádlo a škvarky na cedníku trochu zmáčkněte, aby z nich vyteklo přebytečné sádlo, ale ne všechno.

4. Můžete uchovat sádlo zvlášť - to se nesolí a má trvanlivost zhruba rok, pokud ho uchováváte při teplotě 5 - 10 °C nebo můžete část sádla osolit, promíchat se škvarky a rozdělit do sklenic společně - škvarkové sádlo pak mažte rovnou na chléb. Až začne směs tuhnout, znovu ji zamíchejte, aby škvarky nezůstaly jen u dna.

Zdroj receptu a obrázku k receptu: www.apetitonline.cz

Smažený kapr

KAPR SMAŽENÝ NA SÁDLE

Ingredience
očištěný kapr o hmotnosti 2,5 - 3 kg, mléko na namáčení kapra, sůl, 150 g hladké mouky, 3 vejce (prošlehané se lžící světlého piva), 10 rohlíků nebo housek (den staré), 1 kg vepřového sádla, klínky citronu a petržel k podávání

Postup
1. Z očištěného kapra připravte filety na jednotlivé porce. Pokud nemáte rádi kůži, zbavte kapra kůže. Porce kapra zalijte v misce mlékem, zabalte do fólie a nechte do druhého dne máčet. Před obalování kapra osušte, osolte a nechte v chladu. 

2. Z rohlíků okrájejte kůrku a nastrouhejte je nebo je rozmixujte na strouhanku, kterou pak prosijte. Kapra obalte postupně v mouce, v rozšlehaných vejcích a ve strouhance. Přebytečnou mouku oklepejte.

3. V hluboké pánvi rozpalte tolik sádla, aby v něm kousky kapra mohly plavat. Vhoďte do tuku drobek strouhanky, a hned jak vyplave a začne tzv. tančit na hladině, začněte smažit. Po osmažení každého kousku počkejte, až se teplota opět zvýší. Pokud byste vložili další kousek příliš rychle nebo smažili všechny porce naráz, tak se tuk ochladí a vpije se do strouhanky. Každý kousek osmažte z obou stran do zlatova a odkládejte na papírové utěrky.

Zdroj receptu: www. apetitonline.cz

důlkové sádlové koláčky

DŮLKOVÉ SÁDLOVÉ KOLÁČKY

Ingredience
210 g hladké mouky, 210 g moučkového cukru, 180 g vepřového sádla, 50 g na jemno pomletých vlašských ořechů, 10 g kakaa

Na náplň
kyselejší marmeláda (višňová, malinová nebo z červeného rybízu)

Postup
1. Všechny suroviny zpracujte na hladké těsto, které dejte alespoň na 2 hodiny (nejlépe přes noc) vychladit do ledničky.

2. Z těsta vyválejte tenký váleček, který nakrájejte na rovnoměrné plátky tak, abyste z nich mohli tvarovat kuličky o průměru cca 2 cm.

3. Kuličky pokládejte v mírných rozestupech na plech vyložený pečicím papírem. Do každé kuličky udělejte úzkým koncem menší vařečky hluboký důlek. Na hodinu dejte vychladit do lednice.

4. Pokud není marmeláda úplně hladká a jsou v ní pecičky, přelijte ji přes sítko.

5. Do zdobícího sáčku s tenkou špičkou nebo kornoutku z pečicího papíru dejte marmeládu a naplňte důlky. Důlky také můžete naplnit až po upečení, je to na vás.

6. Pečte cca 10 minut v troubě vyhřáté na 155 °C, aby koláčky nepopraskaly. Nechte je vychladnout na roštu.

Zdroj receptu a obrázku k receptu: http://www.laskominyodmaryny.cz/2011/12/dulkove-kolacky.html