Rumpsteak s citrónovo-tymiánovou marinádou

Datum: 4.3.2016

Rumpsteak

Rumpsteak (nebo dnes už česky správněji ramsteak) známe všichni. Jde o rychle opečený hovězí řízek, a to buď ze zadní části roštěné, nebo z horní části kýty (květu). Rumpsteak je spíše libový, než jemný. Má bílou vrstvu tuku, která by se před před smažením nebo grilováním měla naříznout nebo úplně odstranit, aby se steak nekroutil. Steaky jsou obvykle o hmotnosti asi 300 g.

Kouzlo následujícího receptu spočívá v jednoduchém triku: maso se nemarinuje před, ale až PO OPEČENÍ. Je to jednoduchý, ale účinný trik, kterým dosáhnete neobyčejné křehkosti a šťavnatosti steaku.

RUMPSTEAK S CITRÓNOVO-TYMIÁNOVOU MARINÁDOU

INGREDIENCE (NA 4 PORCE):

  • 1 a půl cm vysoký rumpsteak (asi 600 g)
  • 5 snítek tymiánu nebo oregana (aby vydaly na 1 polévkovou lžíci zdrhnutých lístků)
  • 2 stroužky česneku
  • 80 ml extra panenského olivového oleje
  • nastrouhaná kůra a šťáva z půlky citrónu
  • 1 čajová lžička mořské soli
  • čerstvě umletý černý pepř

POSTUP:

  1. Dáme rozpálit grilovací pánev nebo pánev se zesíleným dnem. Mezitím z okrajů steaku ostrým nožem odřízneme tuk.
  2. Steak potřeme olejem, aby se nepřilepil ke dnu pánve. Opékáme nejprve 3 minuty po každé straně a ve druhém kole 1 minutu po každé straně (tak se na grilovací pánvi vytvoří krásná vypálená mřížka). Díky krátkému rychlému opečení zůstane steak uvnitř krvavý a zásluhou citrónu se potom v marinádě trochu „dovaří“.
  3. Zatímco se steak opéká, smícháme v široké mělké míse z tymiánových/oreganových lístků, prolisovaného česneku, oleje, citrónové kůry a šťávy, soli a pepře marinádu.
  4. Hotový steak vložíme do marinády, necháme 4 minuty prosakovat příchutěmi, obrátíme a vyčkáme další 4 minuty. Potom ho vyjmeme na prkénko a šikmo nakrájíme na tenké plátky.

TIP: Jako přílohu doporučujeme broccoletti (brokolici s drobnými růžičkami na křehkých tenkých nožkách) nebo obdobnou zeleninu podle vašeho gusta. Krátce ji povařte, sceďte a zamíchejte do marinády, které zbyla po upečených rumpsteacích. Za studena naprosto božské!

Zdroj: Nigella Lawson – Vaříme expres