Rib eye steak s olivovo-tomatovou omáčkou

Datum: 21.6.2016

Pro rib eye steak je charakteristické bohaté mramorování včetně tzv. tukového oka, které steaku vyneslo pojmenování rib eye (v angličtině oko) steak. Právě vysoký obsah tuku zajišťuje tomuto plátku masa vynikající chuť. Což si také žádá vynikající recept

 

INGREDIENCE

IMG_5428copy

 

POSTUP 

 IMG_5293    IMG_5304    IMG_5326
1. Rib-eye osušte utěrkou a nakrájejte ho na steaky o tloušťce cca 2 cm.   2. Vložte steak do misky, pokapejte ho olejem, opepřete a přidejte k němu rozmarýn a tymián. Nechte 20 min odležet.   3. Po odležení steak opékejte na sucho na rozpálené pánvi 2 minuty z každé strany. Poté nechte maso odpočinout.

 

IMG_5350   IMG_5385   IMG_5394

4. Rajčata nakrájejte na kostičky a olivy na kolečka.

 

5. Na pánev nasypte cukr. Až se z cukru udělá karamel, přidejte rajčata, olivy, bílé víno a nechte dusit.

 

6. Po odpaření alkoholu omáčku dochuťte solí, pepřem, popřípadě cukrem a na závěr zjemněte máslem.

dinner Servírování

Na talíř nalijte omáčku a přes ní pokládejte steak. Barevné omáčce dají skvěle vyniknout buď čistě bílé porcelánové talíře, nebo naopak tmavá keramika s minimalistickým vzorem, kterou mimo jiné najdete u ručně vyráběných japonských talířů Made in Japan.

Zelené olivy Varia Gusto 500 g    Chef nůž Raymond Blanc 20 cm  Bílé víno Bourgogne Chardonnay 2012 0,75 l Kulatý talíř, COPPER SWIRL, 29 cm