Pro rib eye steak je charakteristické bohaté mramorování včetně tzv. tukového oka, které steaku vyneslo pojmenování rib eye (v angličtině oko) steak. Právě vysoký obsah tuku zajišťuje tomuto plátku masa vynikající chuť. Což si také žádá vynikající recept.
INGREDIENCE |
![]() |
POSTUP
![]() |
![]() |
![]() |
||
1. Rib-eye osušte utěrkou a nakrájejte ho na steaky o tloušťce cca 2 cm. | 2. Vložte steak do misky, pokapejte ho olejem, opepřete a přidejte k němu rozmarýn a tymián. Nechte 20 min odležet. | 3. Po odležení steak opékejte na sucho na rozpálené pánvi 2 minuty z každé strany. Poté nechte maso odpočinout. |
![]() |
![]() |
![]() |
||
4. Rajčata nakrájejte na kostičky a olivy na kolečka. |
5. Na pánev nasypte cukr. Až se z cukru udělá karamel, přidejte rajčata, olivy, bílé víno a nechte dusit. |
6. Po odpaření alkoholu omáčku dochuťte solí, pepřem, popřípadě cukrem a na závěr zjemněte máslem. |
Servírování
Na talíř nalijte omáčku a přes ní pokládejte steak. Barevné omáčce dají skvěle vyniknout buď čistě bílé porcelánové talíře, nebo naopak tmavá keramika s minimalistickým vzorem, kterou mimo jiné najdete u ručně vyráběných japonských talířů Made in Japan.