Ratatouille - francouzská klasika z filmu

Recept ratatouille

Všichni známe ten slavný animovaný film, ale teď upřímně, kdo jste to někdy jedl? Nebo dokonce vařil? Ratatouille je klasika z více důvodů: obsahuje hodně zeleniny, na kterou si vitální Francouzi (a hlavně Francouzky) potrpí, čerstvé bylinky a nesmíme zapomenout na nevyslovitelný název :) Jak to jen ti kuchaři dělají, že jsou francouzské pokrmy tak provoněné, ale nestane se, abyste při jídle narazili na tuhé stonky bylinek? I to se dozvíte na našich francouzských kurzech vaření.

Počet porcí - 4
Doba přípravy - 30 minut

Ingrediencie

  • lilek
  • česnek
  • cuketa
  • cibulka
  • žampiony
  • papriky
  • mix bylinek (rozmarýn, tymián...)
  • panenský olivový olej

Příprava

  1. Množství a poměr zeleniny lze libovolně dle potřeby (a hlavně chuti) kombinovat, chceme-li připravit přílohu k masu nebo samostatný pokrm.
  2. Vše nakrájíme na kostičky nebo na plátky
  3. Na oleji orestujeme nejdříve na plátky nakrájený česnek dozlatova a k němu pak přidáme zbytek zeleniny a bylinky. Můžeme také každou zeleninu opéci zvlášť a na závěr zapéct v troubě. Během restování můžeme lehce podlít suchým francouzským vínem.
  4. Dochutíme solí a pepřem.