Polévka Tom Yum

Doslovný překlad Tom Yum polévky by zněl vaření (tom) a ostro-kyselá (yam) polévka. Tom Yum nebo i Tom Yam je nejznámější masová thajská polévka- známá je nejen v okolních asijských zemích, ale po celém světě.

Existuje několik alternativ této polévky, všechny mají jedno společné: jde o kombinaci štiplavosti (chilli), kyselosti (limetka) a chuti moře (rybí omáčka a krevety). Pokud se chcete zahřát v chladném počasí nebo jen ochutnat něco exotického a lahodného, rozhodně doporučujeme vyzkoušet tento recept, příprava je totiž velmi lehká a rychlá.

Recept na Tom Yum - thajskou pikantní polévku

Čas přípravy: 20 - 25 minut

  • 1 lžíce Tom Yum polévkové pasty
  • 2 lžíce oleje
  • 2 - 3 listy thajské limetky
  • 1 menší kořen galangalu
  • stéblo citronové trávy
  • cca 1 l masového vývaru
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 2 - 3 čerstvé chilli papričky
  • 10 dkg krevet
  • 1 menší šalotka
  • 2 malá cherry rajčata
  • 10 dkg hub Shiitake
  • 1 svazek čerstvého koriandru
  • limetková šťáva
Thajská polévka Tom Yum

Pro tento recept doporučujeme:

tom yum a
Tom Yum pasta
Zjistit více
rybí omáčka a
Rybí omáčka
Zjistit více
shiitake a
Houby Shiitake
Zjistit více
kokosové mléko a
Kokosové mléko
Zjistit více
pánev wok a
Pánev WOK
Zjistit více

Jak na to?

1. Galangal (asijský příbuzný našeho zázvoru) a citronovou trávu rozřízněte na 2-3 části, šalotku a rajčata na osminky. Tradičně se používají houby Shiitake překrojené na poloviny nebo populární hlíva ústřičná.

2. Ve větším hrnci si zahřejte olej (Stačí i běžný stolní olej.) Přidejte Tom Yum pastu a zamíchejte. Postupně přidávejte další suroviny: galangal, citronovou trávu, listy thajské limetky (tyto ingredience se nekonzumují, mohou proto být nakrájeny na velké kousky. Nelze je však z polévky úplně vypustit, neboť ji dodávají její jedinečnou chuť.

3. Přidejte rybí omáčku a cukr a za stálého míchání zahřívejte asi 2 až 3 minuty.

4. Během této doby by měl základ na polévku získat intenzivnější aroma. Poté přidejte šalotku, rajčata, chilli papričky, houby a krevety. Promíchejte a nechte chvíli opéct.

5. Po dalších 2 - 3 minutách zalijte vývarem a vařte 5 - 10 minut. Pokud se na hladině začne tvořit pěna, posbírejte ji malým sítkem.

6. Nakonec přidejte nadrobno pokrájený koriandr. Protože potřebujete, aby měla polévka danou kyselost, hojně ji pokapejte limetkovou šťávou. Polévka by měla mít vyváženou chuť, ne moc sladká, ne moc kyselá, záleží ale samozřejmě na chuti každého z vás. Opět promíchejte a servírujte.

TIP

Pokud pracujete s menšími krevetami, zejména s krevetami bez krunýře, přidávejte je co nejpozději, aby se nerozvařily. Často se přidává i kuře - pokud se pro něj rozhodnete, rozřízněte ho na větší kousky a přidejte hned na začátku vaření.

TIP

V severním Thajsku se polévka Tom Yum připravuje s kokosovým mlékem, přidává se několik polévkových lžic až na konec. Tato varianta je jemnější a proto také možná vhodnější pro ty, kteří s thajskými pokrmy teprve začínají. Klasická varianta je totiž velmi výrazná.

TIP

Místo koriandru vám poslouží i jiné zelené bylinky, jako máta, bazalka, kopr, ale nikdy by se v polévce neměla objevit petržel.

TIP

Pokud neseženete hezká rajčata, můžete je vynechat, ale houby byste v polévce rozhodně neměli chybět. V Thajsku je nejoblíbenější při přípravě polévky Tom Yum hlíva ústřičná, vy ale můžete použít například i žampiony nebo houby Shitake.

TIP

V ideálním případě použijte vývar z mořských plodů (z krevet, krabů a podobně). Je nám ale jasné, že v českých podmínkách to není jednoduché, můžete tedy použít například kuřecí vývar, kterým rozhodně nic nezkazíte.