Polévka Tom Yum - Recept

Datum: 8.7.2016

Doslovný překlad Tom Yum polévky by zněl vaření (tom) a ostro-kyselá (yam) polévka. Tom Yum nebo i Tom Yam je nejznámější masová polévka Thajska - známá je nejen v okolních asijských zemích, ale po celém světě. Existuje několik alternativ této polévky, všechny mají jedno společné: jde o kombinaci štiplavosti (chilli), kyselosti (limetka) a chuti moře (rybí omáčka a krevety).

Recept na Tom Yum - thajskou pikantní polévku

Čas přípravy: 20 - 25 minut

tom-yum-polévka chefshop_cz

INGREDIENCE

  • 2-3 čerstvé chilli papričky
  • 10 dkg krevet
  • 1 menší šalotka
  • 2 malá cherry rajčata
  • 10 dkg hub
  • 1 svazek čerstvého koriandru
  • limetková šťáva

Postup

  1. Galangal a citronovou trávu rozřízněte na 2-3 části, šalotku a rajčata na 8 částí, houby překrojte na poloviny. Koriandr nasekejte nadrobno.
  2. Ve větším hrnci si zahřejte olej. Přidejte Tom Yum pastu a zamíchejte. Postupně přidávejte další suroviny: galangal, citronovou trávu, listy thajské limetky (tyto ingredience nekonzumujte, dodávají však polévce specifickou chuť).
  3. Přidejte rybí omáčku a cukr, opékejte 2 až 3 minuty.
  4. Když začnete cítit aroma jídla, přidejte šalotku, rajčata, chilli papričky, houby a krevety. Promíchejte a nechte chvíli opéct.
  5. Po 2-3 minutách zalijte vývarem a vařte 5-10 minut. Když se začne tvořit pěna, malým sítkem ji posbírejte.
  6. Nakonec přidejte nadrobno pokrájený koriandr. Protože potřebujete, aby měla polévka danou kyselost, hojně ji pokapejte limetkovou šťávou. Opět promíchejte a servírujte.

 

chef-toque Rady šéfkuchaře

  1. Pokud pracujete s menšími krevetami, zejména s krevetami bez krunýře, přidávejte je co nejpozději, aby se nerozvařily. Často se přidává i kuře - pokud se pro něj rozhodnete, rozřízněte ho na větší kusy a přidejte hned na začátku vaření.
  2. V severním Thajsku se polévka Tom Yum připravuje s kokosovým mlékem, přidává se několik polévkových lžic až na konec.
  3. Místo koriandru vám poslouží i jiné zelené bylinky, jako máta, bazalka, kopr, ale nikdy ne petržel
  4. Chuť rajčat a cibule je zanedbatelná, ale houby byste z polévky vynechat neměli. V Thajsku je nejoblíbenější při přípravě polévky Tom Yum hlíva ústřičná, vy můžete použít žampiony nebo shitake.
  5. Pokud nemáte k dispozici vývar, krevety, houby a zeleninu po opečení vyjměte a dál vařte, aby se aroma a chuť chilli lépe spojily. Následně vložte předtím vyndané suroviny zpět.

Sušené houby shitake 100 g   Thajská pasta Tom Yum 227 g Rybí omáčka Squid Brand 300 ml Udon miska s nepravidelným okrajem, MATT, 20cm