Slevy až 15 % na LotusGrill
Pořiďte si bezkouřový, stylový gril!
Pepřová omáčka ke steakům
Tato smetanová pepřová omáčka ke steakům vás donutí blaženě přivírat oči při každém soustu. Hodí se nejen k hovězím, ale i k vepřovým, kuřecím a dokonce rybím steakům. Stačí červené víno v receptu zaměnit za bílé víno, pokud chcete pepřovou omáčku podávat k rybě nebo drůbežímu masu. Také můžete pro zvýraznění chuti přidat 2 lžičky brandy, portského nebo sherry a lžičku cibulového prášku, ale není to nutné. Zato je zásadní použití celého zeleného pepře, který omáčku nesmírně pozvedne. Máte-li čerstvý, tím lépe.
Ingredience
- 1 lžíce másla
- 1 šálek hovězího vývaru
- 3 lžíce zeleného pepře vcelku
- 2 lžičky černého pepře vcelku
- ⅛ šálku červeného vína
- ⅛ šálek čerstvé smetany
- mořská sůl
- 3 lžičky citrónové vlákniny nebo jiného zahušťovadla
- 2 lžičky studené vody
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Mořská sůl |
Černý pepř |
Citronová vláknina |
Červené víno |
Omáčník |
Postup
1. V malé pánvi na středním plameni rozpusťte máslo.
2. Přidejte zelený a černý pepř a vařte po dobu 20 sekund v bublajícím másle.
3. Přidejte plamen, přilijte do omáčky víno a přiveďte k varu.
4. Vařte po dobu 5 minut, než se z omáčky zredukuje alkohol.
5. Přidejte smetanu a vařte dalších 5 minut, dokud omáčka mírně nezhoustne.
6. Rozmíchejte zahušťovadlo s dvěma čajovými lžičkami studené vody a vmíchejte ho do omáčky.
7. Vařte další minutu, než omáčka zhoustne.
8. Hotovou omáčkou přelijte steak.
TIP: Zbytek omáčky vydrží v lednici po dobu až 2 dnů. Stačí ho ohřát na plotně a případně do něj přidat trochu vody, nebo ji ohřát v mikrovlnné troubě.