Pepřová omáčka ke steakům

Datum: 2.3.2016

Pepřová omáčka

Tahle smetanová pepřová omáčka ke steakům vás donutí blaženě přivírat oči při každém soustu. Hodí se nejen k hovězím, ale i k vepřovým, kuřecím a dokonce rybím steakům. Stačí červené víno v receptu zaměnit za bílépokud chcete pepřovou omáčku podávat k rybě nebo drůbežímu masu. Také můžete pro zvýraznění chuti přidat 2 lžičky brandy, portského nebo sherry a lžičku cibulového prášku, ale není to nutné. Zato je zásadní použití celého zeleného pepře, který omáčku nesmírně pozvedne. Máte-li čerstvý, tím lépe.

pepřová-omáčka-ke-steakům

PEPŘOVÁ OMÁČKA KE STEAKŮM

INGREDIENCE:

  • 1 lžíce másla
  • 1 šálek hovězího vývaru
  • 3 lžíce zeleného pepře vcelku
  • 2 lžičky černého pepře vcelku
  • ⅛ šálku červeného vína
  • ⅛ šálek čerstvé smetany
  • mořská sůl
  • 3 lžičky citrónové vlákniny nebo jiného zahušťovadla
  • 2 lžičky studené vody

Pánev na smažení Raymond Blanc 20 cm Červené víno Bordeaux 2013 - Chateau Lamothe 0,75 lCitrónová vláknina Kotányi 114 gHrubozrnná mořská sůl Don Jerez 1 kg


POSTUP:

1. V malé pánvi na středním plameni rozpusťte máslo.

2. Přidejte zelený a černý pepř a vařte po dobu 20 sekund v bublajícím másle.

3. Přidejte plamen, přilijte do omáčky víno a přiveďte k varu.

4. Vařte po dobu 5 minut, než se z omáčky zredukuje alkohol.

5. Přidejte smetanu a vařte dalších 5 minut, dokud omáčka mírně nezhoustne.

6. Rozmíchejte zahušťovadlo s dvěma čajovými lžičkami studené vody a vmíchejte ho do omáčky.

7. Vařte další minutu, než omáčka zhoustne.

8. Hotovou omáčkou přelijte steak.

TIP: Zbytek omáčky vydrží v lednici po dobu až 2 dnů. Stačí ho ohřát na plotně a případně do něj přidat trochu vody, nebo ji ohřát v mikrovlnné troubě.