Makronky jsou jako cukrářská maturita. Jak nad nimi vyhrát?

Jsou pestrobarevné, sladké, vypadají skvěle na fotkách, ale ještě lépe je jím v žaludku. Lahodné makronky se z Francie dostaly do celého světa a očarovali všechny milovníky vynikajících dezertů. Proto jsou tak populární, ale jak je připravit doma?

 

Víte, že makronky původně nepochází z Francie?

Vůbec první známá makronka se objevila v Evropě ve středověku. Tehdy byla tato sladkost vyrobena z mandlí, bílků a cukru, z vnějšku byla křupavá a uvnitř měkká. Ačkoliv si Francouzi původ této pochoutky přivlastňují, pravděpodobně ji do země vína a sýrů přivezla Catherine de Medici v 16. století z Itálie. Tam se makronky vyráběly už od 8. století. 

Navzdory tomu bychom roli Francie ve slávě makronek neměli podceňovat. Francouzi se totiž zasloužili o to, že jsou dnes makronky oblíbené na celém světě. Vůbec první recept na tento dezert se objevil v 17. století ve Francii a potom se různé přepisy rozšiřovaly v několika obdobích.  

Z Francie do celého světa

Svůj první velký úspěch ve světě makronky zažily, když byla na přelomu nového tisíciletí otevřena pobočka slavného řetězce Ladurée v Londýně. Spojené státy americké na sebe nenechaly dlouho čekat. A i díky tomu že si makronky často vychutnávaly hrdinky populárního seriálu Sex ve městě, si tato francouzská sladkost rychle získala americká srdce. 

Dnes tyto barevné mini dezerty koupíte i v našich cukrárnách, stačí vědět, kam vyrazit. Nebo si lahodný dezert připravte doma. Pouze mějte na paměti, že to nepůjde tak snadno. Makronky jsou na přípravu velmi náročné, a i proto jsou tak ceněné a populární na celém světě. S trochou cviku se vám také ale určitě podaří. 

makronky

Recept na makronky s krémem ze šampaňského vína

Ingredience:

  • 120 g jemně mletých mandlí
  • 150 g moučkového cukru
  • 90 g bílků
  • 50 g krupicového cukru
  • růžové potravinářské barvivo (gelové barvy mění konzistenci těsta)

Na krém:

  • 250 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 200 ml suchého sektu (růžové, bublinkové,...)

Vybavení:

Postup:

1. Nejprve smíchejte mleté mandle s moučkovým cukrem a směs rozmixujte v mixéru a několikrát prosejte přes sítko (čím víc směs prosejete, tím bude směs jemnější a provzdušněné). Potom vyšlehejte bílky s krupicovým cukrem do sněhu, ale ne úplně do tuha. Přidejte barvivo a vyšlehejte tuhý sníh.

2. Do sněhu přidejte směs mandlí a cukru a míchejte pomocí stěrky, dokud nevznikne hladké, ale stále pevné těsto. Mělo by se roztékat jen pomalu, příliš tekuté těsto by se vám na plechu rozteklo a makronky by byly placaté. 

3. Na plech dejte podložku na makronky (není to nezbytně nutné, ale makronky s ní budou mít makronky všechny stejný tvar), připravte si sáček a vložte do něj těsto. Opatrně naneste těsto do vyznačených kruhů na podložce. Takto pokračujte až do vypotřebování celého těsta.

4. Potom párkrát bouchněte plechem o kuchyňskou linku nebo o stůl, abyste z makronek dostali vzduchové bublinky. Pokud byste to neudělali, makronky by vám popraskaly

5. Počkejte, dokud makronky důkladně nezaschnou na povrchu. Trvá to zhruba půl hodiny. Potom pečte v předehřáté troubě na 150 °C asi 10 - 12 minut.

6. Nechte makronky na podložce vychladnout a až potom je opatrně sloupněte.

Tip: Pokud nemáte podložku na makronky, vystačíte si i s pečícím papírem, na který fixou nakreslíte stejně velká kolečka. Nebo kolečka vytiskněte na papír A4 a ten dejte pod průsvitný pečící papír. 

makronky-růžové

Postup - krém:

Makronky máte hotové. Zbývá je už jen naplnit krémem.

1. Dejte do mísy máslo s cukrem a vyšlehejte z nich světlý krém. Potom postupně zašlehávejte sekt, který by měl mít pokojovou teplotu. 

2. Rozložte si na pracovní plochu hotové makronky, Na spodní polovinu naneste cukrářským sáčkem krém a přiklopte druhou polovinou. Velmi opatrně je k sobě stlačte nebo pootočte, aby se krém dostal i k okraji ale ne ven z makronky. Pozor, abyste precizně připravenou makronku nerozmáčkli.

Tipy na přípravu makronek

Podle výše napsaného receptu nevypadá příprava makronek za tak složitě. Je ale nutné podotknout, že všechny kroky musíte provést naprosto přesně, jinak se nedočkáte vytouženého výsledku. Připravili jsme si pro vás pár tipů, se kterými to půjde snáz.

  • Sníh do těsta by měl být pevný, zároveň si ale dejte pozor, abyste ho nepřešlehali. Šlehejte bílky tak dlouho, až se začnou tvořit měkké špičky, a potom přidejte barvivo.
  • Na barvení jsou nejlepší prášková barviva, která jsou ale drahá. Při použití gelového barviva dejte pozor, gelová barviva ovlivňují konzistenci těsta
  • Míchejte opatrně, abyste odhadli ten správný moment, kdy s mícháním přestat. Z řídkého těsta vzniknou ploché a z tuhého hutné a nevzhledné makronky. Těsto by mělo stékat pomalu, ale stále držet pohromadě. 
  • Bílky nechte odležet aspoň 24 hodin při pokojové teplotě. Lépe je potom vyšleháte a sníh bude pevnější. 

makronky-1