Lívance s borůvkami, které ocení každý!

livance

Perfektní sladká tečka na závěr ale také lahodný start nového dne, třeba jako součást nedělní snídaně :-)

Počet porcí - pro 4 děti
Doba přípravy - 30 min

Ingrediencie

  • 1 velké vejce (ideálně z bio chovu)
  • 1 hrnek mouky
  • kypřící prášek do pečiva
  • 1 hrnek mléka
  • mořská sůl
  • cukr
  • 4 olivový olej
  • 200 g borůvek
  • Bílý jogurt

livance 1

Příprava

  1. Rozklepneme vejce do velké mísy a přidáme mouku, prášek do pečiva, mléko a špetku soli.
  2. Metlou vyšleháme krásně hladké těsto.
  3. Pokud chcete, můžete přidat borůvky přímo do těsta.
  4. Pánev rozpálíme na mírném ohni a přidáme ½ lžíce olivového oleje. Opatrně nakláníme pánev, aby se po ní olej rovnoměrně roztekl.
  5. Naběračkou dáváme těsto na pánev. Pro tento americký typ lívanců je lepší využít běžnou pánev na palačinky, raději než náš klasický lívanečník. Musí totiž trochu nakynout.
  6. Naběračkou tedy vytváříme lívanečky, které kolem sebe musí mít dostatek místa pro nakynutí.
  7. Lívance opékáme 1-2 minuty (dokud na povrchu nejsou malé bublinky a okraje nejsou zlaté).
  8. Potom je obracečkou otočíme a opečeme z druhé strany.
  9. Když jsou lívance zlaté z obou stran, přendáme je na servírovací talíř. Takto postupujeme i se zbytkem těsta. Pokud je zapotřebí, přilijeme olej.
  10. Lívance podáváme s oslazeným bílým jogurtem a můžeme je ozdobit ovocem (v našem případě borůvkami).

Složení salátu můžete obměnit podle vlastní chuti nebo chutí vašeho dítěte :-)