Jemná rajčatová polévka

Datum: 22.7.2016

My ji známe pod názvem rajská polévka, ale Italové ji dochucují trochu jinak - až vznikne jemná rajčatová polévka. Vyzkoušejte ten rozdíl. Báječná je s pečivem namáčeným do olivového oleje.

INGREDIENCE

  • 2 bílé cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce cukru
  • 3 plechovky loupaných rajčat
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 100 g mrkve
  • 100 g řapíkatého celeru
  • ½ svazku čerstvé bazalky
  • 200 g zakysané smetany
  • 20 ml olivového oleje
  • sůl, pepř dle chuti
rajcatova polevka chefshop_cz

 

POSTUP

rajcatova polevka chefshop_cz 1   rajcatova polevka chefshop_cz 2

1. Cibuli, česnek, mrkev a řapíkatý celer očistěte a nakrájejte na malé kostičky.

  2. V hrnci, na rozpáleném oleji, orestujte zeleninu dozlatova.

rajcatova polevka chefshop_cz 3   rajcatova polevka chefshop_cz 4   rajcatova polevka chefshop_cz 5

3. Přidejte cukr, rajčata, sůl, pepř a důkladně promíchejte, několik minut povařte a poté přilijte vývar.

 

4. Nechte vařit asi 20 minut do změknutí. Polévku propasírujte přes cedník, nebo rozmixujte ponorným mixérem.

 

5. Nakonec přidejte natrhané lístky bazalky a zakysanou smetanu. Dochuťte solí a pepřem.

chef-toque RADY ŠÉFKUCHAŘE

 

  1. V letních měsících můžete použít rajčata čerstvá (masitá) a vývarem polévku doplnit ve větším množství pro zachování správného poměru tekutiny.
  2. Další varianta: Nebývá to zvykem, ale polévku si můžete doplnit strouhaným parmazánem

 

Cedník z nerezové oceli Raymond Blanc  Ruční mixér Gorenje 400 W  Nerezový hrnec 24 cm ANOLON AUTHORITY Miska Cotton Bud Maxwell & Williams 18 cm červená